Början på sidans innehåll

Svensk science fiction på bio – "Ett jättehärligt äventyr som går rakt in i hjärtat"

2018-09-17 • 7 min 37 sek

På fredag har den svenska science fictionfilmen Ensamma i rymden premiär. Jorden har blivit obeboelig och syskonen Gladys och Keaton färdas genom rymden mot en ny planet, och de är alldeles ensamma... eller? Ella Rae Rapaport spelar Gladys, Dante Fleischanderl spelar Keaton och Henrik Ståhl är manusförfattare och spelar även rymdgubbe i filmen.

Hon levde med en narcissist: ”Pendlade mellan värme och iskyla”

13 min

Martina Skowronska hade under tre år en relation med en man som långsamt bröt ner henne. Hon pusslade ihop hans beteendemönster, insåg att hon var psykiskt misshandlad, och började misstänka att han mannen i fråga var narcissist. Trots att hon såg varningsflaggor var det svårt att lämna honom. Monica Emanell, psykolog och psykoterapeut, berättar om varningssignalerna och varför det är så svårt att bryta med personer som har drag av narcissism. ”De pendlar mellan att kritisera och kärleksbomba, det blir enormt påfrestande psykiskt att få ett grepp om situationen”, säger hon.

Gradvall om Einárs musikvideo: ”Bara de unga lyssnarna ser signalerna”

8 min 14 sek

Artisten Einár blev bara 19 år. Trots att han var tonåring hann han med att producera mycket musik, via egna kanaler. Här berättar musikjournalisten Jan Gradvall om vad det var som gjorde Einár unik. ”Ska man vara krass är det innehållet i texterna. Det är en romantisering av gangstervärlden som många yngre tyckte var kittlande”, säger han.