Början på sidans innehåll

Kalla fakta granskar barnklinik – "Min dotter har många gånger svävat i livsfara"

2018-09-18 • 9 min 13 sek

I kvällens Kalla fakta granskas barnkliniken Lilla Erstagården i Nacka utanför Stockholm. Där ska de svårast sjuka barnen få vård – en del av barnen är i livets slutskede, andra är kroniskt sjuka och behöver kvalificerad medicinsk vård. Men nu vittnar både föräldrar och personal om grava vårdmissar och en kultur där man inte gör allt för att rädda ett barns liv. Ett av de drabbade barnen är Felicia, 3 år, som har en svår hjärnskada, och som bland annat fick sin sondmatning bortkopplad. Mamma Sofia-Karla Axelsson berättar mer om vad som hänt Felicia och Kalla fakta-reportrarna Johanna Torshall Svensson och My Vingren berättar mer om granskningen. Kalla fakta sänds i TV4 klockan 21:00 i kväll, tisdag.

Lasse Berghagen: ”Jag är så bortskämd – jag har haft tur med kärleken”

12 min

Lasse Berghagen har tillsammans med Marcus Birro skrivit boken ”Hej livet” som handlar om hans händelserika liv. ”Min ungdomsdröm var att bli jägmästare, det är nog det jag hade blivit om jag inte blivit artist”, säger han. Mest stolt är han över att han har skrapat på ytan av sig själv och delat med sig av det som blev till innehåll i boken.

Mordet på Einár: ”En del unga män räknar inte med att leva tills de är 25”

10 min 45 sek

Motivet till mordet på artisten Einár är fortfarande oklart. Det fanns en hotbild mot honom, han rörde sig i kriminella kretsar, och hade många fiender. Enligt Diamant Salihu, författare och grävande reporter SVT, går det inte att förneka sambandet mellan en del rappare och en grovt kriminell miljö. ”Men att det skulle förklara dödsskjutningarna som ensam faktor är att överdriva musikens betydelse, det finns mycket större sociala problem i våra utsatta områden där dödsskjutningarna sker”, säger han. Johanna Björkman, advokat, pekar på att det finns en tysthetskultur som gör utredningarna kring dödsskjutningarna svåra, och det faktum att många unga män inte räknar med att bli äldre än 25 är ett stort problem.