Början på sidans innehåll

22-årig nätpedofil inför rätta – "Vi vuxna måste rusta våra barn inför hoten på nätet"

2018-09-18 • 3 min 50 sek

I dag inleds rättegången vid Borås tingsrätt mot den 22-årige nätpedofil som misstänks ha begått övergrepp på 63 barn. Caroline Engvall, journalist och författare, har följt ärendet och berättar att mannen förmått barnen att utföra sexuella övergrepp på sig själva efter att ha hotat med att döda deras familjer, deras husdjur eller att sprida rykten om dem om de inte utför handlingarna. Vi ska inte begränsa våra barns integritet på nätet, menar Caroline Engvall, men vi vuxna måste prata med barnen om hoten på nätet.

Hon levde med en narcissist: ”Pendlade mellan värme och iskyla”

13 min

Martina Skowronska hade under tre år en relation med en man som långsamt bröt ner henne. Hon pusslade ihop hans beteendemönster, insåg att hon var psykiskt misshandlad, och började misstänka att han mannen i fråga var narcissist. Trots att hon såg varningsflaggor var det svårt att lämna honom. Monica Emanell, psykolog och psykoterapeut, berättar om varningssignalerna och varför det är så svårt att bryta med personer som har drag av narcissism. ”De pendlar mellan att kritisera och kärleksbomba, det blir enormt påfrestande psykiskt att få ett grepp om situationen”, säger hon.

Gradvall om Einárs musikvideo: ”Bara de unga lyssnarna ser signalerna”

8 min 14 sek

Artisten Einár blev bara 19 år. Trots att han var tonåring hann han med att producera mycket musik, via egna kanaler. Här berättar musikjournalisten Jan Gradvall om vad det var som gjorde Einár unik. ”Ska man vara krass är det innehållet i texterna. Det är en romantisering av gangstervärlden som många yngre tyckte var kittlande”, säger han.