Början på sidans innehåll

Här träffar reportern tomten i Rovaniemi – "Får en 45-åring önska sig något?"

2018-12-04 • 5 min 55 sek

Det finns många åsikter om var tomten egentligen bor, men Rovaniemi är tomtens officiella hem. I finska Lappland har tomten alltså blivit en miljardindustri – turister flyger in från världens alla hörn och kanter för att träffa honom. Nyhetsmorgons reporter Peter Jonsson är på plats – och passar på att komma med en egen önskning!

Snabbtest kan missa infektion ”sex av tio fångas upp”

7 min 53 sek

Den nya coronavarianten omikron skapar oro i världen. Lars Engstrand är professor i smittskydd och överläkare och förklarar varför omikron skulle kunna vara varianten vi har väntat på, även om det är för tidigt att säga vad den kommer att innebära. Till dess är det viktigt att vaccinera sig och följa restriktionerna. Samtidigt menar han att det finns ett problem med snabbtesten som kan visa fel svar om du inte har så mycket infektion i kroppen.

Marcus om nedlagda förundersökningen: ”Media har misslyckats kapitalt”

6 min 56 sek

Igår blev förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth nedlagd. Han var anklagad för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega under Socialdemokraternas kongress i oktober. Eneroth själv har sagt att det var ett misstag och att han har bett kvinnan om ursäkt. Åklagaren menar att beröringen inte hade tillräcklig sexuell prägel för att vara straffbar. Nyhetsmorgons politiska expert, Marcus Oscarsson, menar att media har misslyckats i bevakningen av ärendet. Dessutom går han igenom de senaste turerna kring slutförvaret av kärnavfall.