Början på sidans innehåll

En minuts rörelse gör skillnad – så smygtränar du i vardagen

2019-01-07 • 7 min 49 sek

Nya forskningsrön visar att en minuts rörelse om dagen gör skillnad för hur våra kroppar mår. Länge har vi känt till att stillasittande och brist på motion medför en lång rad hälsorisker, men till och med vetenskapen har fram tills nu underskattat vikten av enkla rörelser i vardagen och att varenda minut räknas. Leila Söderholm, träningsexpert, och Mai-Lis Hellenius, läkare och professor som forskat om fysisk aktivitet och betydelsen för hälsan i flera decennier, berättar mer.

Lasse Berghagen: ”Jag är så bortskämd – jag har haft tur med kärleken”

12 min

Lasse Berghagen har tillsammans med Marcus Birro skrivit boken ”Hej livet” som handlar om hans händelserika liv. ”Min ungdomsdröm var att bli jägmästare, det är nog det jag hade blivit om jag inte blivit artist”, säger han. Mest stolt är han över att han har skrapat på ytan av sig själv och delat med sig av det som blev till innehåll i boken.

Mordet på Einár: ”En del unga män räknar inte med att leva tills de är 25”

10 min 45 sek

Motivet till mordet på artisten Einár är fortfarande oklart. Det fanns en hotbild mot honom, han rörde sig i kriminella kretsar, och hade många fiender. Enligt Diamant Salihu, författare och grävande reporter SVT, går det inte att förneka sambandet mellan en del rappare och en grovt kriminell miljö. ”Men att det skulle förklara dödsskjutningarna som ensam faktor är att överdriva musikens betydelse, det finns mycket större sociala problem i våra utsatta områden där dödsskjutningarna sker”, säger han. Johanna Björkman, advokat, pekar på att det finns en tysthetskultur som gör utredningarna kring dödsskjutningarna svåra, och det faktum att många unga män inte räknar med att bli äldre än 25 är ett stort problem.