Elevuppfinningar för klimatproblemen:”Det här är en båt som tar upp plast ur haven”

I tisdags höll FN:s utvecklingsprogram, UNDP, sin årliga vårgala där priser för engagemang kring de globala målen för hållbar utveckling. Kategorin "bästa kommunikation" gick till de tre lärarna från Östersund som driver Spilloteket. Marcus Noterius är på plats och tittar till elevernas uppfinningar.

Fler länder inför vaccinationskrav mot covid-19

Allt fler länder inför krav på vaccination och en tredje vaccindos börjar ges. Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, pratar om hur många som behöver vaccineras i samhället och vad som händer om inte tillräckligt många väljer att vaccinera sig.

Flera döda och många saknas efter explosion i Tyskland - Detta har hänt

Två personer är döda och flera saknas fortfarande efter explosionen vid ett industriområde utanför Leverkusen i västra Tyskland igår. Explosionen inträffade strax före kl 10 på förmiddagen och en brand utbröt. Flera motorvägar stängdes av och människor i området uppmanades att hålla sig inomhus när svart rök steg från platsen. TV4Nyheternas utrikesreporter Jona Källgren ger oss det senaste om explosionen i Tyskland.

VM-mästaren i thaiboxning gör proffsdebut i MMA

Josefine ”Thunder” Lindgren Knutsson började med självförsvar när hon var 13 år gammal. Senare kom hon att börja med thaiboxning som hon tog VM-guld i år 2018. Nu vill hon testa något nytt och därför gjort proffsdebut i MMA (Mixed martial arts) och har siktet inställt på världstoppen.

Stormöte mellan kärnvapenmakterna

I dag möts representanter för USA och Ryssland i Geneve för att diskutera kärnvapenfrågan. Enligt den senaste rapporten från Stockholms internationella fredsforsknings-institut så ökade antalet stridsspetsar i de militära kärnvapenlagren med cirka 300 stycken det senaste året. Totalt så ska det finnas omkring 2 000 kärnvapen i världen som hålls i högsta beredskap och majoriteten av dessa tillhör USA och Ryssland. Mike Winnerstig, chef för säkerhetspolitiska enheten på Totalförsvarets forskningsinstitut ger oss allt vi behöver veta om mötet.

Miljardären misstänks ha dödat sin fru – nu kommer boken

Från Nyhetsmorgon 18 juli 2021. Norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen försvann spårlöst år 2018. Polisen misstänker nu att hennes make, Tom Hagen, dödat sin fru i vad som har kommit att bli ett av Norges mest omtalade fall. Nu kommer boken ”Hagenfallet” skriven av journalisterna Kenneth Fossheim och Magnus Braaten.

Veckans krimhändelser med Leif GW Persson

Krimprofessorn Leif GW Persson går igenom veckans krimhändelser. Bland annat om rättegången kring mordvapnet i Adrianafallet och barnskjutningen i Flemmingsberg. Dessutom går Leif igenom tidigare fall där brott mot griftefriden har begåtts.

”Hindra att vattnet strömmar tillbaka upp genom avloppet”

Sveriges fastigheter måste klimatanpassas, det menar branschorganisationen Fastighetsägarna. Främst handlar det om att kunna hantera stora vattenmängder, dels från höjda vattennivåer i vattendrag och hav, dels från skyfall, något som den senaste tidens regnoväder i Västeuropa och Sverige gjort extra tydligt. Rikard Silverfur, chef för hållbarhetsfrågor på Fastighetsägarna ger oss sina bästa tips på hur man säkrar bostaden mot översvämningar i framtiden.

17-årige Viktor vill bli Sveriges nästa stjärna i Formel-1

När hans jämnåriga lekte med bilar i sina rum så hade Viktor Gustavsson i Staffanstorp redan lärt sig älska fart och fläkt i en riktig racerbil. Han var fyra år när han fick sin första gokart, och idag har han siktet inställt på att ta steget till Formel-1 där han vill bli Sveriges nästa storstjärna.

Polisen ryckte in när sköldpaddan Atlas rymde hemifrån

Polisen i Tingsryd i Småland fick i lördags ett larm om en mycket ovanlig rymning. Det var 80-åringen Atlas, som rymt från både sin tjej, den 30-år yngre Atena, och sina två hussar Johannes och Kristofer Karlsson. Atlas är inte vem som helst utan en afrikansk sporrsköldpadda.

Örtskola: Koriander, älskad och hatad

Koriander är en vattendelare bland befolkningen, antingen älskar man det eller inte. Kocken och kokboksförfattaren Sebastian Schauermann menar att man kan lära sig att tycka om kryddan, dessutom bjuder han på sina bästa recept med just koriander. Recepten finns som alltid på Köket.se

Barn och drunkning: Så agerar du vid tillbud

Varje år drunknar mellan 100 och 150 personer människor i Sverige. Av dem är mellan 60 och 120 drunknade barn. Akutsjuksköterskan Camilla Thurell förklarar varför barn drunknar och hur vi ska agera om ett tillbud sker, samt hur vi kan förebygga att barn drunknar. Och glöm inte att alltid ringa 112.