Början på sidans innehåll

Könskorrigering:”Varje ångerfall är en tragedi”

2019-04-04 • 8 min 27 sek

Om man är född i fel kropp har man i Sverige rätt att göra en könsbekräftande utredning, och många ser det som sin stora räddning. Men nu visar statistik att flera unga framförallt flickor med psykisk ohälsa får hjälp av vården att göra könskorrigering. Hör skådespelaren Aleksa Lundberg föddes biologiskt som pojke men blev kvinna som 18-åring berätta om sina erfarenheter inom vården. ”Kände mig tvungen att välja sida.” är bara en av avigsidorna hon fick erfara.

Direktrapportering

Så blir du trovärdig med rätt röst och kroppsspråk

5 min 22 sek

Det vi säger spelar stor roll, men inte lika stor roll som hur vi låter när vi säger det och hur vi använder kroppsspråket. Det icke-verbala kroppsspråket spelar större roll än vi tror för att få jobb, kärlek och folks öron när vi pratar. Här ger retorikexperten Elaine Eksvärd konkreta tips på hur man når ut med sina budskap och blir trovärdig.

Direktrapportering

Bostadsrättsägare se upp: ”Kriminella tar sig in överallt”

7 min 18 sek

Föreningen som ligger i bostadskomplexet kinesiska muren har på grund av misskött ekonomi försatt samtliga boende i ekonomisk kris. Om bostadsrättsföreningen säljs omvandlas den till hyresrätter, de boende får bo kvar men förlorar pengarna de investerat. Johan Nyhus, förbundsordförande på HSB Riksförbund, delar med sig av handfasta tips på vad du måste ha koll på INNAN du köper bostad.

Direktrapportering

Många bryter mot lagen med sparkcyklar: ”Riskerar fängelse”

5 min 57 sek

I söndags cyklade en man i 85-årsåldern in i en parkerad elsparkcykel som stod längs en cykelbana i Västerås. Mannen avled senare av skadorna och polisen utreder nu händelsen som vållande till annans död. Här reder vår juridiska expert Johanna Björkman vem som ansvaret vid olyckor med just el-sparkcyklar.

Direktrapportering

R Kelly fälls av jury för flera sexuella övergrepp: ”Kvinnor tas mer på allvar efter #Metoo”

3 min 29 sek

De står nu klart att R Kelly fälls för sexuella övergrepp. Domstolen finner R&B-artisten skyldig på alla åtalspunkter och han döms alltså för ett flertal sexuella övergrepp, människohandel och organiserad brottslighet, rapporterar TV4Nyheternas USA-korrespondent Stefan Borg direkt från New York. Många menar att #Metoo-rörelsen tagit sig in på allra högsta nivå i musikvärlden, säger Borg. Flera kvinnor har i decennier försökt att fälla R Kelly, men då lyssnade man inte på kvinnornas berättelser som man gör nu. Det som sker nu är ett skifte där kvinnor kommer att tas mer på allvar när de berättar om övergrepp.

Direktrapportering

Karlsten om barninfluencers: ”Har 200 000 följare”

6 min 48 sek

Emanuel Karlsten gör sociala medier-spaningar i Nyhetsmorgon och i dag handlar om en viss typ av influencers som väcker blandade känslor – nämligen barn. Det kan vara kändisbarn eller barn som är populära på sociala medier för att de är ovanligt duktiga på något.

Direktrapportering

Stjärnkrögaren ger hittelön till den som hittar personal

2 min 51 sek

Krögaren Sandra Mastio är en av många i restaurangbranschen som har problem att hitta personal nu när restriktioner släpps. Många har lämnat branschen under pandemin och nu när restaurangerna kan öppna igen är det svårt att hitta personal. Därför tar hon nu till ovanliga åtgärder.

Direktrapportering

Idrott och ansträngande övningar ökar risken för inkontinens

4 min 47 sek

Gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på tittarnas frågor om inkontinens.
På frågan om man kan få problem med att kissa på sig är svaret, ja och det är mycket vanligare än många tror. Sluta skämmas och sök hjälp är Kopp Kallners viktigaste råd.

Direktrapportering