Början på sidans innehåll

Leif GW: "Behövs inte mycket våld om man ger sig på femåring"

2019-07-07 • 12 min

I veckan kom domar i två mycket kontroversiella mål. Dels den mot ett pedofilnätverk som begått såväl fysiska som digitala övergrepp mot barn. Och dels en dom som fastslår att regissören Ulf Malmros grovt förtalats av en kvinna som på sociala medier anklagat honom för våldtäkt. Spännvidden mellan de här målen bjuder in till en diskussion om hur domstolar resonerar för friande eller fällande. Därför bjuder vi in Leif GW Persson för att få insikter om detta.

Hon levde med en narcissist: ”Pendlade mellan värme och iskyla”

13 min

Martina Skowronska hade under tre år en relation med en man som långsamt bröt ner henne. Hon pusslade ihop hans beteendemönster, insåg att hon var psykiskt misshandlad, och började misstänka att han mannen i fråga var narcissist. Trots att hon såg varningsflaggor var det svårt att lämna honom. Monica Emanell, psykolog och psykoterapeut, berättar om varningssignalerna och varför det är så svårt att bryta med personer som har drag av narcissism. ”De pendlar mellan att kritisera och kärleksbomba, det blir enormt påfrestande psykiskt att få ett grepp om situationen”, säger hon.

Gradvall om Einárs musikvideo: ”Bara de unga lyssnarna ser signalerna”

8 min 14 sek

Artisten Einár blev bara 19 år. Trots att han var tonåring hann han med att producera mycket musik, via egna kanaler. Här berättar musikjournalisten Jan Gradvall om vad det var som gjorde Einár unik. ”Ska man vara krass är det innehållet i texterna. Det är en romantisering av gangstervärlden som många yngre tyckte var kittlande”, säger han.