Början på sidans innehåll

Så bemöter du vännen – som lockas av våldsbejakande extremism

2019-07-17 • 8 min 22 sek

Allt fler söker sig till extremistiska våldsbejakande rörelser.

Det innebär också att att allt fler möter politiska och religiösa extremister i sin vardag. Men hur gör man när ens barn eller vän lockas av idéer om våld och terror? Och hur ska man agera när någon gör en nazihälsning eller agerar moralpolis i bostadsområdet?

Robert Örell hjälper sedan 15 år människor att lämna extremistmiljöer. Det gör han numera i EU-projektet Radicalisation Awareness Network och arbetsgruppen RAN EXIT.

Hon levde med en narcissist: ”Pendlade mellan värme och iskyla”

13 min

Martina Skowronska hade under tre år en relation med en man som långsamt bröt ner henne. Hon pusslade ihop hans beteendemönster, insåg att hon var psykiskt misshandlad, och började misstänka att han mannen i fråga var narcissist. Trots att hon såg varningsflaggor var det svårt att lämna honom. Monica Emanell, psykolog och psykoterapeut, berättar om varningssignalerna och varför det är så svårt att bryta med personer som har drag av narcissism. ”De pendlar mellan att kritisera och kärleksbomba, det blir enormt påfrestande psykiskt att få ett grepp om situationen”, säger hon.

Gradvall om Einárs musikvideo: ”Bara de unga lyssnarna ser signalerna”

8 min 14 sek

Artisten Einár blev bara 19 år. Trots att han var tonåring hann han med att producera mycket musik, via egna kanaler. Här berättar musikjournalisten Jan Gradvall om vad det var som gjorde Einár unik. ”Ska man vara krass är det innehållet i texterna. Det är en romantisering av gangstervärlden som många yngre tyckte var kittlande”, säger han.