Marcus: ”Få partiledare i världen som kan göra en sådan här grej”

I helgen drar KD:s riksting igång i Umeå – partiet som minst sagt åkt berg- och dalbana i opinionsmätningarna. Marcus Oscarsson förklarar varför partiledare Ebba Busch Thor vunnit väljare med sin personlighet och hur hon gått till väga.

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.

Barnbarnen till överlevare från Förintelsen: Vi får aldrig glömma

Idag är det Internationella Minnesdagen för Förintelsens offer; en dag instiftad av FN till minne av den dag för sjuttio-sex år sen då förintelselägret Auschwitz- Birkenau befriades 1945. Kims farmor och Adinas mormor överlevde Förintelsen. Hör deras berättelse i Nyhetsmorgon.

Adam överlevde timslångt hjärtstopp "Finns ingen bra förklaring"

För två år sedan drabbades då 25-åriga Adam Esser av ett hjärtstopp under en cykeltur i Spanien. Enligt vårdpersonalen stod hans hjärta stilla i närmare en timme innan cirkulation och livstecken började återkomma. Men Adam överlevde. Och han klarade sig utan hjärnskador.