Extern länk
Början på sidans innehåll

Kinas hot mot Sverige: ”Det är bra att Kina visar sitt rätta ansikte”

2019-11-16 • 6 min 12 sek

I går kväll delade Svenska Pen-klubben ut Tucholskypriset till förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. Gui Minhai är svensk medborgare och sitter fängslad i Kina utan rättegång. Innan han greps var han verksam som förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong.
Kinas ambassad hotade inför ceremonin med konsekvenser för Sveriges regering om prisutdelningen skulle äga rum. Dessutom meddelade ambassaden att både kulturminister Amanda Lind och statsminister Stefan Löfven skulle portas från Kina om de närvarade på utdelningen. Här ger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, menar att det här är en väckarklocka för hela den svenska offentligheten om vad Kina egentligen är för typ av nation.

Så får du hunden att bli trygg ensam

7 min 4 sek

Många har valt att skaffa hund under pandemin, kanske som ett led i att många vill ha sällskap i en tid när hemmaarbete blivit vanligare. Nu kommer dock signaler om att dessa så kallade pandemihundar har svårt för att vara ensamma. En som märkt av detta är hundcoachen Fredrik Steen som får många frågor i ämnet. Här ger Steen flera handfasta tips på hur du ska bära dig åt för att få hunden att trivas ensam.

Marcus Noteruis testar spark: ”Alla har sin stil och den där var unik”

10 min 43 sek

"In sweden we call it a kick". Bevingade ord från en känd film, som vissa av er kanske känner igen. Och det verkar som att sparken har fått en liten pånyttfödelse efter några år i dvala. Marcus Noterius, besöker en spark-tillverkare utanför Östersund och testar både nya modeller och den gamla hederliga, och i norrland älskade, sparken tillsammans med sparktillverkarna Henrik Andersson och Mikael Eklund.

Årets folkbildare: Här är hälsoråden du kan strunta i

6 min 8 sek

Dag ut och dag in blir vi överösta med olika hälsoråd, hets om att gå ner i vikt och att träna flera gånger i veckan. Men vad är egentligen hälsosamt? Och hur ska vi förhålla oss till alla råd vi inte har bett om? Det svarar Maria Ahlsén och Jessica Norrbom som doktorerat i fysiologi, skrivit böcker i ämnet, driver en pod och föreläser om hälsa med vetenskaplig grund. Nu har de dessutom blivit utsedda till årets folkbildare.