Början på sidans innehåll

Minska plast i havet – detta ska du absolut INTE spola ner i toaletten

2020-01-08 • 6 min 23 sek

Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i haven, det är en siffra som är svår att greppa. Fotojournalisten Joakim Odelberg är aktuell med nya dokumentärfilmen "Hur mycket plast finns i havet" som har premiär idag på TV4 Play och han berättar hur vi tänka för att hjälpa till att minska skräpet som hamnar i våra hav.

Coronafall utreds rättsligt: ”Anses ha mörkat smittan för att rädda säsongen”

59 sek

Alpernas partystad Ischgl – blev ett centrum för spridningen av coronaviruset över Europa i våras. Mer än 6.000 turister från 45 länder uppger att de blev smittade. Nu visar dokument, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, att myndigheterna försökte dölja virusutbrottet – för att rädda ryktet om den populära skidorten. TV4Nyheternas Matilda Boza, berättar hur fler personer nu driver ett civilrättsligt mål om utbrottet i Ischgl, bland annat familjen till en man som dog av covid-19, som han ska ha fått i Ischgl.

Robyns legendariska låt rankas som en av världens bästa

1 min 52 sek

Över 250 musiker, kritiker och branschfolk har fått i uppdrag att rösta fram en lista över världens bästa låtar. Första platsen knep Aretha Franklin med låten Respect. Det som verkligen är stort på hemmaplan är att en svensk låt hamnat på 20:e plats! Och det är Robyn med hiten ”Dancing on my own”. Grattis Robyn! Rankningen startade 2004 här ser du hela listan.

Försvarsministern om rekordstor rysk militärövning: ”All anledning att ha ögonen på vad som händer”

8 min 17 sek

Från Kazachstan i söder till S:t Petersburg i norr har Ryssland och Belarus med soldater, tanks, helikoptrar och fartyg övat i en vecka. Den mycket omfattande ryska militärövningen Zapad har skakat om Östersjöregionen. 200 000 militärer mobiliserar och oroar NATO-medlemmarna Polen och Estland, som alltså nu haft rysk-belarusiska trupper runt knuten i en vecka, Försvarsminister Peter Hultqvist oroas över övningens omfattning och har skickat ut svenska beredskapsåtgärder i området.

Allt du behöver veta inför kyrkovalet

7 min 50 sek

Det är kyrkoval på söndag, ett val som ofta sker lite i skymundan. Här reder Anders Pihlblad ut de många frågor Nyhetsmorgon fått angående valet och berättar hur valet egentligen fungerar. Desstuom sätts Jenny och Steffo på ett överraskande kunskapsprov.

Tegnell: ”Bollen ligger hos ovaccinerade”

5 min 41 sek

Ovaccinerade bör fortsätta hålla avstånd, undvika större evenemang och besök på barer och nattklubbar, det meddelar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt behöver dubbelvaccinerade inte längre hålla avstånd. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger nu att "bollen ligger hos ovaccinerade" - och att råden till ovaccinerade är en mer hållbar lösning på sikt än vaccinpass.

Afghanska kvinnors klädprotest har blivit viral: ”Viktigt att omvärlden ser”

2 min 49 sek

Talibaners krav på hur kvinnliga studenter i Afghanistan ska klä sig har väckt en motrörelse i sociala medier. Bland annat under hashtag #DontTouchMyClothes - där afghanska kvinnor runt om i världen upp visar upp färgsprakande bilder på traditionella kläder. Enligt mediestrategen Brit Stakston är det viktigt att omvärlden blir medvetna och riktar fokus mot att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter och till att bära vilka kläder de vill.

By-borna säger nej till namnbyte - byn ska heta By

2 min 38 sek

Mellan Örnsköldsvik och Sollefteå finns en by som heter just By. I veckan dök en Reddit-tråd upp med en bild på vägskylten "By 4" med frågan "Vår by behöver ett namn, har du något förslag?". Nästan 100 förslag har kommit in.
Men By-borna vill inte byta namn på sin ort. Bybon Sofia Olsson berättar att gemenskapen i By är stor, och att de bland annar har en "Bybock", en "bybrasa" och en strand som heter "Bywatch".

Marcus Noterius på hal is - testar parahockey med Sveriges lagkapten

8 min 59 sek

Vår reporter Marcus Noterius har dragit på sig landslagströjan och befinner sig i Östersund arena där det svenska parahockey-landslaget laddar för att försöka kvalificera sig för Paralympics. Där får Marcus Noterius testa på sporten tillsammans med lagkapten Peter Ojala. Simon Hedström från Jämtland/Härjedalens parasport-förbund berättar att intresset för sporten ökar.
I kvalmatcherna väntar Japan, Finland, Polen, Kina och Tyskland.

Göran Greider om kampen mot aggressiv blodcancer: ”Mår bättre av att få uttrycka mig”

8 min 25 sek

När Göran Greider, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten bekämpade diagnosen aggressiv blodcancer bland annat genom att skriva boken "Barndomsbrunnen - en historia om sjukdom och minne i brutna rader" under sin sjukdomsperiod. Hör honom läsa ett stycke ur boken och berätta om resan till nu. Ett förhoppningsvis friskt fortsatt liv, men med nya fördjupade insikter om vad som har betydelse i livet. ”Det var som att ligga i en biosalong och gå igenom sitt liv”.

Musslornas språkrör Janne Bark: ”Musslor är Rock´n roll och fisk är disco”

5 min 53 sek

Kocken Fredrik Eriksson håller köksskola tillsammans med krögaren och musselentusiasten Janne Bark. Och just musslan har fångat Janne Barks intresse. Musslor i havet är fantastiskt för havsmiljön eftersom de renar vattnet och tar upp kväve och fosfor som orsakar övergödning. Man brukar säga att en mussla renar 5 liter vatten i timmen genom att de filtrerar vatten för att få i sig plankton och alger, som i sin tur till största del består av kväve och fosfor. När man skördar musslorna får man upp det ur havet igen. När man äter musslorna så är det världens snällaste protein eftersom de bara har positiva effekter på miljön när de växer. Gott nyttigt och billigt. Och missa inte supertipset. En stängd mussla går också att äta!

Här är de nya emojisarna – har du koll på vad de betyder?

2 min 27 sek

Digitala strategen Hanaw Rashid ger Jenny och Steffo en välbehövlig uppdatering i nya bildspråket på våra mobiler. Det behöver ständigt utvecklas. Det är ett språkbibliotek, säger Rashid. Bland annat är gravida transgender emoijs nya för i år och bönor. Huruvida man ska tolka bildspråket handlar om samtycke. Steffo gillar mest kombinationen gris plus molnet efter. Det borde betyda grisen fiser. Grisen fiser och peace är mina favoriter, säger Steffo. Vilka är dina?

Ålderism på arbetsplatserna – en samhällsutmaning: ”Blir kostsamt”

4 min 13 sek

Vi förväntas jobba längre och längre, och gå i pension allt senare, men det kompliceras av den pågående så kallade ålderism som råder, och som gör att det blir svårare med åldern att få ett nytt jobb. Pensionsekonomen Mattias Munter ger tips på hur du undviker de största fallgroparna och hur du kan minimera effekterna av ålderism i din egen ekonomi. Kompetens har ingen ålder

Löfven tackades av i riksdagen: ”Korv och ABBA”

8 min 50 sek

Partiledardebatten i riksdagen igår blev mer annorlunda än vanligt. Det var riksdagsårets första partiledardebatt men Stefan Löfvens sista. Och även om partiledarkollegorna passade på att avtacka Löfven och säga några snälla ord så rapporterar Anders Pihlblad om en rätt hård debatt.

Berlin tillbaka som partystad: ”Men du måste vara vaccinerad”

2 min 25 sek

Tyskland har haft långa och många restriktioner under pandemin. Men nu börjar landet växla in på ett slags vaccinpass-spår, som innebär friare tillvaro, men för en mer exklusiv skara. Här förklarar utrikesreporter Jona Källgren, hur stadens nattsuddare tar sig in på barerna.

Rekordmånga 100-åringar i Japan

1 min 15 sek

En av världens äldsta befolkningar blir allt äldre. Nu finns det 86 510 japaner som är över hundra år, en ökning med mer än 2000 personer från förra året. Det rapporterar Japan Today. Den stora merparten av dom som passerat hundrastrecket, 88,4 procent, är kvinnor. Och hit räknas även världens äldsta kvinna, Kane Tanaka, som är 118 år.