Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Se Henriks tabbe i direktsändning: "Blir en klassiker"

Mitt under en allvarlig nyhet kliver Henrik rakt in i bild, vid fel tillfälle. Se tabben här.

Nikki om Idoltiden: "Inte kul när någon försöker förminska dig"

Hon har arbetat med global marknadsföring för stjärnor som Taylor Swift, Rihanna, Justin Bieber och Lady Gaga. För svenska folket har hon gjort sig känd som den raka och ärliga jurymedlemmen i Idol - som hon nu har valt att lämna för en hel del annat.

Daniel prisas för sitt arbete om förintelsen: "Målet var att hitta personen bakom graven"

I dag den 27 januari är det förintelsens minnesdag - en dag då hela världen hedrar minnet av de som för 76 år sedan stod emot och de miljontals människor som mördades under förintelsen.
Daniel Leviathan, arkeolog och forskare judiska studier, prisas av Mikael Bindefeldts stiftelse för sitt arbete om de förintelseöverlevare som kom till Sverige.

Björn Olsen om minkstoppet: ”Vi har tillräckligt många mutationer att brottas med”

I Danmark tvingades farmare avliva miljoner minkar efter att de hittat ett muterat coronavirus hos djuren. Det har vi inte fått in i Sverige men minkindustrin ses som en riskfaktor och därför stoppas minkuppfödningen under 2021 i Sverige.
Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink, om beslutet att stoppa minkuppfödningen.
Björn Olsen, professor infektionssjukdomar Uppsala universitet, om det muterade viruset.

Ovanlig bagge hittad – efter 70 år

Ekcylinderbaggen har varit försvunnen i 70 år men är nu hittad i ett område med äldre ekar i Småland och Blekinge. Joel Hallqvist, insektsspecialist, berättar om det spektakulära fyndet och hur den hittades.

90-tals klassikern Pokémonkort säljs för miljoner

I Dallas har ett Pokémonkort sålts för hissnande 408 000 dollar. Svenska Peter Öhman sitter på Sveriges största samling: ”Sedan Pokémon go kom så har intresset exploderat enormt”.

Program från TV4

Fortsatta oroligheter i Nederländerna efter utegångsförbudet

Efter utegångsförbudet i Nederländerna har landet plågats av oroligheter. Gäng har utövat våld mot polis, tänt eld på bilar och bränt ner en klinik för coronatestning. Olika grupperingar har börjat patrullera i syfte att stoppa våldsverkarna men man befarar att våldet kommer öka.
Cees van der Wel, journalist i Nederländerna, kommenterar händelseutvecklingen där bland annat fotbollsfans erbjudit sig att hjälpa polisen hålla koll på folkmassorna.

Stal bil - men ångrade sig: “Det var dumt”

En man i Trelleborg anmälde sin bil stulen till polisen under måndagskvällen, men ringde sedan tillbaka för att berätta att biltjuven ångrat sig och lämnat tillbaka bilen oskadd, berättar Axel Pileby i dagens Sverigesvep och menar att man måste ändå gilla en tjuv som ångrar sig.

Uje Brandelius om starka känslorna i prisregnet: ”Då började jag gråta”

I går prisades årets bästa filminsatser under Guldbaggegalan och den stora vinnaren blev "Spring Uje, spring" som vann galans tyngsta pris för bästa film. Dessutom fick den en guldbagge för bästa manus och bästa manliga huvudroll. Handlingen kretsar kring Uje Brandelius och hans familj - under en period där Uje precis fått besked om att han har Parkinsons sjukdom.

Taylorbrödernas pappa i tårar: ”Önskar att alla gör sådana här resor med sina föräldrar”

Tareq Taylor är stjärnkocken som bland annat lagat mat i Nyhetsmorgon frekvent, vunnit kockarnas kamp, synts i Stjärnorna på slottet och driver flera restauranger. Och brorsan Zafer Taylor, som är Malmös enda gondoljär. Tillsammans har de nu klivit in i svenska folkets vardagsrum och hjärtan på ett nytt mycket personligt sätt. Här berättar Tareq om hur tv-programmet "Tareq Taylors matresa" egentligen skulle bli en kulinarisk tripp till den heliga staden Jerusalem tillsammans med deras far Seif. Men att den blev något mycket starkare.

Rymdsten slog ner nära Ådalen: ”Väldigt tillfredställande att hitta stenen”

Den ljusstarka bolid som fick fönsterrutor att skaka och förvandlade natt till dag den 7 november förra året slog verkligen ned och delar av den har nu hittats och bekräftats komma från rymden. Det var 66 år sedan en rymdsten hittats på det sättet, berättar Eric Stempels som är astronom vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Sverige förlänger avrådan om resor utanför EU: ”Viruset utvecklas i nya miljöer”

Regeringens avrådan från icke nödvändiga resor utanför EU fra, till 15 April handlar såklart om oron för de nya muterade varianter av coronaviruset.
Den sydafrikanska mutationen upptäcktes den 18 december och tros ha uppstått i Nelson Mandela Bay. Hittills har den konstaterats i över 20 länder och senast i går meddelade Nya Zeeland att man upptäckt varianten även där.

Vaccinsamordnaren: ”Mitt liv är en berg- och dalbana”

Det har varit problem med leveranserna av vaccinet. För några veckor sedan meddelade Pfizer att man kommer minska sina leveranser under fyra veckor. Och i fredags var det Astra Zeneca som larmade om kraftigt mindre leveranser till och med mars.
– Jätteintresset för vaccin är av aldrig tidigare skådat slag och säger att allt sker i realtid just nu. Vi ska ha enorm otur om vi inte uppnår vaccinationsmålet, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

Amanda Kernells "Charter" kan vinna sju guldbaggar

Kernells förra film "Sameblod" fick fyra guldbaggar. Och i kvällens Guldbaggegala har hon chans att bli årets stora vinnare, då hennes film "Charter" är nominerad i hela sju kategorier, bland annat bästa film.

Vaccinforskaren: ”En dos kommer aldrig att räcka”

Efter fem blickar framåt mot nyhetsveckan och kommer bland annat ta upp att forskaren Matti Sällberg är tveksam till en vaccinframtid mot covid-19 där bara en dos används. Men han ser fram emot hur det går med det.
Matti Sällberg, professor biomedicinsk analys Karolinska institutet: ”Man kan hoppas att de har bra resultat på det. Men jag gissar att de kommer landa på två doser. En dos kommer aldrig att räcka”.

Skräck-kungens hemska bokprojekt: ”Kommer vara så gott som osäljbar”

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist gjorde succé med romanen ”Låt den rätte komma in”. Nu är han aktuell med nya romanen ”Vänligheten”. Men han tänker redan på nästa projekt. En bok som kommer vara så hemsk att den troligen inte ens går att sälja.