Moha Frikraft: "Att vakna upp som mig är alltid en överraskning"

Moha Frikraft föddes med en svår CP-skada. Idag är hon influencer, författare och föreläsare och vill sprida kunskap om hennes diagnoser. Hon är aktuell med en ny bok om hennes liv, vi får höra ett smakprov.

Regn på ingång – meteorologen om helgens väderprognos

Även om vårt land på vissa håll har drabbats av skyfall och massiva mängder regn går det ändå att konstatera att det varit en torr sommar hittills. Men sommaren är ännu inte över, och nu kommer regnet som på vissa ovanligt torra platser i Sverige verkligen behövs. Meteorologen Ulrika Elvgren ger oss helgens väderprognos.

Professorn om covidhundar – så kan de hjälpa vid en fjärde våg

Tidigt under 2020 kom rekommendationen, till vissas förtret, att 70-plussare skulle socialt distansera, vilket i många fall handlade om att helt enkelt isolera sig hemma. Nu visar det sig att de rekommendationerna, även om de var jobbiga, verkar ha gett resultat, och att det i förlängningen kan ha räddat tusentals från svår sjukdom. En av forskarna bakom den här studien är Tove Fall från Uppsala universitet som samtidigt även studerar hur covidhundar kan hjälpa människor vid en fjärde pandemivåg.

14-årige Vilgot och Joe Labero i ny magisk Bond-show

Dagens sommargäster är inget annat än en magisk duo bestående av Joe Labero och 14-årige Vilgot Michelin. Tillsammans är de nu aktuella med en show som inspirerats av James Bond-filmen Goldfinger och vi får en försmak på trolleriet genom några spännande tricks i studion.

Retorikexperten: Så räddar du dålig stämning på kräftskivan

Nu stundar kräftskivor och annat roligt som innebär umgänge med släkt och vänner. Och det är ju uppfriskande när vi tycker olika och får vardagsdebattera lite, men vad ska vi tänka på för att hålla diskussionen civiliserad? Elaine Eksvärd kommer till undsättning och ger oss sina retoriska konversationsknep.

Efter guldet: Därför tävlar Duplantis för Sverige och inte USA

Efter något som går att beskriva som en utomordentlig uppsväng från Armand Duplantis blev det ännu ett OS-guld för Sveriges del. Duplantis tog sig enkelt över ribban när den stod på 6,02 meter, vilket var tillräckligt för att slå ut amerikanen Chris Nilsen för OS-guldet. Därefter var han nära att slå sitt egna världsrekord på 6,18 meter, men rev i ribban i alla tre försöken. Nu, efter guldet och även tidigare är det många som frågar sig varför Duplantis tävlar för Sverige och inte USA. Sportjournalisten Ida Björnstad reder ut.

Beirut ett år efter explosionen: ”Värre än någonsin”

Idag har det gått ett år sedan en explosion i hamnen i Beirut ödelade delar av den Libanesiska huvustaden. Landet var redan plågat av en ekonomisk kris, och idag är läger minst sagt fortsatt allvarligt, menar flera hjälporganisationer. Carina Andersson, Regionchef för Svenska Röda korset i Libanon, ger oss en bild över hur landet har försökt återhämtat sig senaste året.

Professorn om höstens covid: Så länge kan vi leva med viruset

Smittotalen i Sverige visar just nu en ökning samtidigt som allt fler i Sverige vaccineras. I vårt land, och liksom på de flesta andra håll i världen, är det deltavarianten som står för ökningen av nya fall. Ali Mirazimi, virusforskare och professor Karolinska institutet förklarar hur länge vi kan vänta oss att leva med covid och hur mycket mer smittsam den nya mutationen är.

Därför ska du pensionsspara

”Förstår att det kan kännas långt bort, det är ju att spara åt en annan person” säger Andra Farhad. vd Börshajen, som ger sina bästa tips gällande pensionssparande.

Veckans hetaste filmer och tv-serier med Ronny Svensson

TV4:s filmrecensent Ronny Svensson bjuder på veckans hetaste film- och serietips som får oss att länga till stunderna i tv-soffan. Filmerna som nämns är bland annat Summer of 85, En sjöjungfru i Paris, The Courier, Smother och Herself.

Annorlunda dryck till kräftorna – Maya tipsar om godaste alternativen

TIll helgen är det dags för den traditionella kräftpremiären och Nyhetsmorgons sommelier Maya Samuelsson har därför valt ut några drycker som passar bra till kräftor men som vi inte brukar se på bordet på kräftskivan. Det bjuds bland annat på österrikisk riesling, japansk sake och torr cider.

Pridefestivalen 2021: Utvecklingen i Europa och kyrkans makt

Pridefestivalen är tillbaka i Stockholm och har under sin 25-åriga historia växt från att vara mindre demonstrationer till försvar för homosexuellas rättigheter, till av årets största folkfester. Pridefestivalens vice ordförande, biskop emerita Eva Brunne gästar Nyhetsmorgon för att förklara festlighetens viktiga historiska betydelse

Peder Fredricssons fru om silvret: ”Fantastiskt att följa”

Peder Fredricson plockade hem ett OS-silver i gårdagens banhoppning , och vilken rysare vi bjöds på. Finalen gick till omhoppning och där var Fredricson och hästen All In bara 17 hundradelar från guldet. Fföre detta landslagsryttaren Lisen Bratt Fredricson, som även är gift med Peder Fredricson, förklarar hur finalen var att följa hemifrån.