Början på sidans innehåll
Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Knutbyrättegången klar: Få kunde ana att det var så här illa

2020-03-13 • 6 min 27 sek

Under fredagen dömdes de tidigare Knutbypastorerna Peter Gembäck, Åsa "kristi brud" Waldau och Urban Fält i Uppsala tingsrätt.
Åsa Waldau döms för åtta fall av misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Peter Gembäck döms till villkorlig dom för misshandel och olaga tvång. Urban Fält döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar.
Joahna björkman, juridiskt ombud, kommenterar domen i studion.
Även Samuel björk, nyhetschef tidningen Dagen, finns på plats för att ge sin syn på domen: ”Skönt för de målsägande och de i den tigare församlingen att det blir som ett erkännande att det faktiskt har varit en osund kultur. Att det var så här illa hade nog få kunnat föreställa sig”.

Artisteliten uppmärksammar ungas psykiska ohälsa: ”Betyder väldigt mycket”

2 min 2 sek

I kväll samlas den svenska artisteliten för att uppmärksamma ungas psykiska ohälsa på Avicii arena i Stockholm genom konserten ”Together For A Better Day”. Håkan Hellström, Kungliga Filharmonikerna, Miriam Bryant, Cherrie, Mona Masrour, och Tusse är några av de som deltar. Klas Bergling, som är pappa till den bortgångna artisten Tim ”Avicii” Bergling, samt medgrundare av Tim Bergling Foundation, säger att konserten behövs och att det betyder väldigt mycket för honom.

Nya skolministern: ”Orolig över att vi har en skola som ligger ute på internationella börsen”

7 min 56 sek

När Sverige fick sin nya socialdemokratiska regering i går valdes Lina Axelsson Kihlblom (S) till ny skolminister. Hon har en jurist-kandidat, rektors- och skolledarutbildning och har varit rektor på Ronnaskolan i Södertälje. Lina Axelsson Kihlblom är dessutom den första transpersonen i en svensk regering. I Efter fem svarar Lina Axelsson Kihlblom på hur ser på de utmaningar som finns inom svensk skola. ”Pengar går inte dit de ska och vi har förlorat den demokratiska rätten om skolan”, säger hon.

Strandhälls (S) skulder avslöjas: ”En minister får inte tala osanning”

3 min 52 sek

Sedan år 2018 har nya miljö- och klimatministern Annika Strandhäll haft totalt nio betalningsföreläggningar hos Kronofogden. Sju av skulderna är reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet. Ulf Kristoffersson, TV4 Nyheternas politiske kommentator, analyserar hur det kan påverka hennes framtid i regeringen och väljarnas förtroende.