Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Svenskarnas unika beteende i kriser

Sveriges sätt att hantera coronakrisen har diskuterats och kritiserats ute i världen. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt var statsminister när finanskrisen briserade 2008 och tycker svenskarna har ett beteende som förklarar hanteringen av coronapandemin: ”Kombinationen är ganska unik”.

Socialdemokraterna vill se korvstaty i Göteborg

En av livet stora frågor. Ska man ha bröd till korven….eller kanske mos? Men då finns ju lyckligtvis halv special! Jo det är korv med bröd OCH mos.
Och det sägs att den som uppfann denna rätt var en korvförsäljaren Albert Johansson i Göteborg 1940. Så nu vill socialdemokraten Jesper Hallen att det res en staty över denne legendariska korvförsäljare och ska ta upp frågan i kommunfullmäktige.

”Vaccinet är väldigt effektivt” - så bra funkar ryska Sputnik V

Det omtalade ryska vaccinet Sputnik V verkar vara på uppgång. När Ryssland godkände det i somras hördes en hel del kritik, men i februari kom vändningen efter en positiv studie i den ansedda medicinska tidskriften ”The Lancet” kom. Dessutom är vaccinet billigare än andra varianter och har hittills inte haft några problem med förseningar. Bland de intresserade är nu EU. Vi pratar med Ali Mirazimi, virusforskare, och får en liverapport från Moskva av journalisten Maria Georgieva.

Rymdfysikern: ”Inom tio år kan vi hitta liv på Mars”

I torsdags kväll landade den amerikanska rymdsonden Perseverance på Mars och i går släppte Nasa filmklipp från landningen. Rymdfysikern Patrik Norqvist medverkar för att hjälpa oss förklara vad vi ser på de spännande bilderna.

Så blir Disneys första HBTQ-serie

I dag har den första Disney-serien med ett genomgående HBTQ-tema premiär. Serien ”Love, Victor” har redan hyllats och rört upp känslor i USA och har nu kommit till Sverige. Nöjesjournalisten Malin Collin medverkar.

Barnbarnet beställde en riddarborg – då började morfar bygga

I Sundsvall har vi pratat med mannen som skulle kunna vara årets morfar. 74-årige Winn Björklund har nämligen som projekt att varje år bygga något riktigt häftigt i snö. Genom åren har det blivit både mumintroll och en Saab 2000 i naturlig storlek! I år sa barnbarnet Wilmer att han ville ha "en riddarborg från medeltiden" – och vips så var det där.

De hjälper hemlösa – delar ut jackor och mat

I Örebro startade Rebecca Lindgren en Facebook-grupp som heter ”Give some love” i november. Och hela vintern har man sedan stått på Stortorget varje lördag och delat ut mat och kläder till hemlösa. Hittills har det delats ut 200 jackor och säkert tusen par strumpor och vantar. Kläder som skänkts från hela länet.

André och Joakim kör snöskoter genom hela Sverige

André Häreskog och Joakim Armgren har gett sig ut på sitt livs dröm – en skoterresa genom hela Sverige. Men snöbrist har fått skoterentusiasterna att rita om turen under hand. Här berättar de om hur det är att leta skoterleder i södra Sverige.

Två flygplan tappade motordelar – Boeing stoppar flygningar

Två av Boeings flygplan tappade motordelar över bebyggda områden i helgen, i USA respektive Nederländerna. Nu stoppas planet tillfälligt i Storbritannien och flera andra länder, berättar Henrik Alsterdal. Här visas också unika bildena när flygplansdelar dalade ner över flera villagator utanför Denver i delstaten Colorado.

Program från TV4

Virologen om skärpta coronareglerna: Känns som man har lärt sig att inte vänta

Fler och fler regioner inför nu hårdare restriktioner med krav på munskydd och distansundervisning. Med ökad smittspridning och pågående sportlovsveckor stiger oron för en tredje våg och hård belastning på vården. Och på onsdagen presenterade också regeringen skärpta coronaregler på exempelvis allmänna platser. Niklas Arnberg, professor virologi Umeå universitet tycker att det är bra att de skärpta reglerna införs nu och att man inte väntar tills läget förvärras.