Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Därför slutar medierna med aprilskämt

Första april – dagen då det är fritt fram att lura varandra. Men i dessa kristider minskar skämten – och har minskat de senaste åren. Jonas Engman, etnolog och Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare för facktidningen journalisten, förklarar varför.

I dag släpptes regeringens vårbudget: ”Vi gasar oss ur krisen”

Jobben var i fokus i dag när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin vårbudget. 440 000 personer var arbetslösa nu i mars, vilket är 50 000 fler jämfört med ifjol. I vår studio möttes finansministern och Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomipolitiskt talesperson, i en debatt om hur man ska lösa problemet med den höga arbetslösheten.

Vårbudgeten presenteras: "Överraskande defensiv"

Regeringens vårdbudget som presenterades imorse innehåller nya satsningar för 45 miljarder kronor. Vi går igenom vad som föreslås och får kommentarer från ekonomireporter Jens B Nordström och Helena Gissén, politisk kommentator på TV4Nyheterna.

Jonette och Björns initiativ: ”Tälta på vår tomt!”

Jonette och Björn Loostam har en stor trädgård nära havet och skogen. I sommar låter de främlingar tälta där gratis. Initiativet har fått stor spridning på sociala medier och nu hoppas paret att fler ska öppna upp sina tomter.

Sommar 2021 väntas bli ”summer of love 2.0”

Sommaren 2021 väntas bli en riktig dejtingsommar – en ny ”summer of love”. Det visar ny statistik från dejtingappen Tinder, där antalet matchningar, swipes och meddelanden har ökat dramatiskt.
– Det var en underbar tid, säger Claes "Clabbe" af Geijerstam som var med under den riktiga ”summer of love” i slutet på 60-talet. Med i studion är Daniel Paris, sociala medier-profil.

Underbara bilder: Så återhämtade sig naturen under pandemin

I dag är det premiär för dokumentären "The day earth changed", med röst av sir David Attenborough, som tar en närmare titt på hur naturen har påverkats av den pågående pandemin. Vi ser både en viss återhämtning men också ett hot mot den biologiska mångfalden.
- Det finns en enorm läkande kraft i våra ekosystem – bara vi ger dem möjligheten att återhämta sig, säger Torbjörn Ebenhard, föreståndare Centrum för biologisk mångfald vid SLU.

Tilde om bästa konsertminnet: ”Kunde känna Robert Smiths svett på mig”

Under första halvan av 2021 kommer en ny streamingtjänst att lanseras som är speciellt inriktad på legendariska konserter och musikdokumentärer.
- Det handlar om ett legacy, ett arv, säger Jonas Sellberg, co-founder och artistansvarig på Staccs.
Dessutom listar Tina Mehrafzoon, musikjournalist P3, tidernas mest legendariska konserter!

Över 20 procent har fått sin första vaccindos

Massvaccineringen tar fart i hela landet och i dag, fredag, öppnar konsertlokalen Fållan i södra Stockholm upp för massvaccinationer. Dessutom – goda nyheter för vaccinerade: Nu får man krama barnbarnen.
Emma Spak, chef Hälso- och sjukvårdsektionen SKR, berättar om hur vaccinationsmålet ska nås.

”Det är smärtsamt och overkligt”

För drygt två månader sedan gick Hannah Ekwall bort i sviterna av ett års lång kamp mot bröstcancer.
”Vi försöker må så bra som det går”, säger maken Patrick Ekwall.

Rwandas framgångsrecept för låg smittspridning

Rwanda är det land i Afrika som har lyckats hålla nere antalet sjuka i covid-19 bäst. Drygt 23.000 sjukdomsfall och 316 dödsfall har hittills konstaterats i landet, som har drygt 12 miljoner invånare.

Rwanda ligger också i framkant när det gäller vaccinering och smittoläget.

– De agerade snabbt och gick in med hårda restriktioner, säger TV4:s utrikeskommentator Terese Christansson.

Allt fler kvinnor i svenska kocklandslaget: ”En jätteljus framtid”

Idag presenterade Svenska kocklandslaget vilka som ska representera Sverige i kommande prestigefyllda matlagningsmästerskap. Truppen innehåller allt fler kvinnor nu, efter ett upprop i december 2020 för en mer jämställd bransch.

– Det är sjukt stor press, säger Matilda Ewaldh, kock, som är utvald till landslaget.

Marie Skogström, första kvinnliga coach för kocklandslaget, är även med i studion.