Upploppen i USA: ”Polisen drog sig tillbaka”

De våldsamma protesterna i Minneapolis fortsätter. Orsaken är att en afroamerikansk man, George Floyd, avlidit efter ett brutalt polisingripande. Händelsen som filmades av vittnen har väckt stort raseri. ”Man satte eld på byggnader som inte har kunnat släckas, polisen fick dra sig tillbaka” rapporterar Stefan Borg från New York.

Maria Wern-paret: "Finns tyska montage av oss när vi pussas"

Nya säsongen av Maria Wern har startat och de fansen tycks lyckliga över att Maria och Sebastian nu är ett par i serien.
”De har skapat härliga musikvideos och kallar oss Sebaria”, säger Eva Röse som spelar Maria Wern. Erik ”Jerka” Johansson gör rollen som Sebastian och är glad att serien tar upp aktuella teman. ”För varje säsong måste karaktären få något nytt att jobba med”, säger han. Här berättar de mer om arbetet bakom serien.

M och L: ”Kalla in pensionerade lärare”

Kalla in lärarstudenter och pensionerade lärare till skolan. Det en av punkterna i ett gemensamt förslag från Moderaterna och Liberalerna för att ungdomar som missat kunskap i skolan ska få en ny chans. Två saker ska locka tillbaka lärarna till skolan säger Ulf Kristersson partiledare för Moderaterna: ”Det ena är pengar, det andra är en enorm samhällsinsats man kan göra som nyligen pensionerad lärare”. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni trycker på att åtgärderna behöver struktureras upp på ett bättre vis än nu.

M och L i gemensamt utspel om unga : ”Elever måste få komplettera det de missat”

Liberalerna och Moderaterna har lagt fram ett gemensamt förslag var syfte är att stötta de barn och ungdomar som har missat kunskap i skolan och har mått dåligt psykiskt under pandemin. ”Alldeles för många unga far illa. De kommer efter i skolan och är oroliga för att de inte har lärt sig mycket nog”, säger Ulf Kristersson partiledare för Moderaterna. Det som nu saknas är enligt L och M en sammanhållning av de åtgärder som görs. ”Staten behöver ta ett helhetsgrepp och lägga fram en strategi som visar på hur vi jobbar och följer upp”, säger Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna. En konkret åtgärd är att kalla in pensionerade lärare för att stötta upp i skolorna det kommande läsåret.

”Sverige valde en väg – resten av världen en annan”

Ordet ”flockimmunitet” gick från att vara en fackterm för epidemiologer till att finnas i allas medvetande och har pekats ut som en del av den svenska strategin för att bekämpa pandemin. I boken ”Flocken” har författaren och journalisten Johan Anderberg granskat om det stämmer - och avslöjat en del myter om strategin.