Början på sidans innehåll

Årets kock

Följ med när Sveriges kockelit gör upp om den prestigefyllda segern i Årets Kock 2020. Vinnaren tilldelas Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och kan titulera sig som svensk mästare i professionell matlagning. Tävlingen hålls på Annexet i Stockholm och programledare är tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård. På plats finns även juryns hedersordförande Prins Carl Philp.

Följ med när Sveriges kockelit gör upp om den prestigefyllda segern i Årets Kock 2020. Vinnaren tilldelas Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och kan titulera sig som svensk mästare i professionell matlagning. Tävlingen hålls på Annexet i Stockholm och programledare är tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård. På plats finns även juryns hedersordförande Prins Carl Philp.

Ludwig Tjörnemo vinner Årets kock 2020

2020-09-17 • 1 min 21 sek

Efter en stenhård och spännande final står det klart att vinnaren av Årets Kock 2020 heter Ludwig Tjörnemo!

Ludwig Tjörnemo är Årets kock 2020

Ludwig Tjörnemo är Årets kock 2020.
Programledarna Tareq Taylor och Tea Malmegård meddelade beskedet i TV4 Plays livesändning från Annexet i Stockholm.

JUST NU: Årets Kock-finalisten avbryter - föll på målsnöret

På Annexet, utanför Stockholm, genomförs finalen av Årets Kock 2020. Åtta finalister slåss om den åtråvärda titeln "Årets kock". Mitt under tävlingen väljer finalisten Jessie Sommarström att avbryta.
- Hon är helt förkrossad, säger tävlingsledare Tom Sjöstedt.

Grattis Gustav Leonhardt - du är Sveriges bästa kock: ”Vill bli världens bästa”

14 min

Årets kock 2021, alltså svenska mästerskapet i professionell matlagning, är avgjort. Vinnaren är Gustav Leonhardt - som säger att målet nu är att bli bäst i världen.
Gustav bjuder Jenny och Steffo på vinnarmenyn "Vildsvin på Gustavs vis" - och vi kan avslöja att det smakar gott. Till det bjuder sommelier Maya Samuelsson på dryckestips.

Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt

Finalen i Årets Kock 2021 avgjordes i dag på Annexet i Stockholm och genom en livsändning i TV4 Play och Sjuan. Efter en spännande tävling blev det Gustav Leonhardt som tog hem guldet och kan nu titulera sig Årets Kock 2021 ­– svensk mästare i professionell matlagning. Gustav Leonhardt är 25 år och kommer från Sorunda utanför Nynäshamn.

I kväll avgörs vem som blir Årets kock 2021

3 min 59 sek

Ikväll gör åtta kockar upp om titeln Årets kock 2021. I årets startfält finns flera kockar som gjort upp om titeln tidigare och tre stycken som debuterar i tävlingen. Tareq Taylor, programledare Årets kock 2021 och Tommy Myllymäki, juryordförande och Årets kock 2007 rapporterar direkt från tävlingen på Annexet vid Globen i Stockholm.

Årets kock lagar julmeny för små sällskap!

12 min

Kan man äta julmat utan buffé? Det visar Ludwig Tjörnemo, Årets Kock, att man kan! Han bjuder bland annat på gravlaxtartletter med senapskräm, julskinka med picklade rödbetor och mjuk pepparkaka med saffransfärskost.

Årets kock förvandlar gammalt bröd till lyxmat

13 min

I går avgjordes finalen i Årets Kock 2020 med buller och bång – och efter en hård kamp stod det klart att det var Ludwig Tjörnemo tog hem titeln. Han gästar studion och gör lyxmat av gammalt bröd. Maya Samuelsson tipsar dessutom om dessa drycker som passar till: Domäne Wachau Riesling Selection 2019, Barbera d’Alba Busije 2018.

Tom Sjöstedt om Jessie Sommarström

52 sek

Jessie Sommarström tvingades bryta finalen av Årets kock på grund av sjukdom, och det var extra synd, för enligt tävlingsledare Tom Sjöstedt låg hon i topp av tävlingen när hon bröt.

Möt finalisterna - Började som diskare redan som 14

1 min

Christian Siberg bor i Stockholm och är kökschef på nyöppnade restaurangen Omaka. Christian fastnade för kockyrket för att det är så levande och kreativt. Han var med i finalen 2019 och är nu laddad för revansch!

Möt finalisterna - "Jag vill vinna saker"

1 min

Henric Herbertsson jobbar på stjärnkrogen SK Mat & Människor i Göteborg där även Årets Kock 2019, Martin Moses är kökschef. Henric har lång tävlingserfarenhet och har tidigare tävlat i Svenska Kocklandslaget som senast vann silver i Culinary Olympics.

Möt finalisterna - Med mamma och mormor som förebilder

1 min

Jesper Jakobsson är yngst i startfältet i år, han är 25 år och bor i Göteborg där han jobbar på Restaurang Bhoga. Jesper har tävlat framgångsrikt i flera ungdomstävlingar tidigare men det är första gången han är med i en Årets Kock-final!

Möt finalisterna - "Viktigt att garva i köket"

1 min

Ludwig Tjörnemo är 28 år och jobbar på Unilever Food Solutions, men har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Ludwig har tävlat mycket med Svenska Kocklandslaget och 2018 kom han på tredje plats i Årets Kock-finalen!

Möt finalisterna - Luqaz tänkte sluta som kock

1 min

Efter en sommarsäsong på Gotland flyttade Luqaz Ottosson dit permanent och driver nu Restaurang ROT på östra Gotland. Luqaz tittade mycket som ung på ett tv-program som hette kockduellen och bestämde sig då för att bli kock. Han var i final i Årets Kock 2017 och även i semifinal 2018 och 2019.