Början på sidans innehåll

Årets svenska män avslöjas - Tegnell är en av vinnarna

2020-11-19 • 7 min 40 sek

I dag är det internationella mansdagen och för att lyfta fram positiva manliga förebilder har Navid Modiri och Mårten Granlund tagit initiativet till Årets svenska män.

Överläkaren vid Astrid Lingrens barnsjukhus:”Ett klokt beslut att vaccinera barnen”

7 min 46 sek

Intresset i att vaccinera barn för att bekämpa smittspridningen av covid-19 har ökat. Folkhälsomyndigheten vill att regionerna börjar erbjuda barn i åldrarna 12-15 år vaccin redan i oktober. Dock är många föräldrar tvekar till att vaccinera sina barn och känner sig oroade över eventuella biverkningar. Matti Sällberg, vaccinforskare och professor inom biomedicinsk analys tillsammans med Henrik Arnell, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, förstår att beslutet kan kännas svårt för föräldrar, men menar båda att det är ett klokt beslut att låta vaccinera barnen.

Hyresvärdarnas miljonkrav på migrationsverket: ”Slitaget större än normalt”

4 min 37 sek

Hyresvärdar i glesbygdskommuner kräver Migrationsverket på 220 miljoner kroonor. Värdarna vill ha ersättning för slitage och skador som tillfogats de lägenheter de hyrde ut till Migrationsverket under flyktingkrisen 2015. Anna Rytterbrant, reporter på Hem och Hyra, har granskat den uppblossade konflikten som nu blivit en rättslig fråga.

Höstdagjämningen är här – så funkar det

2 min 34 sek

Meteorolog Leon Lee visar hur jorden nu står på en plats i rymden där både natt och dag är lika långa. Precis klockan 21:21 passerar solskivans centrum gränsen mellan norra och södra himmelssfären, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Nu är vi på väg mot mörkare tider. Här ger Lee en lektion i hur det ser ut världen över. Dessutom får vi soltimmarna som det ser ut just nu i dagens solfilm.

Utrikespolitik och klimat i fokus när Biden höll tal i FN

4 min 22 sek

Just nu möts världens stats- och regeringschefer i i FN:s generalförsamling i New York. När USA:s president Joe Biden höll sitt första tal markerade presidenten sin utrikespolitik. Biden sade bland annat att han vill undvika ett nytt kallt krig och att han hoppas på internationellt samarbete.
– En sak som han betonade var att nu är det slut på 20 år av krig och då syftade han i första hand på Afghanistan men även att USA inte finns kvar i Irak, säger Stefan Borg, korrespondent USA, TV4Nyheterna.

Höstens hårtrend 2021: Hockefrillan är tillbaka!

4 min 5 sek

Frisören Hillewi Gottfridsson berättar hur vi ska styla håret för att hänga med i höstens nya hårtrender. Glädjande för alla som hållit ut med hockefrilla i alla år. Nu är ni heta igen!

Hundägare i Malmö slår larm: ”Metallföremål i bröd”

1 min 34 sek

Hundägare har återigen slagit larm efter de hittat ett tiotal metallfyllda bullar längs en gångväg. Det här är den senaste i raden av en lång rad liknande dåd som inträffat i Malmö sedan förra hösten. Så sent som för drygt en vecka sedan anmälde en annan hundägare att hen hade tvingats ta sin hund till veterinär efter det att djuret fått i sig ett par metallförsedda frallor vid ett grönområde. Uppfattningen är att det handlar om rakblad som placerats i bullarna.

Snart hävs inreseförbudet till USA

3 min 35 sek

Från och med november får svenskar och andra resenärer från bland annat Schengenområdet resa in till USA när det 18 månader gamla inreseförbudet hävs. Hittills har bara amerikanska medborgare, deras närmaste familjemedlemmar, personer med grönt kort och de med "särskilda nationella intressen" fått resa till USA om de varit i Storbritannien eller Europa de senaste 14 dagarna. Endast fullvaccinerade resenärer kommer att få resa in i landet.

Ovaccinerad Bolsonaro fick äta middag på gatan

1 min 56 sek

Brasiliens president Jair Bolsonaro tvingades äta sin pizza ute på gatan i New York. Detta eftersom han inte låtit vaccinera sig, rapporterar Matilda Boza.
Bolsonaros ärende i New York är medverkan i FN:s generalförsamlings årliga möte. Mötet hålls i New York, en av de städer som har de hårdaste restriktionerna i landet. Bolsonaro har gång på gång avfärdat hur allvarligt coronaviruset är, trots att nära 600 000 personer dött med sjukdomen i Brasilien.

Ny stödlinje för föräldrar som rör sexuella övergrepp på barn på nätet

5 min 36 sek

I dag öppnar ECPAT en stödlinje för föräldrar och andra vuxna i barns närhet där de kan få stöd och kunskap om frågor som rör sexuella övergrepp och exploatering av barn på nätet. Isabella Kim som är barnrättsjurist på organisationen ECPAT berättar att deras senaste rapport visar att det finns ett stort glapp mellan vad barnen vet om detta – och vad föräldrarna vet.

Tegnell inför öppnandet: ”Inga dramatiska ökningar att vänta”

5 min 38 sek

Om bara en vecka släpps de sista coronarestriktionerna, men än så länge är mycket oklart kring hur den nya verkligheten efter 1,5 års pandemitillvaro kommer att se ut. Här berättar statsepidemiolog Anders Tegnell vad som krävs för att vi ska kunna parera eventuella utbrott.