Allt färre föds med Downs syndrom ”Det gör ont som mamma”

Allt färre barn med Downs syndrom föds i Sverige och Danmark. ”Den stora anledningen är att allt fler erbjuds fosterdiagnostik”, säger Charlotta Ing­voldstad Malmgren, genetisk vägledare Karolinska sjukhuset och sammankallande i svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik. Linda Wenthe, mamma till Adelina som har Downs syndrom, tycker att vi måste börja fundera kring mångfald, och hur vi pratar om Downs syndrom. ”Det är viktigt att inte dra alla över en kam, det är unika individer vi pratar om”, säger hon.

Arkitekten om tidernas vackraste OS-stadion

OS är i full gång och det är inte bara idrott som visas, menar arktekten Thomas Sandell. OS är ju också enorma kontruktioner och stora satsningar på ofta spännande arkitektur. Här har Sandell valt ut sina favoriter och berättar om varför han har en särskild favoritbyggnad.

Så lindrar du din artros

Uppemot 800 000 personer i Sverige lider av artros. Och vem som helst kan drabbas av denna ofta mycket plågsamma åkomma. Har man väl fått artros så är den där för att stanna. Men – det går att lindra plågorna bara men vet hur. Rehabspecialist och samtalsterapeuten Björn Rudman lära ut olika krep som lindrar och hur du ska tänka kring din artros. Rudman är själv drabbad av artros. Så han vet vad han talar om.

Kärlek mot alla odds – Hör Frida och Nicolas berätta om de stora utmaningarna

Dom möttes på en öde strand i Point Noir, Kongo. Frida från Sverige som arbetade på ett sjukhusfartyg och Nicolas från Kongo som var hemlös, utan ben och försörjde sig som fiskare och kriminell. Nu 8 år senare är de gifta, har tre barn ihop och deras berättelse har blivit bok. ”Vild väg” heter den.
Här berättar de hur deras vägar möttes och om vilka otroliga motgångar och hinder de trotsat. Nu drömmer de om att starta ett projekt i Kongo där utstötta barn ska få ett hem.

Stora problem med ”pingdemin” i Storbritannien

TV4Nyheternas Marcus Karlsson berättar om det brittiska systemet ”pingdemi” som innebär att de personer som har varit nära en covidsmittad ska sätta sig i karantän i tio dagar har lett till kaos och matbrist där butikshyllorna gapar tomma. Efter massiv kritik mot regeringen har de tvingats backa och vissa sektorer med upp till 10 000 arbetare ska undantas från kraven på självisolering, berättar Karlsson.

1000-tals demonstrerade mot coronarestriktionerna i Paris

TV4Nyheternas Markus Karlsson summerar veckas händelser rapporterar här om de stora protester som fransmännen genomförde i samband med de skärpta restriktionerna. Som bland annat innebär fler nedstängningar och fler hårda coronaregler, rapporterar Karlsson.

Här är dagens höjdpunkter i Olympiska spelen

Ida Björnstad berättar vilka programpunkter du inte får missa i dagens OS frånTokyo. Och reder ut åldersgränsfrågan vid Olympiskaspelen och såklart lite sporthistoria och visar sånt vi inte hade en aning om.

Mikael Bergstrand skriver ”Gubb-lit”

En bok i genren chick-lit fast med ett manligt perspektiv, vad ska man kalla det? ”Gubb-lit” kallar författaren själv det för! Mikael Bergstrand är aktuell med boken ”Konsulten som inte ville bada” om en nybliven 50-åring som ger sig ut i dejtingdjungeln efter att sambon lämnat honom.

Före nystarten: ”Det var en ganska knäckt tjej”

Hayat Ashkars kraschade företag beskriver hon som tuffaste motgång, men mitt i allt elände klev entrepenören Gunilla von Platen in som mentor. Hör dem berätta om sin relation idag, och vad de tror är konceptet för ett lyckat entreprenörskap.

Så sprider sig deltaviruset i Europa – Stockholm får gult

Coronasmittan fortsätter att minska totalt sett i Sverige. Men nu visar det sig att fler och fler av de som smittas, smittas av just deltavarianten. Här ger TV4Nyheternas Markus Karlsson en bild över deltavirusets spridning i Europa.
Detta även om Tegnell ännu så länge spelar ner spridningen i landet, säger Kalsson. Unga ovaccinerade löper störst risk att smittas.

Amadeus med sin nya låt ”Lovers”

Här får vi ett smakprov på Amadeus nya låt Lovers som han framför tillsammans med Simon Liljeblad, trummor, Alblin Tengblad, synt, bas Samuel Nordbring, gitarr.