Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Polisen varnar: Här är lömska lurendrejarsajten att se upp för

Imorgon är det Black Friday, vilket troligtvis kommer innebära att fler än vanligt kommer handla på nätet. Nu varnar polisen för en ökad risk av nätbedrägerier. Jan Olsson, kriminalkommissarie polisens nationella it-brottscentrum, berättar om riskerna med att handla på nätet och hur man kan skydda sig mot bedragarna.

Nikki om Idoltiden: "Inte kul när någon försöker förminska dig"

Hon har arbetat med global marknadsföring för stjärnor som Taylor Swift, Rihanna, Justin Bieber och Lady Gaga. För svenska folket har hon gjort sig känd som den raka och ärliga jurymedlemmen i Idol - som hon nu har valt att lämna för en hel del annat.

Daniel prisas för sitt arbete om förintelsen: "Målet var att hitta personen bakom graven"

I dag den 27 januari är det förintelsens minnesdag - en dag då hela världen hedrar minnet av de som för 76 år sedan stod emot och de miljontals människor som mördades under förintelsen.
Daniel Leviathan, arkeolog och forskare judiska studier, prisas av Mikael Bindefeldts stiftelse för sitt arbete om de förintelseöverlevare som kom till Sverige.

Björn Olsen om minkstoppet: ”Vi har tillräckligt många mutationer att brottas med”

I Danmark tvingades farmare avliva miljoner minkar efter att de hittat ett muterat coronavirus hos djuren. Det har vi inte fått in i Sverige men minkindustrin ses som en riskfaktor och därför stoppas minkuppfödningen under 2021 i Sverige.
Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink, om beslutet att stoppa minkuppfödningen.
Björn Olsen, professor infektionssjukdomar Uppsala universitet, om det muterade viruset.

Ovanlig bagge hittad – efter 70 år

Ekcylinderbaggen har varit försvunnen i 70 år men är nu hittad i ett område med äldre ekar i Småland och Blekinge. Joel Hallqvist, insektsspecialist, berättar om det spektakulära fyndet och hur den hittades.

90-tals klassikern Pokémonkort säljs för miljoner

I Dallas har ett Pokémonkort sålts för hissnande 408 000 dollar. Svenska Peter Öhman sitter på Sveriges största samling: ”Sedan Pokémon go kom så har intresset exploderat enormt”.

Uje Brandelius om starka känslorna i prisregnet: ”Då började jag gråta”

I går prisades årets bästa filminsatser under Guldbaggegalan och den stora vinnaren blev "Spring Uje, spring" som vann galans tyngsta pris för bästa film. Dessutom fick den en guldbagge för bästa manus och bästa manliga huvudroll. Handlingen kretsar kring Uje Brandelius och hans familj - under en period där Uje precis fått besked om att han har Parkinsons sjukdom.

Rymdsten slog ner nära Ådalen: ”Väldigt tillfredställande att hitta stenen”

Den ljusstarka bolid som fick fönsterrutor att skaka och förvandlade natt till dag den 7 november förra året slog verkligen ned och delar av den har nu hittats och bekräftats komma från rymden. Det var 66 år sedan en rymdsten hittats på det sättet, berättar Eric Stempels som är astronom vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Stal bil - men ångrade sig: “Det var dumt”

En man i Trelleborg anmälde sin bil stulen till polisen under måndagskvällen, men ringde sedan tillbaka för att berätta att biltjuven ångrat sig och lämnat tillbaka bilen oskadd, berättar Axel Pileby i dagens Sverigesvep och menar att man måste ändå gilla en tjuv som ångrar sig.

Skräck-kungens hemska bokprojekt: ”Kommer vara så gott som osäljbar”

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist gjorde succé med romanen ”Låt den rätte komma in”. Nu är han aktuell med nya romanen ”Vänligheten”. Men han tänker redan på nästa projekt. En bok som kommer vara så hemsk att den troligen inte ens går att sälja.

Han har ett av världens fräckaste skägg

Sverigesvepet: Sorsele-bon Niklas Sandqvist har tidigare varit med i en tävling hos P4 Västerbotten, men kammar nu även hem framgångar i världen när han hamnat på topp-12 i den amerikanska tävlingen ”Meanest Beard”.

Han skottar för andra – gratis: "Man är aningen mör"

Sverigesvepet: Mattias Westergren i Umeå har skottat snö gratis åt folk den senaste tiden. Han ville hjälpa till och erbjöd sin snöskottning i sociala medier - både för att komma ut och för att hjälpa till.

Tittarnas bästa snöbilder

Snön vräker ned i delar av landet. Och lite av den har fastnat på bild och skickats in till Efter fem!

Fler förlorar körkortet under pandemin

Sverigesvepet: Nästan 3 900 personer blev av med körkortet i fjol på grund av fortkörning - vilket är en ökning med drygt 800 från 2019. Och polisens analys slår fast att det är på grund av corona.

Program från TV4

Fortsatta oroligheter i Nederländerna efter utegångsförbudet

Efter utegångsförbudet i Nederländerna har landet plågats av oroligheter. Gäng har utövat våld mot polis, tänt eld på bilar och bränt ner en klinik för coronatestning. Olika grupperingar har börjat patrullera i syfte att stoppa våldsverkarna men man befarar att våldet kommer öka.
Cees van der Wel, journalist i Nederländerna, kommenterar händelseutvecklingen där bland annat fotbollsfans erbjudit sig att hjälpa polisen hålla koll på folkmassorna.