Början på sidans innehåll

Experimenten på Vipeholm - patienter sorterades efter intelligensskala

2020-12-14 • 14 min

På Vipeholmsanstalten blev flera patienter utsatta för experiment där deras tänder förstördes. I ett register över hjärnor som studerats efter patientens död hittas en släkting till journalisten Randi Mossige-Norheim.
"Det här är något vi aldrig pratade om, väldigt svårt för mig att ta in", säger Randi.
Det här blir startskottet på en uppmärksammad dokumentär som lett till att staten nu krävs på en offentlig ursäkt. Randi gästar oss och berättar om arbetet med dokumentären.

Så gör du Sofia Woods härliga adventsmums

9 min 1 sek

Vi har två adventsljus kvar att tända i år och det är ett firande som tarvar lite extra gott att äta! Men kanske klassikern pepparkaka och mögelost känns lite trött, så vi har tagit hit Sofia Wood för att pigga upp firandet lite!

Därför kan dåliga chefer göra dig deprimerad

7 min 20 sek

Dåligt ledarskap och psykisk ohälsa hos medarbetarna har ett tydligt samband. På en arbetsplats där personalen inte får uppskattning för sitt slit ökar risken för depression och utbrändhet med 300 procent, enligt en studie som publicerats i British Medical Journal. Dessutom visar nya siffror från Saco att sjukskrivningarna ökar - å värst drabbade är kvinnor inom vård, skola och omsorg. David Waskuri är legitimerad psykolog och har fördjupat sig i det här ämnet.