Varje morgon

Köket

Måndag till söndag kliver Sveriges främsta kockar och konditorer in i Köket och bjuder på mat och bak som gör livet lite godare.

Måndag till söndag kliver Sveriges främsta kockar och konditorer in i Köket och bjuder på mat och bak som gör livet lite godare.

Kökets middag: Het vegoburrito med aubergine

Siri Barje byter tacon mot den här goda burriton fylld med chipotlekryddad aubergine, krispiga grönsaker och en het majonnäs med jalapeño. Receptet hittar du hos köket.se

Leif Mannerstöms knivskola

Leif Mannerström visar olika tekniker för att slipa knivar. Han tipsar också om hur du ska förvara dem för att bäst behålla skärpan.

Masterclass: Markus lagar oxfilé med vispat vitlökssmör

Markus håller masterclass och berättar om oxfiléns olika beståndsdelar och vad de används till för typ av rätter. Han visar även hur man gör ett fluffigt och fantastiskt gott vispat vitlökssmör. Receptet på vitlökssmöret hittar du hos köket.se

Marie steker blinier och serverar med vaktelägg

Marie Mandelmann bjuder på blinier gjorda på hälften vetemjöl hälften bovetemjöl. Istället för jäst som traditionellt ingår i smeten använder hon bakpulver för att snabba på tillagningen.

Marie kokar björnbärssylt med citrongräs

Marie Mandelmann tar tillvara på årets rikliga skörd av björnbär och kokar en god sylt på de välsmakande bären. Hon väljer också att smaksätta den med citrongräs.

Masterclass: Markus gör couscous på blomkål

Blomkål är en fantastisk grönsak med många användningsområden. Här visar Markus Aujalay i sin masterclass hur man gör couscous av den. Ett enkelt, gott och lite annorlunda sätt att använda den på.

Masterclass: Markus Aujalay gör garam masala

Markus håller masterclass och visar hur man gör den indiska kryddblandningen garam masala. En mustig och värmande kryddblandningen som passar fint att använda till såväl grönsaker, kött och fisk som till skaldjur. Eller som här när Markus använder den till att sätta smak på lammkotletter.

Fransk päronkaka på Gustav Mandelmanns vis

Gustav Mandelmann bakar en variant på den franska klassikern tarte tatin där Gustav byter äpplen mot päron. Bjud den gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Marie Mandelmann bakar semlor

Marie Mandelmann bakar små semlor och fyller dem rikligt med mandelfyllning och vispad grädde.
Hon visar också hur man kan göra en somrig variant med björnbärssylt.

Mischa tipsar - Så förvarar du vin

Hur förvarar man vin som inte ska lagras under en längre period på bästa sätt? Kan man förvara rött, vitt och mousserande vin på samma sätt? Sommelier Mischa Billing ger råd och berättar också varför ljuset är vinets värsta fiende.

Mischa tipsar - så lagrar du vin

Älskar du vin med en mogen ton? Eller vill du tjäna en slant på att sälja vin på auktion? Då ska du satsa på ett vin som går att lagra. Men vilket vin ska man välja? Och hur ger man vinet dess bästa förutsättningar för att lagras på ett bra sätt? Sommelier Mischa Billing ger dig råd på vägen.

Mandelmanns jordkällargryta med tempura

Marie Mandelmann visar hur du gör en riktig tag vad du haver-gryta där du enkelt anpassar ingredienserna efter vad just du råkar ha hemma. Receptet hittar du hos köket.se

Masterclass - Markus lagar köttbullar med en twist

Hur gör man egentligen de perfekta köttbullarna? Markus håller masterclass och gör köttbullar på lammfärs med smaker från det grekiska köket. Dessutom visar han hur man snabbar på den tidskrävande rullningen. Receptet hittar du hos köket.se

Gustav och Marie gör dricku

Traditionell gotländsk hembrygd dricka med smak av enbär, malt och honung. Dricku påminner lite om öl men går betydligt snabbare att göra. Receptet hittar du hos köket.se

Gustav Mandelmann gör egen ketchup

Gustav Mandelmann tar tillvara på säsongens egenodlade tomater och kokar en god ketchup på dem. Receptet hittar du hos köket.se

Se och gör - Tom Sjöstedt visar hur du bryner smör

Världens enklaste och enligt många också världens godaste sås! Men det finns några fallgropar att hålla koll på när du bryner smör, som att valet av visp spelar roll för resultatet. Spela klippet och se den populära kocken Tom Sjöstedt visa hur du gör för att lyckas.

Se & gör Spaghetti carbonara med Isabella Morrone

Spaghetti carbonara är en snabblagad italiensk klassiker. En äkta carbonara görs utan grädde och blir krämig tack vare en skvätt pastavatten i såsen. Snåla inte med svartpepparn och använd nymalen från kvarn.

Se & gör Focaccia med Isabella Morrone

Isabella Morrone visar hur du går till väga för att få till den perfekta focaccian. Så gott att servera med endast lite olivolja eller till maten.