Doktor Mikael: En nubbe före maten är korkat

Överläkare Mikael Sandström berättar om matspjälkning. Vad händer i magen efter all julmat?

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

Har presidentparet Bidens gästat ett dockskåp?

En bild som fullständigt vält nätet är den på Joe och Jill Biden som gör ett besök hos expresidenten Jimmy Carter och hans hustru Rosalynn Carter.
Varför ser det ut som presidentparet gjort ett besök i ett dockhus?
Nyhetsmorgons programledare gav sig på att visa hur det lätt kan bli lite tokigt.
En fotolektion på morgonkvisten.

Tänk på det här innan du köper fritidshus – här är det billigast

Allt fler svenskar vill ha egen stuga. Sen pandemin bröt ut så har intresset att köpa fritidshus ökat på många håll i landet så också priserna.
Idag får man betala i genomsnitt 2,6 miljoner kronor för ett fritidshus. En ökning med sexton procent jämfört med vad priserna låg på första kvartalet förra året.
Men skillnaderna vad gäller pris är fortsatt stora geografiskt så den som är beredd resa lite längre till sommarstället kan göra fynd, berättar Sharon Lavie, sparekonom som tipsar om hur du ska göra för att hitta sommardrömmen.

Cinco de Mayo firas med fest och god mat – så fixar du Mexikansk festbuffé

Femte maj är en stor festdag både i Mexiko och i USA då man firar och äter mycket god mat. Här visar kocken och krögaren Mollie Mueller och Kareem El Rafie hur ett typiskt festbord ser med både mat och dryck.
Bland annat blir det "Tinga de pollo" som är ett långkok tillsammans med drycken "Agua de Jamaica" som bland annat innehåller hibiskusblomma. Här finns en hel del mer att hämta ispriation till festen, Tacos dorados och den klassiska mexicanska festdrycken ”Michelada". Alla recept hittar du på Köket.se

Därför firas Cinco de Mayo

Journalisten och historiepoddaren Urban Lindstedt berättar varför den 5:e maj, "Cinco de Mayo" som man säger på spanska, är en regional helgdag i Puebla i Mexiko, och varför det stora firande äger rum i USA.

Ta reda på din dejtingpersonlighet och hitta rätt partner

Nötandet på varandra hemmavid under pandemiåret har inte sällan lett till att relationer har spruckit. Men snart kan nyblivna singlar börja dejta igen.
Fast det gäller att undvika att gå i de fällor som kan leda till att dejten inte blir det man önskar. Och inte minst handlar det om att förstå vilken dejtingpersonlighet man själv är. Detta reder Angela Ahola, doktor i psykologi och dejtingexpert, ut.

Så fann vi stöd när våra söner fick cancer: ”Man går sönder av beskedet”

Varje år drabbas drygt 350 barn av cancer. Och det är en sjukdom som inte bara påverkar det sjuka barnet, hela familjer får sin tillvaro helt omkullkastad.
Många känner sig också väldigt ensamma, både känslomässigt och socialt. För att uppmärksamma det här har något som kallas för Plåsterdagen, som en påminnelse om att dessa familjer varken är ensamma eller bortglömda. Malin Mohlkert och Ellinor Stattin har båda drabbats av något av det svåraste man kan tänka sig, söner som drabbadats av cancer.

Har du koll på hur ordet egen ska användas? ”Ha tålamod med felsägningar”

Sara Lövestam, författare och Patrik Hadenius, språkvetare svarar på tittarfrågor som kommit till Språkakuen. Bland annat tar de upp frågan om när och hur man använder ordet: egen, eget och egna. Inte helt enkelt, men med Lövestams hjälp klarnar det. Har det till exempel "Smullit" när det smällt eller exploderat någonstans? Många bra frågor som får minst lika bra svar.

Jill Johnson har hockeyfeber - Så laddar hon inför kvällens match

Rögle är i sin första SM-final i Hockey någonsin. Historiskt!
Jill Johnson berättar hur hockeyfebern totalt slagit ner i hela Ängelholm.
Min tråd tjejtråd på nätet har ändrat karaktär, man ställer in saker för att det är hockeymatch. Härligt att byta ut coronaämnet, säger Jill som kommer att se matchen på plats. Peppen går att ta på.

Auktion stoppas – tavlan kan vara värd miljarder

Dagens ämne: Jugendstilen. En arkitektur och inredningssstil som gör sig giltig i hela Europa runt förra sekelskiftet, under en tjugopårsperiod från 1895 - 1915. En alldeles ny och självständig stil, som faktiskt inte liknar någon av de tidigare. Det var också hela poängen, man ville bryta med det tillbakablickande, man ville inte referera till historien och särskilt inte till antiken som de flesta tidigare inredningsstilar gjort. Jugend är jättehett just nu, berättar Pamp i morgonens antikskola. Men det som sticker särskilt denna vecka är den målning som just nu stoppats vid en auktion i Madrid av Spaniens regering. Orsaken: Tavlan kan vara ett sedan länge försvunnet mästerverk av den italienska renässanskonstnären Caravaggio.