Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Sötchocken i Orsa djurpark

I Sverigesvepet i Efter fem besöker vi Orsa där Dalarnas tidningar rapporterar om en oerhört gulligt isbjörn som fötts i Orsa djurpark.

Hon har tältat utomhus – i ett år: ”Lättare än jag trott”

Äventyraren Susanne Vandraren lämnade sitt hus för att bo i tält i ett helt år på hemlig plats ute i vildmarken i Åretrakten – vilket vållade stora rubriker – bland annat här hos oss Sverigesvepet. Nu är våren här och Susanne har snart bott ett helt år i sitt tält – och då är det ju dags för en uppföljning.

”Väder-Madde” försökte bli astronaut: ”Fuglesang knep platsen”

För första gången på 13 år söker nu Europeiska rymdorganisationen ESA nya astronauter. Vi pratar med Kristine Dannenberg, som sitter med i ESA:s programråd, om vad som krävs för att bli astronaut. Men vi pratar även med TV4:s egen meteorolog Madeleine Westin som en gång i tiden faktiskt sökt till ESA:s astronautprogram, samtidigt som Christer Fuglsesang.

Amerikanska vaccintaktiken: Ta en spruta – få en öl

New Jerseys guvernör Phil Murphy har tagit fram ett initiativ där man får hämta ut en gratis öl om man vaccinerar sig. Och det är inte det enda lockbetet som tagits fram för att få folk till vaccinationslokalerna. Även gratis munkar, sparobligationer och kontanter har det lockats med i olika delar av USA. Vi pratar med vår USA-korrespondent Stefan Borg.

Shanti Roneys succé i Finland: ”Har fått godkänt av ålänningar”

Filmen ”Tove” om den finska nationalklenoden Tove Jansson har gjort stor succé i Finland och väntas ha premiär i Sverige i slutet av maj. Filmen har överösts med nomineringar i den finska motsvarigheten till Guldbaggegalan och Shanti Roney har nominerats för bästa manliga biroll. I studion berättar han om hur det kommer sig att han hamnade i den här produktionen och om hur det var att lära sig dialekten.

Valdagen som kan splittra Storbritannien – ”Vi skulle behöva en ny flagga”

Det knakar i fogarna i de sista delarna av det gamla brittiska imperiet. Idag håller skottarna parlamentsval – ett första steg enligt många mot ytterligare ett försök att bryta sig loss från Storbritannien och bli ett eget land. Vi pratar med Tomas Kvarnkullen, som befinner sig i Skottland och James Savage, publisher på webbtidningen The Local.

Hammarbys Richard Magyar vill hjälpa folk med psykisk ohälsa

Fotbollsproffset och en av Hammarbys toppspelare Richard Magyar har skrivit en bok som han önskar hade funnits när han var yngre. Ämnet som lyfts i boken är den nya mansrollen, psykisk ohälsa och det omöjliga med att kombinera ett känsligt inre med den hårda fotbollsvärlden.

Norge oroliga för svensk vildsvinsinvasion: ”Skadar för bönder”

Det verkar som att det just nu cirkulerar en norsk oro över Sveriges vildsvinshållning. Finn Erlend Ødegård, viltexpert vid Bondelaget, Norges största lantbruksorganisation, pratar om vad som kan vara oroväckande och vart i Norden vildsvinen verkligen håller till.

Stefan Borg om Trumps nya plattform efter Facebook-avstängningen

Tidigare idag kom beskedet att USA:s före detta president Donald Trump inte kommer att få återvända till Facebook. TV4:s USA-korrespondent Stefan Borg berättar mer om läget just nu och Axel Pileby går igenom en bakgrund till beslutet i studion.

Här springer hästen lös i Stockholm efter en fotografering

När några hästar fotograferades under körsbärsträden i Hammarby Sjöstad visade det sig att en i gänget hade andra planer.  Fotografen lyckades få några fina bilder på en av hästarna, men plötsligt blev den bruna lite irriterad och började istället springa runt.

Så ska loppis kunna öppna igen trots pandemin

Med rätt avstånd mellan borden och gott om plats i gångarna ska loppisar kunna öppna med nya regler, föreslår Folkhälsomyndigheten. Om smittläget tillåter slipper loppisarna maxregeln på åtta personer den 17 maj.

Trodde det var en fartkamera – visade sig vara något helt annat

För några veckor sedan rapporterade Mölndals-Posten om ett mysterium vid en väg nära kommungränsen. Det finns tre fartkameror på den sträckan, men många hade noterat en fjärde. Varken Trafikverket eller någon annan kände till varifrån den kom, men lovade att utreda. Det visade sig vara något helt annat!

Kritik mot Disneyland – kysser prinsessan utan samtycke

Disneyland i Kalifornien öppnade i fredags efter att ha varit stängt i 400 dagar. Nu har dock nöjesfältet mött massiv kritik i och med ett nytt moment i Snövit-attraktionen. Det handlar om att Snövit numera får en kyss av prinsen när hon sover. Kritiken handlar om att man kysser en kvinna som sover och att det alltså sker utan samtycke.

Anis Don Demina: ”Visste inte att jag skulle bry mig så mycket”

Anis Don Demina har tagit sig till semifinal i Let's Dance och gör årets officiella EM-låt. Han till och med drömmer om dansen om nätterna – men har hunnit sätta ihop en topp-tre lista över sina absoluta favoriter vad gäller fotbollslåtar genom tiderna.

Paret Gates skiljer sig: ”En era som är slut”

Bill och Melinda Gates skiljer sig efter 27 års äktenskap. Det är en av tidernas största skilsmässor, då paret har tillgångar på 130 miljarder dollar. ”Paret har gjort ett stort filantropiskt arbete tillsammans och i det arbetet har de varit jämbördiga” säger ekonomikommentator Jens B Nordström.

Bra tid för Star Wars-fans: ”Jag är fast i träsket”

I dag är det internationella Star Wars-dagen - och det är en fin tid att vara Star Wars-fan just nu säger Viktor Jerner, Star Wars-expert och recensent. Det är seriepremiärer, konvent och prylar i omlopp – förvisso för att göra aktieägarna rikare, men ändå ett nöje för fansen.

Attendo-anställda vittnar om repressalier - nu får bolaget massiv kritik

Kritiken mot hur vårdbolaget Attendo hanterat både patienter och medarbetare under pandemin växer. Idag meddelade Attendos vd Martin Tivéus att han lämnar tillbaka sin bonus för 2020 – efter kritik att bolaget tagit emot statligt stöd och samtidigt betalat ut bonusar. Vi pratar med Ulrika Eriksson, affärsområdeschef för Attendo i Skandinavien och med Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.