Början på sidans innehåll
Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Richard Bergström: ”Tror detta kan stärka tilltron till vaccinet”

2021-03-18 • 3 min 40 sek

Astra Zenecas virusvaccin får klartecken från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Det är säkert och effektivt slår myndigheten fast. En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet. Det tillfälliga stoppet i Sverige beror enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten i huvudsak på rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni). EMA hade tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Svaret från huvudkontoret i Amsterdam på torsdagseftermiddagen var entydigt.
– Vaccinet är säkert och effektivt, säger Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör, på en digital pressträff.

Nu reagerar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström på beskedet.

Kvinnliga nattklubbsgäster drogas med sprutor: ”Väldigt brutalt”

4 min 45 sek

Under den senaste tiden har hundratals rapporter om så kallad "spiking", kvinnor som larmat om att dom drogats på nattklubbar, ökat lavinartat. Brittisk polis har fått in runt 140 anmälningar under september och oktober från personer som fått sina drinkar spetsade. 24 personer har även anmält att dom blivit drogade genom någon form av injektion. Därför har nu kampanjen "Girls Night In" uppmanat till bojkott av klubbar både imorgon och på onsdag. Frida Fagerlund, journalist på Sportbladet berättar om kommande bojkott och företeelsen spiking.

Halloweenhundar intog gatorna i New York

1 min 29 sek

Den årliga halloween-hundparaden "Tompkins Square Halloween Dog Parade" har precis genomförts i New York. Det var den 31:a i ordningen. Evenemanget var inställt förra året med anledning av coronapandemin, men i år kunde återigen de utklädda hundarna inta New Yorks gator med riktigt uppklädda kostymer. Hundratals hundar kom utklädda och kreativiteten var stor hos ekipagen.

Här svarar nätläkarens vd på kritiken mot företaget: “Vi har mycket kvar att lära”

9 min 11 sek

För sju år sedan skakade det svenska vårdföretaget Kry sjukvårdssektorn när man började erbjuda läkarmöten via videosamtal. I dag - över 3 miljoner patientmöten senare - ses man som hela Europas största digitala vårdgivare. Medgrundaren och vd:n Johannes Schildt svarar på den stundtals skarpa kritik som riktats mot bolaget de senaste åren.