Början på sidans innehåll

Alice skapade en robot som kan analysera ord

2021-03-30 • 3 min 48 sek

Sveriges unga forskningslandslag har utsetts. En av de uttagna är gymnasieeleven Alice Heiman.
- Jag skapade ett program som med AI-teknik kan analysera vilka känslor som associeras till olika ord. Som ett exempel kan man undersöka partiskhet hos nyhetsbyråer, förklarar Alice i Nyhetsmorgon.

Nu ska lökarna i marken - så förbereder du trädgården inför vintern

8 min 9 sek

Idag är det höstdagjämning - när dag och natt blir lika långa. Hösten är här och vintern närmar sig - men än lever trädgården och det finns mycket du kan göra för att fortsätta njuta av din trädgård. Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om de viktigaste trädgårdssysslorna vid den här tiden på året.

Barnöverläkaren: “Ett klokt beslut att vaccinera barnen”

7 min 46 sek

Intresset i att vaccinera barn för att bekämpa smittspridningen av covid-19 har ökat. Folkhälsomyndigheten vill att regionerna börjar erbjuda barn i åldrarna 12-15 år vaccin redan i oktober. Dock är många föräldrar tveksamma till att vaccinera sina barn och känner sig oroade över eventuella biverkningar. Matti Sällberg, vaccinforskare och professor inom biomedicinsk analys tillsammans med Henrik Arnell, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, förstår att beslutet kan kännas svårt för föräldrar, men menar båda att det är ett klokt beslut att låta vaccinera barnen.

Hyresvärdarnas miljonkrav på migrationsverket: ”Slitaget större än normalt”

4 min 37 sek

Hyresvärdar i glesbygdskommuner kräver Migrationsverket på 220 miljoner kroonor. Värdarna vill ha ersättning för slitage och skador som tillfogats de lägenheter de hyrde ut till Migrationsverket under flyktingkrisen 2015. Anna Rytterbrant, reporter på Hem och Hyra, har granskat den uppblossade konflikten som nu blivit en rättslig fråga.

Nu får trissvinnaren Toruns stuga ett rejält lyft

1 min 35 sek

Det var slumpen som fick avgöra när fransklärarinnan Torun från Lund valde sin vinstlott. Och även om Martin gärna ville briljera med sin skolfranska avböjde han att uttala vinstsumman på franska.

Höstdagjämningen är här – så funkar det

2 min 34 sek

Meteorolog Leon Lee visar hur jorden nu står på en plats i rymden där både natt och dag är lika långa. Precis klockan 21:21 passerar solskivans centrum gränsen mellan norra och södra himmelssfären, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Nu är vi på väg mot mörkare tider. Här ger Lee en lektion i hur det ser ut världen över. Dessutom får vi soltimmarna som det ser ut just nu i dagens solfilm.

Utrikespolitik och klimat i fokus när Biden höll tal i FN

4 min 22 sek

Just nu möts världens stats- och regeringschefer i i FN:s generalförsamling i New York. När USA:s president Joe Biden höll sitt första tal markerade presidenten sin utrikespolitik. Biden sade bland annat att han vill undvika ett nytt kallt krig och att han hoppas på internationellt samarbete.
– En sak som han betonade var att nu är det slut på 20 år av krig och då syftade han i första hand på Afghanistan men även att USA inte finns kvar i Irak, säger Stefan Borg, korrespondent USA, TV4Nyheterna.

Höstens hårtrend 2021: Hockefrillan är tillbaka!

4 min 5 sek

Frisören Hillewi Gottfridsson berättar hur vi ska styla håret för att hänga med i höstens nya hårtrender. Glädjande för alla som hållit ut med hockefrilla i alla år. Nu är ni heta igen!

Trappans dag - vi bör gå 100 trappsteg om dagen: ”Livsviktigt”

2 min 26 sek

I dag är det Trappans dag - en dag som syftar till att främja folkhälsan och minska stillasittandet. Bakom initiativet står föreningen 100 Trappsteg som grundats av friidrottsprofilen Mattias Sunneborn, och dagen är ett samarbete med bland andra Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden.
– Det är livsviktig vardagsmotion, säger Mattias Sunneborn.

Döds- och hälsoångest: psykologen svarar på tittarnas frågor

6 min 54 sek

Psykologen David Waskuri svarar på några av de tittarfrågor som kommit in till oss på temat stress och ångest. Frågorna handlar bland annat om hälso- och dödsångest, och om hur man som anhörig kan hjälpa en närstående som lider av ångest.