Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Trots kritiska smittläget – Tegnell: ”Det vänder i maj”

I mitten av maj tror statsepidemiolog Anders Tegnell att vi kan börja se ljuset i tunneln. Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, enhetschef, Folkhälsomyndigheten vidhåller dock att det krävs att vi fortsätter hålla avstånden ett tag till.

Utrikesministern: "Attackerna måste stoppas omedelbart"

De senaste dagarnas flyg- och raketattacker mellan Israel och Hamas beskrivs som dom mest intensiva sedan kriget 2014 - och en upptrappning av de oroligheter och sammandrabbningar som präglat Jerusalem den senaste tiden.
FN varnar nu för att båda sidor är på väg mot ett fullskaligt krig - där oskyldiga civila kommer behöva betala priset. Arne Lapidus frilansjournalist rapporterar direkt från Israel.
Utrikesminister Ann Linde och Rolf Porseryd, utrikeskommentator TV4Nyheterna kommenterar de frenetiska anfall och motanfall om vad som krävs för att en eventuell vapenvila ska komma till stånd. Risken är att man grävt ner sig i mentala skyttegravar, säger Linde och menar att det kan få långsiktiga konsekvenser.

Älgkaos i färgbutik i Kalmar - avlidades

Axel Pileby berättar om hur en älg som helt osannolikt förirrat sig in i en färgbutik i centrala Kalmar. Dessvärre fick historien ett sorgligt avslut eftersom den måste avlivas inne i lokalen av jägare som kallats till platsen.

”Mellan hägg och syren – det är nu det är som mest magiskt”

Nu har supervärmen verkligen dragit in över stora delar av vårt land. Över tjugo grader på flera platser idag. Efter fem bad tittare att skicka in eller tagga era somriga bilder i sociala medier och vi har fått in massor av härliga bilder! I klippet ovan får vi även en hälsning av Karl Fredrik på Österlen! ”Efter regn kommer solsken”, konstaterar han.

Ta ett antikroppstest - och få en öl

Ystads Allehanda rapporterar om en stor stark och ett antikroppstest - på krogen. Det är restaurangen Prins Carl som erbjuder en öl medan man väntar på testsvar för antikroppar mot covid-19. "Den enda restaurang som kan erbjuda det här", tror krögaren Hooman Safaei.

Zlatan skadad inför EM-uttagningen: ”Ska inte vara så farligt”

I söndagens match mellan Milan och Juventus råkade Zlatan Ibrahimović illa ut i en närkamp i 63:e minuten, när ena knät fick sig en rejäl smäll. Han försökte spela på, men tvingades byta några minuter senare. Vi pratar med sportjournalisten Olof Lundh om hur det här kan påverka EM-uttagningen som bara är en vecka bort.

Ayaan Ahmed om ”Snabba cash”-imitationerna: ”Man glömmer bort själva budskapet”

Drömmen om en skådespelarkarriär väcktes tidigt för Ayaan Ahmed, som gjort succé i rollen som ”Nala” i den uppmärksammade Netflix-serien ”Snabba cash”. Som sjuåring satt hon nämligen framför tv:n och såg då en somalisk skådespelare spela teater i live-tv och tänkte att "Det här vill jag också göra!" – och drömmen skulle senare bli sann. Rollen var egentligen tänkt som en kille, men Ayaan gick till castingen, levererade och fick jobbet, trots att hon aldrig tidigare skådespelat.

Hon vill locka turister till Haparanda efter Robinson-succén: ”Satsar på ungdomar”

När pandemin slog till behövde Robinson-produktionen tänka om. Istället för en paradisö blev det Kalix skärgård som fick bli inspelningsplatsen. Och nu pratas det om en turism i Robinsons fotspår, där det är flera företagare som insett att det här kan locka turister till de 1 440 öar som finns i Kalix och Haparanda skärgård. En av dem är Madelene Bodlund i Kalix-Nyborg som driver ett företag med skärgårdsturism.

Vaccinriktlinjer för gravida dröjer: ”Efterfrågan från många gravida är stor”

Just nu tittar Folkhälsomyndigheten på generella riktlinjer för om alla gravida bör vaccineras. Som det ser ut idag kan gravida med andra riskfaktorer vaccineras i fas tre. Till dessa riskfaktorer räknas exempelvis kronisk hjärt- och kärlsjukdom, diabetes eller att den gravida kvinnan är över 35 år. Vi pratar med Karin Pettersson, förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, som också sitter med i Folkhälsomyndighetens expertgrupp i frågan.

Två meter lång björn stulen i Rättvik – många upprörda

Det har varit kraftiga reaktioner från invånarna i Rättvik efter att någon stulit den uppstoppade björnen på Kulturhuset. Den beskrivs som en Rättvik-symbol och kulturchefen säger att den fungerat som inkastare till Naturmuséet. Björnen blev skjuten av kung Oscar II i trakterna runt Falun 1895 – och har stått i Kulturhuset i 35 år.

Newkid om deltagandet i ”Så mycket bättre”: ”Det var sjukt läskigt”

Alexander ”Newkid” Ferrer föddes i Uddevalla 1990 och slog igenom med sitt självbetitlade debutalbum ”Alexander JR Ferrer” för tio år sedan. Sedan dess har vägen till framgång varit brokig, men under 2020 gjorde han succé med sina tolkningar i ”Så mycket bättre”. Idag släpper han sin nya singel ”Aldrig haft något annat val” och i studion berättar han bland annat om hur planerna för sommaren ser ut.