Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Därför bokas inte fas 4 trots obokade vacciastionsplatser

Idag inleds den stora FAS 4 av vaccinationerna mot Covid-19 i flera delar av landet. FAS 4 är den sista fasen och inkluderar personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna, men trots att suget är stort efter vaccin ekar vaccinhallar tomma, det råder inte brist på vaccin utan snarare patienter, Här ger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef Sveriges kommuner och regioner sin analys av varför inte alla doser är bokade. Mellan 4-5 miljoner svenskar ska erbjudas vaccin i FAS 4 här redovisas hur de olika regionerna planerar att vaccinera.

Björn Hellberg listar sina mest minnesvärda ögonblick från karriären

Dagens gäst är ingen mindre än journalisten, författaren och tennisoraklet Björn Hellberg som nu är aktuell med sin 25:e bok om kommissarie Sten Wall – som dessutom firar 40 år som bokkaraktär i år. Förutom böckerna, tar vi bland annat en titt tillbaka på hans mest minnesvärda ögonblick från karriären.

Stulna björnen i Rättvik återfunnen: ”Jätteförvånad”

Minns du den över två meter lång och 70 kg tunga uppstoppade björn, som stals från Kulturhuset i Rättvik? Björnen sköts av kung Oscar II utanför Falun runt 1895 och har stått i Kulturhuset de senaste 35 åren. Men imorse, 10 dagar senare, så hittade anställda ett enormt paket utanför huvudentrén… Vi pratar med Lena Krångelin, kulturchef i Rättviks kommun, för att reda ut det otroliga.

22-åring åtalad för Vetlanda-attacken: ”Inget klarlagt motiv”

Åklagare har nu väckt åtal mot den man som misstänks för knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Rättegången börjar 21 maj och TV4Nyheternas reporter Anna-Maria Holmgren är på plats i Vetlanda och förklarar varför motiven hittills inte har klarlagts.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.

Så mycket måste smittspridningen minska

Den 1 juni börjar vi lätta på restriktionerna, och öppnandet av samhället kommer ske i tre nivåer.Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening berättar vad som krävs när öppnar vi upp och går in i nivå 2.

Efter fem testar Fredrik Wikingssons kunskaper: ”Hemskt!”

I kväll sänds den sista kvartsfinalen i frågesporten som beskrivits som en punkigare version av På Spåret. Här får Alla mot Allas, programledare Fredrik Wikingsson smaka på egen medicin och testas i det populära delmomentet ”Under pressure”. Att sitta här vill jag inte utsätta någon för, säger han och menar att de får avveckla momentet från egna programmet efter det här. Vi får också en se var tv-karriären satte fart och höra hur det går för Filip och Fredrik att sälja in det populära programformatet till USA.

Så blev Mia och Anna mackmästare under pandemin: ”15000 mackor till vården”

Många är det som gör allt för att underlätta för de hårt slitna i vården.
Människor skänker allt från tårtor till färskpotatis. Men den här inatsen tar nog priset i alla fall när det gäller mängden. Varje dag sedan pandemins start har ägarna till det lilla caféet Luie Luie ställt sig och gjort i ordning färska smörgåsar, som sedan fraktats med buss till södersjukhuset.
Mia Waldenstedt och Anna Dittlau berättar hur de blivit mackmästare och visar upp sina färdigheter på tid. Och det går undan!

Eurovision klart för USA-satsning 2022 – Christer Björkman: ”Nästan overkligt”

I helgen stod det klart att det blir en amerikansk version av Eurovision Song Contest. Det är den amerikanska tv-kanalen NBC som har köpt rättigheterna att sända det som kommer att kallas ”The American song contest” med förväntad premiär våren 2022. Vi ringde upp en av upphovsmännen som drivit igenom den här exporten av ESC till andra sidan Atlanten, nämligen Christer Björkman.

Idag firas 17:e maj i Norge: ”Her er det veldig flott”

Idag är det Norges nationaldag – ”syttende mai”. Men eftersom vi fortfarande befinner oss i en pandemi, så blir det ett annorlunda nationaldagsfirande för norrmännen. Direkt från norska Bergen har vi med oss Magnus Fjeldstad, reporter på norska TV2.

Omvärlden manar till nedtrappning: ”Jag ser ingen ljusning”

På en vecka har över 197 människor dödats i Gaza, varav 58 barn – enligt palestinska hälsomyndigheter. Och i Israel rapporteras från myndighetshåll 10 dödsfall – varav 2 barn. På söndagen höll även FN:s säkerhetsråd ett extrainsatt möte där man menade att våldet måste upphöra omedelbart. Ändå fortsatte attackerna från båda sidor under natten till i dag. Vi får en direktrapport från Tel Aviv där Expressens reporter Arne Lapidus befinner sig.

Eskilstuna skakas av flera bilbränder: ”Många är förtvivlade”

Det har brunnit på flera olika platser i Eskilstuna under natten. Klockan 21.58 kom det första larmet om en brinnande bil vid Skogsängsgatan. Därefter följde 90 intensiva minuter. Totalt larmades det om bränder på 16 platser runt om i Eskilstuna. Vi får en rapport direkt från Eskilstuna från vår reporter Magnus Wennerberg, som även pratar med Christer Sjöqvist, polischef i Eskilstuna.

Zlatan missar fotbolls-EM – de kan ersätta honom i truppen

Det blev Barcelona som gick ut som segrare i damernas Champions League-final mot Chelsea igår på Gamla Ullevi. Barcelona vann med hela 4 - 0 - varav samtliga mål gjordes i första halvlek. Vi pratar med Fotbollskanalens Olof Lundh, som också får kommentera det tråkiga beskedet att det inte blir något fotbolls-EM för Zlatan på grund av den knäskada han ådrog sig i en match för en dryg vecka sedan.

Inför Let's Dance-finalen – Tony Irving bjuder på dans med Anna

Imorgon är det dags för final i Let’s Dance 2021. Under programmets gång har vi bland annat fått se nya deltagare, nya programledare och flera nya tävlingsmoment. Och i allt det nya är det åtminstone tryggt att Tony Irving sitter på juryplatsen i vanlig ordning. Efter fem gästas av den självklara jurymedlemmen som delar med sig av tankarna om morgondagens final och hur den speciella säsongen varit.

”Hurra för kärleken” – Björn Ranelid får fortsätta vara vigselförrättare

I den skånska kommunen Tomelilla har det pågått ett politiskt bråk gällande Björn Ranelids roll som vigselförrättare. På ena sidan står Tina Bergström Darrell, socialdemokrat, som pekar på att det råder delade meningar om författaren i byn. På andra sidan står kommunstyrelsens ordförande Per Martin Svensson, som istället hävdar att Tomelilla inte kan ha en bättre representant.
”Jag har skött det här exemplariskt”, säger Björn Ranelid till Efter fem.

Detta gäller för dig som vill resa utomlands i sommar

Det har blivit dags för en av svenskarnas absoluta favoriter att öppna upp när det kommer till charterdestinationer – nämligen Grekland. Alla som går i tankarna att resa utomlands får därför spetsa öronen lite extra. Henrik Alsterdal visar vad som gäller på fyra av svenskarnas favorit-resmål – Grekland, Spanien, Italien och Frankrike. Linn Duvhammar, presskommunikatör på Utrikesdepartementet förklarar hur du ska tänka innan du bokar en utlandsresa.

Våldet trappas upp – Israel flyttar fram positionerna: ”Lynchmobbar på gatan”

Den stegvis ökande våldsspiralen mellan israeler och palestinier är inne på femte dagen, och i natt intensifierade offensiven mot Gazaremsan av Israel. På plats i den israeliska staden Ashkelon, drygt en mil från Gazaremsan är Expressens reporter Arne Lapidus, och TV4:s utrikeskommentator Rolf Porseryd kommenterar läget i studion.