Början på sidans innehåll

Årets kock lagar bakade rabarber med mandel och punchgrädde

2021-05-07 • 13 min

Nyhetsmorgon gästas av Ludwig Tjörnemo, Årets kock 2020 , som lagar bakade rabarber med mandel och punschgrädde. Det serveras även bakad torsk med kryddigt smör och varma vårprimörer.

Direktrapportering

Merkels ande svävar över valdagen i Tyskland

5 min 40 sek

Nu har vallokalerna öppnat i Tyskland. Drygt 60 miljoner ska avgöra vem som ska styra landet när förbundskansler Angela Merkel går i pension. För Merkels kristdemokrater har valrörelsen kantats av motgångar och opinionsmätningarna pekar på att Socialdemokaterna kan bli största parti. Men Kristdemokraterna knappar in - rösträkningen kan bli en rysare rapporterar våra utsända reportrar Jona Källgren från Potsdam och Lisa Grenfors från Berlin.

Direktrapportering

Norska Paradise hotel inför ”tumme upp” innan sex

1 min 29 sek

Norska upplagan av Paradise hotel inför ett samtyckeskrav för sina deltagare. De som har tänkt ha sex under programmet måste framöver göra ”tummen upp” mot kameran för att produktionen inte ska avbryta, rapporterar nöjesjournalisten Malin Collin.

Direktrapportering

Kristoffer Triumf vill nyansera diskussionen om alkoholism

12 min

I Kristoffer Trimufs oerhört framgångsrika intervju-podd Värvet har han fått hela kändissverige inklusive Kungen att berätta öppet om sig själv. Men i den självbiografiska romanen med titeln "Törst", så är det sig själv han blottar för sina läsare. Boken handlar om livets begär på bekräftelse och framgång - och om Kristoffers kamp med alkohol och droger.

Direktrapportering

Stjärnkocken ska ta hem guldet i Bocuse d'Or: "Skräckblandad förtjusning"

8 min 39 sek

Nu är kockarnas-VM igång och Det är stjärnkocken Sebastian Gibrand som tävlar för Sverige i finalen i anrika Bocuse D`Or. Gibrand har satsat allt de senaste fem åren för den här dagen. Här berättar både Gibrand själv och hans syster Sara Gibrand om vinstchanserna och de enorma satsningar han gjort för att vinna tävlingen. Han känns trygg och verkar ha allt under kontroll just nu säger, Gibrands syster Sara. ”Force of Nature” är temat och guldchanserna är nära nu, säger Sara.

Direktrapportering

Sorg i Vetlanda efter att tre pojkar dog i bilolycka: ”Helt ofattbart”

4 min 27 sek

Vetlanda är i sorg efter att tre gymnasiekillar dog i en frontalkrock utanför Lindshammar i torsdags när de var påväg för titta en fotbollsmatch. Alla killar har varit aktiva i bandyklubben Vetlanda BK, där en av dem fortarande spelade. Andreas Söderman, vice ordförande Vetlanda BK, berättar att det har varit svårt att ta in vad som har hänt - och att sorgen har drabbat väldigt många i det lilla samhället.

Direktrapportering

Så lagar du enkla höstsoppor med buljong som grund

17 min

Kocken och matskribenten Tove Nilsson lagar mustiga höstsoppor med bujong som grund. Det bjuds bland annat på italiensk buljongsoppa med kål och
enkel japansk ramensoppa med svamp, Alla recept hittar du på köket.se.

Direktrapportering

Revolution i att bygga höghus i trä - Arkitekten: ”Massa fördelar”

9 min 49 sek

Det byggs allt fler och fler höghus i trä i Sverige. Nyligen invigdes det högsta i landet - det 20 våningar höga kulturhuset Sara i Skellefteå. Att bygga hus i trä är i sig inget nytt men fram till år 1995 var det förbjudet att bygg trähus som var högre än två våningar. Det innebär att vi fortfarande är lite nybörjare på att bygga högt i trä och är inne i en slags revolution, enligt arkitekten Thomas Sandell.

Direktrapportering

Hon skildrar förbjuden kärlek mellan kvinnor i ny bok: ”Staten borde be om ursäkt”

7 min 58 sek

I sin nya verklighetsbaserade kriminalroman ger författaren Mian Lodalen en skrämmande inblick i hur det var att leva som homosexuell kvinna i Stockholm år 1943 - då homosexualitetet fortfarande var olagligt i Sverige. Mian Lodalen säger att staten bör be om ursäkt, men att det samtidigt är en klen tröst med tanke på hur många liv som gått till spillo.

Direktrapportering

Lapidus om slopad straffrabatt för unga: ”18-åringar kan dömas till livstids fängelse”

3 min

I dag presenterade regeringen och Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) åtgärder som riktar sig mot den grova brottsligheten. Bland annat föreslås slopad straffrabatt för unga. Jens Lapidus, författare och före detta advokat, påpekar att det kan innebära att 18-åringar kan dömas till livstids fängelse - vilket tidigare inte har varit görbart i Sverige.

Direktrapportering

Daniela Rathana aktuell med ny musik: ”Låten om relationen med mamma förändrade allt”

7 min 14 sek

Daniela Rahana har delat scen med artister som Oskar Linnros, Zara Larsson, Seinabo Sey och Kent. 2020 släppte Rathana sin debut EP. Här berättar hon hur hon nu tagit steget fullt ut och är aktuell med ett rykande färskt album: "Rathana Club". Här berättar Rahana om hur en stormig relation med sin Mamma har tagit slut i samband med nya albumet. Och hur en av låtarna löst upp alla knutar och gjort att de nu lärt känna varandra på nytt.

Direktrapportering

Daniela Rathana med nya låten: Kyss!

3 min 40 sek

Artisten Daniela Rathana nya låt "Kyss!" spelades tillsammans med musikerna;
John Bjurström på trummor, Gabriel Von Essen på bas och Fabian Ballago på piano.

Direktrapportering