Början på sidans innehåll

Doktor Mikael: Så styr sköldkörteln ämnesomsättningen

2021-06-01 • 16 min

Doktor Mikael Sandström svarade på frågor kring sköldkörteln och tittarfrågor.

Marcus Noterius på hal is - testar parahockey med Sveriges lagkapten

8 min 59 sek

Vår reporter Marcus Noterius har dragit på sig landslagströjan och befinner sig i Östersund arena där det svenska parahockey-landslaget laddar för att försöka kvalificera sig för Paralympics. Där får Marcus Noterius testa på sporten tillsammans med lagkapten Peter Ojala. Simon Hedström från Jämtland/Härjedalens parasport-förbund berättar att intresset för sporten ökar.
I kvalmatcherna väntar Japan, Finland, Polen, Kina och Tyskland.

Göran Greider om kampen mot aggressiv blodcancer: ”Mår bättre av att få uttrycka mig”

8 min 25 sek

När Göran Greider, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten bekämpade diagnosen aggressiv blodcancer bland annat genom att skriva boken "Barndomsbrunnen - en historia om sjukdom och minne i brutna rader" under sin sjukdomsperiod. Hör honom läsa ett stycke ur boken och berätta om resan till nu. Ett förhoppningsvis friskt fortsatt liv, men med nya fördjupade insikter om vad som har betydelse i livet. ”Det var som att ligga i en biosalong och gå igenom sitt liv”.

Musslornas språkrör Janne Bark: ”Musslor är Rock´n roll och fisk är disco”

5 min 53 sek

Kocken Fredrik Eriksson håller köksskola tillsammans med krögaren och musselentusiasten Janne Bark. Och just musslan har fångat Janne Barks intresse. Musslor i havet är fantastiskt för havsmiljön eftersom de renar vattnet och tar upp kväve och fosfor som orsakar övergödning. Man brukar säga att en mussla renar 5 liter vatten i timmen genom att de filtrerar vatten för att få i sig plankton och alger, som i sin tur till största del består av kväve och fosfor. När man skördar musslorna får man upp det ur havet igen. När man äter musslorna så är det världens snällaste protein eftersom de bara har positiva effekter på miljön när de växer. Gott nyttigt och billigt. Och missa inte supertipset. En stängd mussla går också att äta!

Här är de nya emojisarna – har du koll på vad de betyder?

2 min 27 sek

Digitala strategen Hanaw Rashid ger Jenny och Steffo en välbehövlig uppdatering i nya bildspråket på våra mobiler. Det behöver ständigt utvecklas. Det är ett språkbibliotek, säger Rashid. Bland annat är gravida transgender emoijs nya för i år och bönor. Huruvida man ska tolka bildspråket handlar om samtycke. Steffo gillar mest kombinationen gris plus molnet efter. Det borde betyda grisen fiser. Grisen fiser och peace är mina favoriter, säger Steffo. Vilka är dina?

Ålderism på arbetsplatserna – en samhällsutmaning: ”Blir kostsamt”

4 min 13 sek

Vi förväntas jobba längre och längre, och gå i pension allt senare, men det kompliceras av den pågående så kallade ålderism som råder, och som gör att det blir svårare med åldern att få ett nytt jobb. Pensionsekonomen Mattias Munter ger tips på hur du undviker de största fallgroparna och hur du kan minimera effekterna av ålderism i din egen ekonomi. Kompetens har ingen ålder

Löfven tackades av i riksdagen: ”Korv och ABBA”

8 min 50 sek

Partiledardebatten i riksdagen igår blev mer annorlunda än vanligt. Det var riksdagsårets första partiledardebatt men Stefan Löfvens sista. Och även om partiledarkollegorna passade på att avtacka Löfven och säga några snälla ord så rapporterar Anders Pihlblad om en rätt hård debatt.

Berlin tillbaka som partystad: ”Men du måste vara vaccinerad”

2 min 25 sek

Tyskland har haft långa och många restriktioner under pandemin. Men nu börjar landet växla in på ett slags vaccinpass-spår, som innebär friare tillvaro, men för en mer exklusiv skara. Här förklarar utrikesreporter Jona Källgren, hur stadens nattsuddare tar sig in på barerna.

Rekordmånga 100-åringar i Japan

1 min 15 sek

En av världens äldsta befolkningar blir allt äldre. Nu finns det 86 510 japaner som är över hundra år, en ökning med mer än 2000 personer från förra året. Det rapporterar Japan Today. Den stora merparten av dom som passerat hundrastrecket, 88,4 procent, är kvinnor. Och hit räknas även världens äldsta kvinna, Kane Tanaka, som är 118 år.

Så vågar du börja dejta igen

8 min 28 sek

Vår dejtingexpert Angela Ahola, tipsar om hur du vågar ta steget och börjar dejta igen när restriktionerna släpper.

Åkesson om Jomshofs islamuttalande: ”Vi vill inte se det i Sverige”

10 min 49 sek

I våras fick Sverigedemokraten Richard Jomshofs uttalande om islam skarp kritik från flera håll.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson försvarar återigen hans uttalande och menar att det var islamism han talade om.
”Jag håller med honom. Det är avskyvärda system som begränsar människor. Vi vill inte ha det här” säger Åkesson.
Han får frågan om han kan förstå att muslimer kan känna sig utpekade av hans uttalande:
”Det finns säkert en och annan, Men det finns säkert många som förstår kontexten och håller med” säger Åkesson.

Så tar du hand om hortensian

8 min 4 sek

Johan Munter, florist, visar upp höstens stora favorit – hortensian. Han tipsar om hur du sköter den på bästa sätt och hur du kan torka den.

Ronny Svenssons hemmabio-tips: "Magiskt bra"

9 min 12 sek

Den italienska kriminaldramaserien Zerozerozero passar utmärkt för hemmabion enligtTV4:s filmrecensent Ronny Svensson. Svensson beskriver filmen som "magisk"och ger den fyra solar. Andra filmtips är Dune, Alltid nära dig, Lena, Paw patrol och Vår i Paris.