Början på sidans innehåll
Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

24 000 år gamla djur vaknade till liv: ”Sensationellt och fantastiskt”

2021-06-09 • 2 min 27 sek

Millimetersmå djur som låg nedfrusna i permafrosten i 24 000 år och har nu vaknat till liv igen när isen smältes. Det är så kallade hjuldjur som frystes in under istiden. Det är ryska forskare som nyligen gjorde den häpnadsväckande upptäckten i nordöstra Sibirien. När de här cirka tio små krypen vaknade till liv igen så la de till och med ägg. Ulf Jondelius, professor i ryggradslösa djur vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar hur det kan vara möjligt: ”De här djuren är anpassade för att klara djupfrysning”

David Lagercrantz om filmen: ”Zlatan säger att det var precis så här”

11 min

Snart kommer filmen ”Jag är Zlatan” som David Lagercrantz har skrivit manus till. I Efter fem berättar han om att han inte haft någon kontakt med fotbollsstjärnan under skrivandet. – Vi får inte vara ängsliga över vad Zlatan tycker, säger författaren.Trots det har Ibrahimovic meddelat att han gillar filmen.– Zlatan säger att det var precis så här, säger David Lagercrantz.Dessutom är han aktuell med sin nya bok ”Obscuritas” vilken vi får ett smakprov från.

Alec Baldwin talar ut om skjutningen ”Jag avfyrade aldrig vapnet”

3 min 27 sek

Skådespelaren Alec Baldwin har för första gången intervjuats efter den uppmärksammade dödskjutningen under inspelningen av filmen ”Rust” i oktober. Han höll i vapnet när fotografen Halyna Hutchins dog och regissören Joel Souza skadades. I intervjun med amerikanska ABC säger han bland annat att han inte avfyrade vapnet. Journalisten Adrinna Pavlica rapporterar om att intervjun har mött stor kritik i USA.– Kritiken mot ABC är att man har gjort den som en dokumentärfilm med dramatisk musik, säger hon.