Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Indiska mutationen sprider sig i Sverige – Arnberg: ”Absolut mer smittsam”

Den indiska mutationen sprids allt mer i Sverige, och Folkhälsomyndigheten (FMM) är nu oroade över att varianten kan bli den dominerande. De första fyra fallen av den indiska varianten i Sverige konstaterades i Stockholm i slutet av april. Därefter har den spridits i flera regioner. I bland annat region Värmland har nu 24 fall bekräftats och där har dessutom smittspridningen fördubblats jämfört med föregående vecka. Vi pratar med vår reporter Maria J Holmgren finns på plats i Karlstad, samt med Niklas Arnberg, professor i virologi på Umeå Universitet.

Krutgubben Haralds maffiga morgongymnastik

Harald Vilisalu har blivit en lokal kändis i Biskopsgården i Göteborg. Han är både döv och nästan blind och använder rullator – men det hindrar honom inte från att hålla kroppen igång. Och många frågar sig om han kan vara Sveriges mest vältränade 96-åring?

Här fångade Anna Brolin giraffernas bråk

Anna Brolin är tillbaka efter en vecka i Kenya och den afrikanska savannen. I dagens program visade hon upp några av de vackra savann-bilder hon lyckades ta från sin resa.

Mystiska spökträd förbryllar Malmöbor

Man skulle kunna tro att det är Halloween när man ser de här bilderna på ett ”spökträd” vid Sankt Petri skola i Malmö. Men det är inga fladdermöss som ligger bakom det här, utan en fjäril: Häggspinn-malen, som är en nattfjäril och näten som täcker träden uppkommer i samband med att larverna lämnar sina ägg.

Lena Endre: Därför har jag raderat mina sociala medier

Lena Endre gästar Efter fem och berättar att hon spelar en av huvudrollerna i Pandemidramat Glaciär som hade premiär under våren. Nu tar hon sikte på en höst där publiken förhoppningsvis är tillbaka i stolarna på teatrar och biografer. I Efter fem berättar hon om hur hennes liv i pandemin varit – och varför hon raderat alla sina sociala medier: "Är som en egen pandemi"

Elefantflockens ovanliga beteende – vandrat 50 mil: ”Farligt för även människor”

En grupp elefanter i Kina som skapat stor uppmärksamhet. Flocken som består av 15 elefanter - varav flera bebisar. De har sedan i april vandrat 50 mil i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina - och tyvärr också orsakat en hel del skador i sin väg. Beteendet förbryllar forskare som menar att det här fenomenet aldrig setts tidigare. Louise Carlsson, expert biologisk mångfald på WWF, förklarar vad beteendet kan bero på i klippet ovan.

Ren glädje och sötchock – ovanliga husdjuren charmar alla

Varning för sötchock! När renkalvarna Násti och Mánnos mammor stötte bort dem såg det mörkt ut för de nyfödda renkalvarna. Men nu har de inte bara fått ett nytt hem hos familjen i Överkalix utan också blivit bästa vänner med husets två taxar. ”De är som syskon”, säger renarnas nya matte Anna-Lena Kaati. I klippet ovan berättar hon mer.

Tilde gör talkshow i sommar: ”Vilket genomslag”

Tilde de Paula Eby berättar om nya programmet hon programleder i sommar. "Tilde" heter talkshowen som har premiär om cirka en månad. I Efter fem överraskar hennes kollegor henne med att påpeka hur uppmärksammad nyheten blev.

Tabben: Här står lyktstolpen - mitt i cykelbanan

Lyktstolpen som skulle sättas upp vid Östergatan i Eslöv men monterades i stället mitt på en cykelväg – av misstag. I sociala medier har många Eslövsbor gjort sig lustiga över fadäsen. I Sverigesvepet berättar Henrik Alterdal om missen.

Fulaste papperskorgen ska utses

Alvesta ska utse kommunens fulaste papperskorg. Invånarna ska själva få lämna in förslag på äckliga papperskorgar och den som är allra fulast ska renoveras upp och pimpas av kommunen. Idag, onsdag, är sista dagen att lämna in förslag,

Bostadspriserna fortsätter rusa: Så ska du tänka

Priser på bostadsmarknaden fortsätter uppåt. Idag släpptes nya siffror från Svensk mäklarstatistik som visar på att trenden håller i sig, men hur hållbart är läget och vad händer när amoteringskravet återinförs? Ekonomen Claes Hemberg, reder ut.

Anis Don Demina och Sami om den svenska EM-låten

Artisterna Anis Don Demina och Sami står för Sveriges officiella EM-låt ”Flaggan i topp”. De gästade oss och pratade bland annat om vilka reaktioner de fått på låten och vad som är nyckeln till en bra EM-låt.

Så är läget med landslagets inför EM-premiären

Ikväll drar fotbolls-EM igång när Turkiet möter Italien i den första matchen. Vi pratar med sportjournalisterna Frida Nordstrand och Olof Lundh, som ger oss en direktrapport från Göteborg där de bevakar landslagets EM-läger.