Början på sidans innehåll

Polisskjutningen i Göteborg: ”Nu inleds häktningsförhandlingen”

2021-07-04 • 2 min 32 sek

En polis har sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg under natten till torsdag 1 juli. En man har gripits misstänkt för mordet. Idag kommer kommer häktningsförhandlingar att hållas. Vårt nyhetsankare Johan Macéus sammanfattar vad som hänt under veckan och det som händer inför häktningsförhandlingarna som startar klockan 10.

Direktrapportering

Lapidus om slopad straffrabatt för unga: ”18-åringar kan dömas till livstids fängelse”

3 min

I dag presenterade regeringen och Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) åtgärder som riktar sig mot den grova brottsligheten. Bland annat föreslås slopad straffrabatt för unga. Jens Lapidus, författare och före detta advokat, påpekar att det kan innebära att 18-åringar kan dömas till livstids fängelse - vilket tidigare inte har varit görbart i Sverige.

Direktrapportering

8-årige Thea tävlar i motocross: ”Kul att det går fort”

3 min 12 sek

I helgen ska 8-åriga Thea Dimtsas delta i motorcrosstävlingen Motocross of nations i Mantova i Italien. Thea, som är på plats i Italien med sin pappa Jannis, berättar att det roligaste med att köra motorcross är att det går fort.

Direktrapportering

Här får Maria och Steffo medalj - tilldelas orden ”Festus Humidorus”

7 min 34 sek

I framtiden ska kungen dela ut fler ordnar och medaljer - och betydligt fler svenskar än tidigare ska få möjlighet att tilldelas en orden. Även gamla ordnar som varit vilande i många år ska börja användas igen. Vår reporter Anders Pihlblad reder ut vad det är som är på gång - och delar dessutom ut medaljer till Maria och Steffo.

Direktrapportering

Nyhetspanelen: Böter för nedskräpning - en felprioritering

11 min

Dagens nyhetspanel består av Alice Teodorescu Måwe, debattör och opinionsbildare, Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten och Susanne Nyström, ledarskribent på DN. Ämnen som diskuteras är bland annat hur Centerpartiet kommer att ställa sig till Socialdemokraternas förslag om att förbjuda vinster i skolan och att det från och med nästa år kommer bli olagligt att slänga fimpar och skräp på marken.

Direktrapportering

Professorn: Ovaccinerade anhöriga ska inte besöka äldreboenden

6 min 4 sek

Smittpridningen av covid-19 på äldreboenden i Sverige ökar - och just nu är antalet covidsmittade där det högsta sedan april. Professorn och överläkaren Jan Albert tycker inte att ett besökförbud bör införas - men däremot att anhöriga som är ovvacinerade bör avstå från besök på äldreboenden.

Direktrapportering

400 klimatdemonstrationer inför tyska valet - gröna partiet ökar: ”Gretaeffekt”

3 min 53 sek

Inför det tyska valet på söndag håller Fridays for Future demonstrationer för klimatet på 400 olika platser i Tyskland i dag. Den största demontrationen äger rum i Berlin där bland andra Greta Thunberg är på plats. Enligt TV4:s korrespondent Jona Källgren väntas en stor uppsluting av människor - framförallt unga.

Direktrapportering

Vulkanutbrott på La Palma: forskaren avlivar myter om vulkaner

4 min 13 sek

Efter att vulkanen Teneguía på Kanarieön La Palma fick ett utbrott i söndags fick 600 personer evakueras från sina hem. Nu är lavan på väg mot vattnet. Steffi Burchardt som är vulkanforskare Uppsala universitet berättar vad det innebär.

Direktrapportering

Nya EU- kravet: Enhetliga laddare till alla elektronikprylar

3 min 48 sek

EU-kommissionen vill att det i framtiden ska räcka med en laddare till alla elprylar. Anledningen är att de vill främja en mer hållbar miljö - och samtidigt vara ”snälla” mot konsumenterna, berättar teknikexperten Evelina Galli.

Direktrapportering

Rececca och Fiona lirar nytolkningar från musikvideoeran i nytt program

6 min 54 sek

På lördag sänder SVT Save tonight - svenska hits från videoeran som är ett hyllningsprogram till tiden då rubikskuben kom, okej-tidningarna flög av hyllorna och musikvideos var det hetaste som fanns. Programmets husband som består av DJ:s och låtskrivarna Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick och musikjournalisten Per Sinding-Larsen berättar vad vi kan förvänta oss.

Direktrapportering

Kritik mot S-förslaget om vinster i skolan: ”Ogenomtänkt politiskt utspel”

5 min 55 sek

I går presenterade Socialdemokraterna förslag som de tänker lägga fram på partikongressen i november. Ett förslag var ett stopp för vinstuttagen för bolag som bedriver utbildningsverksamhet. Enligt Marcus Strömberg, som är vd för Academedia, behöver den svenska skolan samsyn och långsiktiga spelregler - och kallar förslaget ”ogenomtänkt”.

Direktrapportering

Män i ofrivilligt celibat ett växande terrorhot

7 min 47 sek

En incel är en person som lever i ofrivilligt celibat. De flesta är män, där vissa radikaliseras och kan utgöra en samhällsfara. Enligt SÄPO utgör de ensamma männen även ett växande terrorhot i Sverige. Emil Hellerud som är reporter Kalla fakta berättar om kvällens Kalla fakta-program som handlar om svenska män som kallar sig incels.

Direktrapportering

Selam Fessahaye har skapat kläder åt Beyoncé och kronprinsessan

7 min 45 sek

Den prisbelönta designen och kreatören Selam Fessahaye har klätt både kronprinsessan Victoria och världsstjärnan Beyoncé - och i år har också hon fått det ärofyllda uppdraget att designa årets Rosa band. Selam berättar om hur desginerdrömmarna blev verklighet, hur det var att klä en världsstjärna och vad som inspirerade henne när hon designade Rosa bandet.

Direktrapportering