Extern länk
Början på sidans innehåll

Miljontals svenskar lever med svår värk: ”Vissa ska inte förvänta sig att bli smärtfria”

2021-07-04 • 1 min 45 sek

Psykisk ohälsa och smärta är de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar idag. Här berättar Björn Rudman, samtalsterapeut och rehabspecialist om hur det är att möta patienter som givit upp, men hur det vänder när de blir lyssnade på. Då blir de gråtmilda över att kunna få hjälp att hantera sin smärta, säger Rudman.
Det kan handla om att få ner smärttröskeln lite grann och komma till en acceptans om hur livet ser ut.

Björn Natthiko Lindeblad avslutade sitt liv – ”Ville ha en lagändring – en lex Natthiko”

8 min 14 sek

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden. Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt." Så skrev den tidigare buddhistmunken och näringslivschefen Björn Natthiko Lindeblad i sitt inlägg som publicerades på Instagram och Facebook tidigt på tisdagsmorgonen. Efter flera års sjukdom i den obotliga sjukdomen ALS somnade Björn Natthiko Lindeblad in med hjälp av ett assisterat självmord. Staffan Bergström, pensionerad läkare och ordförande i föreningen Rätten till en värdig död, engagerade sig i Björns fall och möjliggjorde att han kunde avsluta sitt liv.

Dubbelvaccinerade Julia blev sjuk i covid – två gånger: ”Lite av en chock”

7 min 5 sek

Julia blev sjuk i covid-19 första gången i november 2021. Då blev hon sängliggande i två veckor. Sen var hon frisk i en månad, men på en nyårsfest smittades hon igen. Aftonbladet var först med att berätta Julias historia. Anders Sönnerborg, professor i virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, förklarar hur det kan gå till och hur vi ska tänka om immunitet.