Början på sidans innehåll

Så skakar du liv i dina torra altanväxter

2021-08-17 • 7 min 50 sek

Trädgårdsmästaren Linda Schiléns bästa tips för att pigga upp arrangemanget på balkongen.

Coronafall i Alperna utreds rättsligt: ”Anses ha mörkat smittan för att rädda skidsäsongen”

59 sek

Alpernas partystad Ischgl – blev ett centrum för spridningen av coronaviruset över Europa i våras. Mer än 6.000 turister från 45 länder uppger att de blev smittade. Nu visar dokument, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, att myndigheterna försökte dölja virusutbrottet – för att rädda ryktet om den populära skidorten. TV4Nyheternas Matilda Boza, berättar hur fler personer nu driver ett civilrättsligt mål om utbrottet i Ischgl, bland annat familjen till en man som dog av covid-19, som han ska ha fått i Ischgl.

Gerhardsson inför VM-kvalpremiären: ”Satsar på högt aggressivt försvarsspel”

3 min 25 sek

I kväll klockan 17.30 inleder Sveriges damlandslag i fotboll VM-kvalet borta mot Slovakien. Det är inte bara en plats till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 som finns i potten, utan också en OS-plats. Med fart och fläkt framåt och ett högt och aggressivt försvarsspel ska laget kamma hem vinsten, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

Allt du behöver veta inför kyrkovalet

7 min 50 sek

Det är kyrkoval på söndag, ett val som ofta sker lite i skymundan. Här reder Anders Pihlblad ut de många frågor Nyhetsmorgon fått angående valet och berättar hur valet egentligen fungerar. Desstuom sätts Jenny och Steffo på ett överraskande kunskapsprov.

Anders Tegnell: ”Nu ligger bollen hos ovaccinerade”

5 min 41 sek

Ovaccinerade bör fortsätta hålla avstånd, undvika större evenemang och besök på barer och nattklubbar, det meddelar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt behöver dubbelvaccinerade inte längre hålla avstånd. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger nu att "bollen ligger hos ovaccinerade" - och att råden till ovaccinerade är en mer hållbar lösning på sikt än vaccinpass.

By-borna säger nej till namnbyte - byn ska heta By

2 min 38 sek

Mellan Örnsköldsvik och Sollefteå finns en by som heter just By. I veckan dök en Reddit-tråd upp med en bild på vägskylten "By 4" med frågan "Vår by behöver ett namn, har du något förslag?". Nästan 100 förslag har kommit in.
Men By-borna vill inte byta namn på sin ort. Bybon Sofia Olsson berättar att gemenskapen i By är stor, och att de bland annat har en "Bybock", en "bybrasa" och en strand som heter "Bywatch".

Grattis Gustav Leonhardt - du är Sveriges bästa kock: ”Vill bli världens bästa”

14 min

Årets kock 2021, alltså svenska mästerskapet i professionell matlagning, är avgjort. Vinnaren är Gustav Leonhardt - som säger att målet nu är att bli bäst i världen.
Gustav bjuder Jenny och Steffo på vinnarmenyn "Vildsvin på Gustavs vis" - och vi kan avslöja att det smakar gott. Till det bjuder sommelier Maya Samuelsson på dryckestips.

Sakine Madon om Wallströms kritik mot Läckberg: ”Elitistisk snobbism”

3 min 29 sek

Tv-serien "Svenska powerkvinnor" som hade premiär på Viaplay förra veckan har väckt diskussion. Bland annat riktade F.d utrikesministern Margot Wallström (S) kritik mot författaren Camilla Läckberg på twitter. Nyhetspanelen Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Sakine Madon, politisk chefredaktör Upsala Nya Tidning och Somar Al Naher, frilansskribent/krönikör Dagens ETC debatterar frågan.

Säsongspremiär av Gåsmamman: ”Mycket som står på spel”

7 min 35 sek

På måndag är det premiär för den nya säsongen av succéserien Gåsmamman. Alexandra Rapaport, som spelar huvudkaraktären Sonja Ek och även är exekutiv producent, berättar om den nya säsongen som har fått namnet "Början på slutet". Rapaport beskriver den som en berg- och dalbana där mycket står på spel.

Bokpanelen tipsar om höstens bokskörd

8 min 35 sek

Nu kan vi inte längre förneka att det är höst, lika bra att hänge sig! Vår bokpanel, Micael Dahlen, professor och författare, och Josefin Sundström, författare och journalist, tipsar om det bästa från höstens bokskörd: blant annat en deckardebutant och en dansk succé.

Sverige halkar efter i vaccinrankningen: ”Minoritet kan inte hålla majoritet i gisslan”

3 min 28 sek

Somar Al Naher, frilansskribent /krönikör Dagens ETC, Dick Erixon, chefredaktör Samtiden och Sakine Madon, politisk chefredaktör Upsala Nya Tidning tar i dagens Nyhetspanel upp den brännheta frågan kring coronapass på restaurang och större evenemang. Detta efter beskedet från Folkhälsomyndigheten att Sverige följer övriga Europa och erbjuder vaccin mot covid-19 från 12 år. Och den 29 september släpps de flesta restriktioner, för de vaccinerade. Men samtidigt ligger Sverige fortsatt efter många länder i Europa när det gäller andelen fullvaccinerade.

Wanda tipsar om Unisexmode inspirerat av filmstjärna

7 min 18 sek

Wanda Bendjelloul som är en fena på vintage tipsar om unisexmode - som tar avstamp i skådespelerskan och sångerskan Marlene Dietrich. I studion har Wanda har försökt återskapa hennes mest ikoniska plagg: exempelvis frack och hög hatt.

Jens B Nordström om höstbudgeten: ”Väldigt många kockar i soppan”

5 min 59 sek

Jens B Nordström reder ut den snåriga politiska situationen som vi alltjämt befinner oss i. På måndag är det dags för regeringen att redovisa en gemensam höstbudget som samarbetspartierna kunnat enats kring.
En hel del har redan läckt ut och Nordström menar att det hittills varit generösa utspel med stora pengar som pytsats ut. Men tongångarna har varierat. Alltmedan Annie Lööf (C) har ”spunnit som en katt” har Nooshi Dadgostar varit mer missnöjd.

Musslornas språkrör Janne Bark: ”Musslor är Rock´n roll och fisk är disco”

5 min 53 sek

Kocken Fredrik Eriksson håller köksskola tillsammans med krögaren och musselentusiasten Janne Bark. Och just musslan har fångat Janne Barks intresse. Musslor i havet är fantastiskt för havsmiljön eftersom de renar vattnet och tar upp kväve och fosfor som orsakar övergödning. Man brukar säga att en mussla renar 5 liter vatten i timmen genom att de filtrerar vatten för att få i sig plankton och alger, som i sin tur till största del består av kväve och fosfor. När man skördar musslorna får man upp det ur havet igen. När man äter musslorna så är det världens snällaste protein eftersom de bara har positiva effekter på miljön när de växer. Gott nyttigt och billigt. Och missa inte supertipset. En stängd mussla går också att äta!

Göran Greider om kampen mot aggressiv blodcancer: ”Mår bättre av att få uttrycka mig”

8 min 25 sek

När Göran Greider, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten bekämpade diagnosen aggressiv blodcancer bland annat genom att skriva boken "Barndomsbrunnen - en historia om sjukdom och minne i brutna rader" under sin sjukdomsperiod. Hör honom läsa ett stycke ur boken och berätta om resan till nu. Ett förhoppningsvis friskt fortsatt liv, men med nya fördjupade insikter om vad som har betydelse i livet. ”Det var som att ligga i en biosalong och gå igenom sitt liv”.