Början på sidans innehåll

”Ville få ihop skärvorna av min barndom” – berättar om känslan om att vara med om krig som barn

2021-10-12 • 6 min 41 sek

Författaren och regissören Zanyar Adami föddes i svallvågorna av revolutionen i Iran. Mitt under det pågående kriget med Irak tvingades han på flykt - innan han som femåring sattes på ett flygplan till Sverige. I boken ”Glaspojken” har Zanyar valt att dela med sig av sin historia för att bidra till mer empati och förståelse - men också känslan hur det är att vara med om krig som barn och komma ensam till Sverige.

Hon levde med en narcissist: ”Pendlade mellan värme och iskyla”

13 min

Martina Skowronska hade under tre år en relation med en man som långsamt bröt ner henne. Hon pusslade ihop hans beteendemönster, insåg att hon var psykiskt misshandlad, och började misstänka att han mannen i fråga var narcissist. Trots att hon såg varningsflaggor var det svårt att lämna honom. Monica Emanell, psykolog och psykoterapeut, berättar om varningssignalerna och varför det är så svårt att bryta med personer som har drag av narcissism. ”De pendlar mellan att kritisera och kärleksbomba, det blir enormt påfrestande psykiskt att få ett grepp om situationen”, säger hon.

Gradvall om Einárs musikvideo: ”Bara de unga lyssnarna ser signalerna”

8 min 14 sek

Artisten Einár blev bara 19 år. Trots att han var tonåring hann han med att producera mycket musik, via egna kanaler. Här berättar musikjournalisten Jan Gradvall om vad det var som gjorde Einár unik. ”Ska man vara krass är det innehållet i texterna. Det är en romantisering av gangstervärlden som många yngre tyckte var kittlande”, säger han.