Början på sidans innehåll

Kockarnas kamp

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Sponsorer

Fyrklövern
Göteborgs utvalda
Eriksberg
Scan

Jan Boris-Möller om kollegornas mobbning: ”Många fiender”

2021-10-19 • 2 min 5 sek

Kocken Jan Boris-Möller förknippar nog många med tv-programmet ”Här är ditt kylskåp” från 1992 där han besökte kända svenskar för att laga mat av vad de än hade i sitt kylskåp.
Han fortsatte sedan att vara verksam kock och har bildat sig ett namn i matlagningsbranschen.
I programmet Kockarnas kamp berättar han att hans avsaknad av formell kockutbildning i kombination med framgången som kock har retat upp vissa i branschen.
Jan Boris-Möller har alltid varit intresserad av varför vissa råvaror betedde sig på ett visst vis och varför andra betedde sig på andra sätt. Och den kemi-matematiska ansatsen har legat till grund för hans matlagning.
Men kockens sätt att ta sig an mat uppskattades inte av branschkollegorna. "Det skapade mig många fiender."

Oväntade draget förvånar alla i såsduellen

1 min 8 sek

I semifinalen av Kockarnas kamp kämpar kockarna Jacob Holmström, Frida Ronge och Jessie Sommarström om två finalplatser.I sista och avgörande momentet, såsduellen, får de i uppdrag att göra en champagnesås som ska passa till kokt hummer.Den som misslyckas att få de tidigare tävlande kockarnas röster åker ut. De tre semifinalisterna har under dagen tävlat ihop olika mängde med tid som de nu nyttjar.Jessie Sommarström har fått ihop 25 minuter som hon ska använda på bästa sätt för att göra en riktigt fin champagnesås. Men det gör hon inte. Medan de andra två reducerar champagen och steker charlottenlök gör Jessie Sommarström ett oväntat drag som får konkurrenterna att undra vad hon håller på med.Och det undrar Jessie Sommarström själv också.– Varför gör jag så där, säger hon för sig själv under tävlingen.