Extern länk
Början på sidans innehåll

Grand designs Sverige

Möt hoppfulla hus-entusiaster och följ med när de bygger sitt drömhem. Storslagen arkitektur, makalösa omgivningar och innovativa idéer väntar när ingen vision för svår för att förverkliga. Arkitekturkritikern Mark Isitt leder oss genom processen, från det allra första spadtaget till det sista.

Möt hoppfulla hus-entusiaster och följ med när de bygger sitt drömhem. Storslagen arkitektur, makalösa omgivningar och innovativa idéer väntar när ingen vision för svår för att förverkliga. Arkitekturkritikern Mark Isitt leder oss genom processen, från det allra första spadtaget till det sista.

Sponsorer

Elgiganten
Blomsterlandet
Caparol
Svensk Fast

Missen gör att hela drömbygget stannar av: ”Känns som ett stort svart hål”

2021-11-22 • 3 min 25 sek

Drömsommarhuset byggs på en ö i skärgården, vilket skapar logistiska utmaningar. Mitt i bygget uppdagas dessutom ett allvarligt fel som gör att allt kompliceras ytterligare.

Bisarra husplanen: Bygga om ett helt vattentorn

2 min 5 sek

Vissa vill bo i ett rött hus med vita knutar. Andra vill bygga om ett helt vattentorn.Det är paret Henri och Pari som har en något udda dröm om hur deras pensionärsbostad ska se ut.De har köpt ett riktigt vattentorn som är byggt 1958 som de nu ska försöka omvandla till ett hus.Tornet är 172 meter högt och det ska fördelas på tre plan.Betongfasaden ska tvättas och impregneras och hål för panoramafönster ska diamantsågas upp.200 ton betong ska avlägsnas och på toppen ska det muras ett helt nytt våningsplan. På nedersta våningen planeras en relaxavdelning med hamam. Takhöjden kommer ligga på 3,2 meter och tornet ska bli parets "pensionärsborg".- Man måste ju vara lite knäpp om man ska bygga om ett vattentorn, säger Henry i programmet.

Hisnande huset där det är semester året om

1 min 42 sek

I Grand designs Sverige tänker Robert och Danwei bygga ett 264 kvadratmeter stort trevåningshus utöver det vanliga. Den röda tråden är byggnadens olika runda cirklar, bland annat i form av en cirkelformad terass med en infinitypool. I huset ska även finnas en musikstudio, ett gym, biorum, garage och ett speciellt utrymme för all teknik. Villan ska nämligen utrustas med det senaste inom AI, Artificiell intelligens. Det ska också få plats en hiss, ateljé, kök, matplats, walk in closet och ett sovrum med egen terass. Takhöjden kommer nå sex meter. Tanken är att paret ska stänga ute omvärlden och skapa en skyddad sfär där det är semester året om.
- Vi gillar att vara hemma, så det här kommer bli vårt fort där vi har staycation, säger Danwei i programmet.

Här spränger de fem meter från grannarna

1 min 55 sek

När det är dags att preparera en tome för ett nytt hus i Grand designs Sverige så är det sprängning som gäller. Paret Robert och Danwei planerar ett 264 kvadratmeter stort trevåningshus mitt i en villaidyll. Problemet är att det står ett berg där.2000 ton sten ska sprängas bort och fraktas bort med 250 lastbilslass.Runtom berget ligger det villor. Det närmsta huset står fem meter från sprängplatsen. - Jag har redan gått runt och hälsat på alla grannarna och lämnat av lite blommor här och var, säger Robert innan sprängningen.