8-åriga Lanny är särbegåvad - men fick panikångest av skolan

Lanny Thåström är åtta år och skulle egentligen gå i tvåan. Men eftersom hon är särbegåvad har hon hoppat över flera årskurser och går idag i femman.
Särskilt begåvade elever, även kallade särbegåvade elever, har en exceptionellt hög inlärningsförmåga och borde stormtrivas i skolan. Istället visar studier att de trivs sämst av alla elever och lär sig dessutom minst. Inte sällan utvecklar de svårigheter på grund av uttråkning och understimulans. Få inom skolan vet vilka de här eleverna är och ofta misstolkas de och får diagnoser som ADHD, ADD, och Aspergers syndrom. Denna typ av feltolkningar kan leda till att eleven får en felaktig självbild och det kan ge negativa konsekvenser för livet.

Tipsen för en lyckad vandringstur – allt du behöver i naturen

Intresset för vandring och friluftsliv har fått sig en rejäl uppsving under senaste året. Nyhetsmorgons reporter Carolin Björnerhag följer med vandringsexperten Lina Åkerberg ut i naturen för en genomgång över sakerna du behöver ha för en lyckad tur i naturen.

Senaste OS-snackisarna med Ida Björnstad

Os-debutanten Oskar Rozenberg, silverdagen i Tokyo, Peders fortsatta guldsträvan, Karlströms knep mot hettan och inte minst fotbollsfinalen mot Kanada. Det är några av snackisarna vi får höra mer om när Ida Björnstad går igenom det senaste från OS i Tokyo.

Regn på ingång – meteorologen om helgens väderprognos

Även om vårt land på vissa håll har drabbats av skyfall och massiva mängder regn går det ändå att konstatera att det varit en torr sommar hittills. Men sommaren är ännu inte över, och nu kommer regnet som på vissa ovanligt torra platser i Sverige verkligen behövs. Meteorologen Ulrika Elvgren ger oss helgens väderprognos.

Professorn om covidhundar – så kan de hjälpa vid en fjärde våg

Tidigt under 2020 kom rekommendationen, till vissas förtret, att 70-plussare skulle socialt distansera, vilket i många fall handlade om att helt enkelt isolera sig hemma. Nu visar det sig att de rekommendationerna, även om de var jobbiga, verkar ha gett resultat, och att det i förlängningen kan ha räddat tusentals från svår sjukdom. En av forskarna bakom den här studien är Tove Fall från Uppsala universitet som samtidigt även studerar hur covidhundar kan hjälpa människor vid en fjärde pandemivåg.

14-årige Vilgot och Joe Labero i ny magisk Bond-show

Dagens sommargäster är inget annat än en magisk duo bestående av Joe Labero och 14-årige Vilgot Michelin. Tillsammans är de nu aktuella med en show som inspirerats av James Bond-filmen Goldfinger och vi får en försmak på trolleriet genom några spännande tricks i studion.

Retorikexperten: Så räddar du dålig stämning på kräftskivan

Nu stundar kräftskivor och annat roligt som innebär umgänge med släkt och vänner. Och det är ju uppfriskande när vi tycker olika och får vardagsdebattera lite, men vad ska vi tänka på för att hålla diskussionen civiliserad? Elaine Eksvärd kommer till undsättning och ger oss sina retoriska konversationsknep.

Efter guldet: Därför tävlar Duplantis för Sverige och inte USA

Efter något som går att beskriva som en utomordentlig uppsväng från Armand Duplantis blev det ännu ett OS-guld för Sveriges del. Duplantis tog sig enkelt över ribban när den stod på 6,02 meter, vilket var tillräckligt för att slå ut amerikanen Chris Nilsen för OS-guldet. Därefter var han nära att slå sitt egna världsrekord på 6,18 meter, men rev i ribban i alla tre försöken. Nu, efter guldet och även tidigare är det många som frågar sig varför Duplantis tävlar för Sverige och inte USA. Sportjournalisten Ida Björnstad reder ut.

Beirut ett år efter explosionen: ”Värre än någonsin”

Idag har det gått ett år sedan en explosion i hamnen i Beirut ödelade delar av den Libanesiska huvustaden. Landet var redan plågat av en ekonomisk kris, och idag är läger minst sagt fortsatt allvarligt, menar flera hjälporganisationer. Carina Andersson, Regionchef för Svenska Röda korset i Libanon, ger oss en bild över hur landet har försökt återhämtat sig senaste året.

Professorn om höstens covid: Så länge kan vi leva med viruset

Smittotalen i Sverige visar just nu en ökning samtidigt som allt fler i Sverige vaccineras. I vårt land, och liksom på de flesta andra håll i världen, är det deltavarianten som står för ökningen av nya fall. Ali Mirazimi, virusforskare och professor Karolinska institutet förklarar hur länge vi kan vänta oss att leva med covid och hur mycket mer smittsam den nya mutationen är.

Traditionsenligt kräftfirande med goda tillbehör

Till helgen är det traditionsenlig kräftpremiär, och även om förbudet är borttaget så väljer många ändå att inleda kräftätandet nu. Detta har förstås morgonen kock Fredrik Eriksson tagit fasta på och det bjuds även på kantareller och cheddarosttarte.