Början på sidans innehåll

Macron går mot klar seger, men färre mandat än väntat

2017-06-18 • 19 min

När samtliga vallokaler hade stängt vid 20-tiden redovisades uppskattningar byggda på vallokalsundersökningar runt om i landet. Alla pekade på en klar och tydlig seger för president Emmanuel Macron och hans La république en marche (LREM), som går mot en seger med över 350 mandat av 577 totalt i Nationalförsamlingen.
Emmanuel Macron ser därmed ut att få ett starkt stöd för att driva igenom sin politik i parlamentet. Han vill bland annat reformera arbetsmarknaden och få fart på Frankrikes ekonomi, dels genom att förenkla arbetsrätten, göra det lättare för företag att avskeda anställda och dels tvinga fackföreningar att förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå.
Största oppositionsparti såg ut att bli högernpartiet Republikanerna med cirka 125 mandat, medan Socialistpartiet, som haft majoritet i det utgående parlamentet på 280 mandat, bara hamnar kring 50.
Vänsterpartiet Det okuvade Frankrike får cirka 20 mandat, medan Nationella fronten landar på mellan sex och åtta. Ett av mandaten vinns av partiledaren Marine Le Pen, som efter två misslyckade försök att ta sig in i parlamentet nu till sist blivit invald.