Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Bil körde in i räcke och voltade

Man knivskuren i lägenhetsbråk

Spenat återkallas – kan innehålla metall

Senaste dygnet

Regimen håller val i Venezuela - det osäkra läget väntas bestå

Efter månader av protester går idag Venezuela till val. Venezuelas president Nicolás Maduro säger att han ska använda den nya konstituerande församlingen till att komma åt politiska fiender.
På söndagen väljs en ny konstituerande församling i landet, ett superorgan med 545 ledamöter, med rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoriteten i landets parlament, vägrar att delta.
Maduro väntar sig en "stor seger". Han säger att grundlagsförsamlingens första uppgift kommer att vara att helt göra om ämbetet för landets statsåklagare. Det är nu Luisa Ortega, en tidigare regeringsanhängare som vill behålla den nuvarande konstitutionen och menar att det är dumt att genomföra en stor reform av staten mitt under den allvarliga kris landet genomlever.
Det oljerika Venezuela var en gång Sydamerikas mest välmående nation men har kastats in i en socioekonomisk kris under Maduros fyra år vid makten, med skenande inflation, medicin- och livsmedelsbrist och kraftigt ökat mordtal.
Oppositionen pekar ut regimens politik som anledning till den djupa krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

Publicerad: