Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Misstänkt skottlossning i Solna – två skadade

Bombhot på Vasaflyget – en gripen på Arlanda

Nato skickar förstärkningar till Kosovo

Senaste dygnet

HD vill öka domstolarnas självständighet

Svenska domstolar måste få ett bättre skydd mot politisk påvekan. Det kräver nu Sveriges högsta domare i ett gemensamt upprop. Situationen i bland annat Polen och Ungern används som avskräckande exempel.
I Polen har tusentals människor demonstrerat mot det lagförslag som kan ge regeringen kontroll över högsta domstolen. Nu menar en av landets jurister att det är ett scenario som skulle kunna bli verklighet även i Sverige.
Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, menar att vi i dessa oroliga tider inte riktigt har det skyddet mot en auktoritär regim som kanske vill montera ner grundläggande mänskliga rättigheter.
I Sverige väljer en domstolsnämnd utser domare till domstolarna, men det är regeringen som fattar de avgörande besluten. Sedan är Domstolsverket direkt underställt regeringen, som kan välja generaldirektörer.
Nu föreslår domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen att man frigör domstolsväseendet från regeringen, de vill också göra det svårare för regeringen att välja domare till Högsta domstolen.

Publicerad:

Relaterat