I vanliga fall arbetar de på Sveriges bästa restauranger och de har meritlistor fulla av priser och utmärkelser i prestigefyllda tävlingar. Nu ska deras yrkesskicklighet sättas på prov på riktigt.

Under tuff tidspress kommer kockarna utmanas i tävlingar i snabbhet, precision, stresstålighet, kreativitet och analytisk förmåga. En efter en slås kockarna ut tills endast en står som vinnare. Här är alla de skickliga kockar som ska göra upp i årets Kockarnas kamp:

Melker Andersson, 50 år, Stockholm. Melker Andersson är en av Sveriges mest kända kockar och driver ett krogimperium med en lång rad framgångsrika restauranger. Tillsammans med kompanjonen Danyel Couet driver han bland annat: Smak på Restaurangen, Grill, Köttbaren, Fredsgatan 12, Trattorian, Brasserie Le Rouge samt Orangeriet. Han driver sedan 2011 även Villa Godthem på Djurgården i Stockholm. Han har även arbetar på flera prestigefulla restauranger utomlands, bland annat Moulin de Mougins i Cannes, en restaurang med tre Michelin-stjärnor. 1994 öppnade han Fredsgatan 12 som 1997 fick en stjärna i Michelin-guiden. Melker Andersson har bland annat vunnit silver i kock-VM Bocuse d’Or och tre gånger utnämnts till Kockarnas kock.
Klipp med Melker Andersson


Karin Andersson, 33 år, Göteborg. Kom tvåa i Årets kock 2004. Hon är Tv-kock i Mitt kök tillsammans med Tommy Myllymäki och kökschef på Brasserie Lipp i Göteborg. Tillsammans med sambon har hon sedan 2009 drivit restaurang i nordöstra Brasilien.
Klipp med Karin Andersson


Ulrika Brydling, 41 år, Stockholm. Semifinalist i Årets kock två gånger. Systern Carina tävlade i programmet förra året och tillsammans med henne drev hon i nio år restaurang Marmite i Åre som blev rankad som en av Sveriges bästa restauranger i White Guide. 2002 var hon lagledare i det kvinnliga laget Team Milko i World Cup och OS och därefter lagledare för juniorkocklandslaget vid OS 2008. Nu arbetar hon som frilansande eko-kock och sommelier, krönikör och domare vid tävlingar med mera.
Se klipp med Ulrika Brydling


Johan Jureskog, 37 år, Stockholm. Äger och driver Rolfs kök och restaurang AG som utsetts till Sveriges bästa köttkrog två år i rad. Johan har jobbat på stjärnkrogar i Paris och Sverige. Tilldelades gastronomiska akademins guldmedalj 2010 och blev Årets stjärnskott i White Guide 2009. Johan har vunnit både OS och VM i matlagning under de åtta år som han tävlade i Svenska kocklandslaget. Under hösten 2009 och våren 2010 var han kock i TV4:s program Förkväll.
Klipp med Johan Jureskog


Jonas Lundgren, 35 år, Stockholm. Driver Restaurang Jonas på Kungsholmen. Fick utmärkelsen Årets stjärnskott i White Guide 2012 och kom tvåa i Kock-VM Bocuse D’or Lyon 2009. Jonas var tidigare kökschef på tvåstjärniga restaurang Bagatelle i Oslo, och skapade sig, innan han hamnade på Bagatelle, en gedigen internationell karriär på bland annat de trestjärniga restaurangerna Pierre Ganier i Paris och The French Laundry, i Napa Valley, på de tvåstjärniga restaurangerna The Square i London, och Restaurang Le Canard i Oslo, samt på restaurangerna Acqua, och Stortorvets i Oslo.
Klipp med Jonas Lundgren


Christer Svantesson, 67 år, Stockholm. Tog det franska köket till Sverige och startade tillsammans med Leif Mannerström restaurang Johanna som kom att revolutionera den svenska gastronomin. Är en legendar inom matlagning och var Sveriges första representant i VM i professionell matlagning, Bocuse d’Or i Lyon, 1992. Christer Svantesson är också kokboksförfattare, TV-kock och mottagare av bland annat Tore Wretmans Guldmedalj och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Numera är han verksam i köket på Skansens Restauranger.


Håkan Thörnström, 46 år, Göteborg. Driver tillsammans med sin fru Thörnströms kök som 2011 fick en stjärna i Guide Michelin. Tävlade med svenska kocklandslaget 1988 och 1996 och har suttit i juryn i Årets kock sedan 2005. Vann 2009 tävlingen Årets Nationalrätt. Håkan Thörnström är ocskå innehavare av restaurang Privata Rum i Göteborg. Tidigare har han varit kökschef på Panorama Hotel och haft han en motsvarande befattning på Hotel Rubinen i Göteborg. Åren 1995 och 1996 var han köksansvarig på Restaurang Parentes och 2002 tog han ”sommelierexamen”. 2006 var han ansvarig för Nobelmiddagarna i Stockholms Stadshus och samma år ansvarade han för middagen med 560 gäster i samband med kungens 60-årsdag på Drottningholms slott.
Klipp med Håkan Thörnström


Anders Vendel, 42 år, Malmö. Driver ett flertal välrenommerade restauranger i Skåne, bland annat Sture i Malmö, Vendels matrum i Lund och Sandskogen i Ystad. Han sitter med i juryn för Årets kock och vann silver i matlagnings-OS år 2000 och 2004 med Skånes regionala lag.