Nyhetstema

Kongresskaoset

Här samlar vi allt material om stormningen av Kapitolium

Kapitolium stängdes tillfälligt efter larm om externt hot

Den amerikanska kongressbyggnaden stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen. Orsaken visade sig sedan vara en brand i närheten, uppger kongresspolisen för nyhetsbyrån Reuters.

Washington: "Aldrig sett så stort säkerhetspådrag tidigare"

Över 100 personer har gripits efter stormningen av Kapitolium och amerikansk polis letar nu efter personer som kan innebära ett säkerhetshot. Oron inför helgen är stor, och säkerhetspådraget likaså rapporterar Stefan Borg

Marcus: Hårdaste ord jag någonsin hört

Marcus Oscarsson om nattens hårda tongångar där USA:s president Donald Trump blir den första presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger.

Marcus: Trump har fler riksrätter än mandatperioder

Nedräkningen för ett maktskifte i USA fortsätter med bara sex dagar kvar till Joe Biden svärs in som ny president.
Men redan nu riktas alla blickar mot representanthuset där man i natt röstade JA för att ställa president Donald Trump inför riksrätt - vilket gör han till den förste sittande president någonsin som ställs inför riksrätt en andra gång.

Trump inför riksrätt igen – Rekordmånga republikaner bröt partilinjen

Historiskt många republikaner röstade för riksrätt mot sin egen president i representanthuset sent igår kväll. Donald Trump är därmed den första presidenten att ställas inför två riksrättsprocesser, den här gången för anstiftan till uppror. Vår USA korrespondent Stefan Borg som är på plats i Washington där man nu förbereder och förstärker med militär inför Bidens installation och för att mota de oroligheter som pågår i huvudstaden. Enligt Borg är rädsla för hot och våld ett problem hos de republikanska ledamöterna som gärna röstat för riksrätt, men som fruktade hämndaktioner mot sig själva eller mot sina familjer från Donald Trumps våldsamma anhängare.

"Som en spökstad" – oro i huvudstaden inför Bidens installation

I USA förbereder sig polisen för väpnade protester runt om i landet inför Joe Bidens installation som president. I huvudstaden Washington DC är det inte mycket som är sig likt efter den våldsamma stormningen av kongressen i förra veckan. Att det ett spänt läge i de centrala delarna av staden märks bland folk på stan.

Pence besked – kommer inte avsätta Trump

USA:s vicepresident Mike Pence har nu formellt sagt nej till att avsätta presidenten genom att förklara honom oförmögen att utöva sitt ämbete. Men ledande demokrater, med stöd av fyra republikaner, driver nu riksrättsåtalet mot Donald Trump då de anser att han utgör en fara för nationen.

Nödläge utlyst i Washington DC

Den federala polisen FBI i USA varnar för flera säkerhetshot inför den 20 januari, då den tillträdande presidenten Joe Biden svärs in. Nu utlyser myndigheterna nödläge i huvudstaden Washington, tills dess att maktöverlämnandet är klart.

Dramatiska dygnen skakar Republikanerna: ”Trump har gjort partiet till sitt”

Hur splittrat är egentligen det Republikanska partiet efter fyra år med Trump som president? Frida Stranne, USA-forskare, och Billy McCormac , USA-kännare & PR-konsult, reder ut. Sittande president har haft väldigt högt stöd bland väljarna, kan partiet behålla dessa när han nu avgår som president?

Schwarzenegger anklagar Trump: "Onsdagen var Kristallnatten i USA"

Arnold Schwarzenegger, tidigare republikansk guvernör i Kalifornien, liknar stormningen av Kapitolium med nazisternas Kristallnatt och anklagar Trump för att ha vilselett folk genom lögner. - Han kommer gå till historien som den värsta presidenten någonsin, säger skådespelaren i en video som fått stor uppmärksamhet på nätet.

Inhemsk terrorism utreds efter stormningen: ”Mycket hjälp av alla bilder”

Ledande demokrater förbereder nu för att få president Donald Trump avsatt eller fälld i ett nytt riksrättsåtal efter upploppet i kongressbyggnaden Kapitolium. Både demokrater och flera republikaner anser att Trump bär ansvaret för stormningen. TV4Nyheternas USA-korrespondent, Stefan Borg, ger sin kommentar.

Fler krav på riksrättsprocess mot Trump

Allt fler röster höjs för att ställa avgående president Donald Trump inför riksrätt för sin roll i stormningen av kongressbyggnaden i Washington i onsdags. Och under natten mot söndag har fler som tog sig in i byggnaden gripits

Uppmaning till kamp eller försoning - så olika var Trumps tal

På torsdagen publicerade DonaldTtrump en video som fördömde stormningen i Washington, samma attack som många anser att presidenten själv var ansvarig till genom sitt tal på ett möte timmarna innan. Vi har satt samman klipp från både 6 och 7 januari – se och jämför.

Riksrättsåtal mot Trump i nästa vecka

USA:s president Donald Trump får nu förbereda sig på att ställas inför riksrätt ytterligare en gång. Idag säger demokraterna i kongressen att Trump måste ställas till svars för att han uppviglade sina anhängare att storma Kapitolium i förrgår. Attacken mot kongressen har nu skördat 5 människoliv.

"Måste lugna ner oss" - se hela Donald Trumps tal

USA:s president Donald Trump fick sitt konto på Twitter låst efter att han upprepade gånger brutit mot plattformens regler, främst för sina inlägg som gjordes samtidigt med de pågående våldsamheterna i Kapitolium. Twitter tog bort tre inlägg och uppmanade Trump att rensa bort fler inlägg för att få åtkomst till sitt konto igen. Så tycks nu ha skett och i den video som Trump nu publicerat är tonen en helt annan. Se hela talet här.

Nancy Pelosi kräver att Trump avsätts

Representanthusets talman Nancy Pelosi kräver att det 25:e tillägget i den amerikanska konstitutionen aktiveras för att avlägsna Donald Trump från presidentämbetet.

Näringslivet i USA fördömer attacken mot kongressen

Näringslivet i USA fördömer Trump-anhängarnas attack mot kongressen, däribland Business Roundtable, där cheferna för några av världens största företag finns med. De vill att Trumps avsätts trots att det bara är två veckor kvar av hans ämbetsperiod.

”Den allvarligaste inrikespolitiska krisen i USA sedan 1861”

Dagen efter att USA:s kongress stormades av anhängare till Donald Trump är det många som frågar sig hur det kunde hända. Det är den allvarligaste inrikespolitiska krisen i USA sedan 1861, när inbördeskriget började, säger Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet.