Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Kongresskaoset

Här samlar vi allt material om stormningen av Kapitolium

Här samlar vi allt material om stormningen av Kapitolium

Stor polisinsats inför stöddemonstration för kongress-stormare

1 min 16 sek

I Washington förbereder sig polisen inför den demonstration som ett stort antal Trumpanhängare planerar att hålla senare idag, lördag, framför kongressbyggnaden Kapitolium. Demonstrationen hålls till stöd för personer som stormade den amerikanska kongressen den 6 januari.

Stormningen av kongressen – poliser fruktade för sina liv

1 min 1 sek

Fyra poliser har vittnat inför den amerikanska kongresskommitté som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari i år. Bara två republikaner har velat delta i kommittén som tillsattes sen republikanerna motsatt sig en oberoende kommission.

Två åtalas för attack på kongresspolis

25 sek

Det amerikanska justitiedepartementet har åtalat två män för att ha attackerat den kongresspolis som omkom i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Riksrättsprocessen mot Trump: ”Mycket av detaljerna är inte klara än”

1 min 36 sek

Imorgon inleds den andra riksrättsprocessen i senaten mot USA:s förra president Donald Trump. Enligt Demokraterna i representanthuset bär Trump ensam ansvaret för den våldsamma attacken mot kongressen den 6 januari. Rent formellt hur det ska gå till är beslutat men mycket av detaljerna är inte klara än, säger USA-korrespondent Stefan Borg.

Avhopparen om stormningen av kongressen: ”Skulle aldrig ha hänt utan QAnon”

2 min 28 sek

QAnon är en högerextrem löst sammanhållen och konspirationsspridande organisation eller sekt. Bland de mest extrema påståendena finns anklagelser om kannibalism och pedofili, men även om systematiskt valfusk.
Avhopparen Jitarth Jadeja hjälper nu anhängare att komma bort från sektens inflytande och enligt honom hade stormningen av amerikanska kongressen inte skett utan QAnon-rörelsen.

Svenska säkerhetsexperten följer extrema grupper i USA:” Finns anhängare även i Skandinavien”

2 min 29 sek

I USA varnar säkerhetsexperter för att hotet om politiskt våld finns kvar, trots att presidentinstallationen flöt på utan incidenter.
Den svenska säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog vid Soufan Group följer hur extrema grupper nu agerar och hur besvikna Trump-anhängare kan bli rekryterade. Vår research har visat att de ingår i ett transnationellt nätverk med anhängare och celler i andra länder, säger Saltskog. Och nämner bland annat Skandinavien som ett exempel.

Marcus: Hårdaste ord jag någonsin hört

1 min 24 sek

Marcus Oscarsson om nattens hårda tongångar där USA:s president Donald Trump blir den första presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger.

Marcus: Trump har fler riksrätter än mandatperioder

7 min 40 sek

Nedräkningen för ett maktskifte i USA fortsätter med bara sex dagar kvar till Joe Biden svärs in som ny president.
Men redan nu riktas alla blickar mot representanthuset där man i natt röstade JA för att ställa president Donald Trump inför riksrätt - vilket gör han till den förste sittande president någonsin som ställs inför riksrätt en andra gång.

Trump inför riksrätt igen – Rekordmånga republikaner bröt partilinjen

3 min 58 sek

Historiskt många republikaner röstade för riksrätt mot sin egen president i representanthuset sent igår kväll. Donald Trump är därmed den första presidenten att ställas inför två riksrättsprocesser, den här gången för anstiftan till uppror. Vår USA korrespondent Stefan Borg som är på plats i Washington där man nu förbereder och förstärker med militär inför Bidens installation och för att mota de oroligheter som pågår i huvudstaden. Enligt Borg är rädsla för hot och våld ett problem hos de republikanska ledamöterna som gärna röstat för riksrätt, men som fruktade hämndaktioner mot sig själva eller mot sina familjer från Donald Trumps våldsamma anhängare.

"Som en spökstad" – oro i huvudstaden inför Bidens installation

41 sek

I USA förbereder sig polisen för väpnade protester runt om i landet inför Joe Bidens installation som president. I huvudstaden Washington DC är det inte mycket som är sig likt efter den våldsamma stormningen av kongressen i förra veckan. Att det ett spänt läge i de centrala delarna av staden märks bland folk på stan.

Pence besked – kommer inte avsätta Trump

1 min 7 sek

USA:s vicepresident Mike Pence har nu formellt sagt nej till att avsätta presidenten genom att förklara honom oförmögen att utöva sitt ämbete. Men ledande demokrater, med stöd av fyra republikaner, driver nu riksrättsåtalet mot Donald Trump då de anser att han utgör en fara för nationen.

Nödläge utlyst i Washington DC

2 min 17 sek

Den federala polisen FBI i USA varnar för flera säkerhetshot inför den 20 januari, då den tillträdande presidenten Joe Biden svärs in. Nu utlyser myndigheterna nödläge i huvudstaden Washington, tills dess att maktöverlämnandet är klart.

Dramatiska dygnen skakar Republikanerna: ”Trump har gjort partiet till sitt”

9 min 49 sek

Hur splittrat är egentligen det Republikanska partiet efter fyra år med Trump som president? Frida Stranne, USA-forskare, och Billy McCormac , USA-kännare & PR-konsult, reder ut. Sittande president har haft väldigt högt stöd bland väljarna, kan partiet behålla dessa när han nu avgår som president?

Schwarzenegger anklagar Trump: "Onsdagen var Kristallnatten i USA"

1 min 37 sek

Arnold Schwarzenegger, tidigare republikansk guvernör i Kalifornien, liknar stormningen av Kapitolium med nazisternas Kristallnatt och anklagar Trump för att ha vilselett folk genom lögner. - Han kommer gå till historien som den värsta presidenten någonsin, säger skådespelaren i en video som fått stor uppmärksamhet på nätet.

Inhemsk terrorism utreds efter stormningen: ”Mycket hjälp av alla bilder”

2 min 19 sek

Ledande demokrater förbereder nu för att få president Donald Trump avsatt eller fälld i ett nytt riksrättsåtal efter upploppet i kongressbyggnaden Kapitolium. Både demokrater och flera republikaner anser att Trump bär ansvaret för stormningen. TV4Nyheternas USA-korrespondent, Stefan Borg, ger sin kommentar.

Fler krav på riksrättsprocess mot Trump

1 min 12 sek

Allt fler röster höjs för att ställa avgående president Donald Trump inför riksrätt för sin roll i stormningen av kongressbyggnaden i Washington i onsdags. Och under natten mot söndag har fler som tog sig in i byggnaden gripits

Uppmaning till kamp eller försoning - så olika var Trumps tal

1 min 13 sek

På torsdagen publicerade DonaldTtrump en video som fördömde stormningen i Washington, samma attack som många anser att presidenten själv var ansvarig till genom sitt tal på ett möte timmarna innan. Vi har satt samman klipp från både 6 och 7 januari – se och jämför.

Riksrättsåtal mot Trump i nästa vecka

3 min 44 sek

USA:s president Donald Trump får nu förbereda sig på att ställas inför riksrätt ytterligare en gång. Idag säger demokraterna i kongressen att Trump måste ställas till svars för att han uppviglade sina anhängare att storma Kapitolium i förrgår. Attacken mot kongressen har nu skördat 5 människoliv.

"Måste lugna ner oss" - se hela Donald Trumps tal

2 min 41 sek

USA:s president Donald Trump fick sitt konto på Twitter låst efter att han upprepade gånger brutit mot plattformens regler, främst för sina inlägg som gjordes samtidigt med de pågående våldsamheterna i Kapitolium. Twitter tog bort tre inlägg och uppmanade Trump att rensa bort fler inlägg för att få åtkomst till sitt konto igen. Så tycks nu ha skett och i den video som Trump nu publicerat är tonen en helt annan. Se hela talet här.