Att ge sig på att göra en svensk version av The office, en komediserie som är en etablerad klassiker och dessutom redan fått en mycket uppskattad amerikansk remake är djärvt nog. Att dessutom blanda in en helsvensk rollfigur ur en helt annan serie i mixen kan uppfattas som ett helgerån, men för Henrik Dorsin var det precis den vinkeln som övertygade honom om att medverka i Kontoret.

- Jag vände i min uppfattning när idén kom att det skulle vara Ove som är chefen, för då kände jag att man tillför något eget. Skuggan från Ricky Gervais och Steve Carell minskar lite grann för jag jobbar utifrån min egen karaktär, och det minimerar risken att imitera det någon annan har gjort, säger Henrik Dorsin.

Det är pressdag för TV4:s nya komediserie Kontoret, och huvudrollsskådespelarna möter media i en konferensvåning på Strandvägen i Stockholm. Henrik Dorsin ståtar med det skägg hans roll i scenmusikalen Spamalot kräver. Han tycker att Kontoret visar upp helt nya sidor av hans lika älskade som hatade rollfigur Ove Sundberg.

- Här är han med nästan hela tiden och det går inte att han bara kommer in och är jobbig. Här får han ansvar och man får se hans våndor och vad som gör honom ledsen. För han blir ledsen.

Kim Sulocki, som spelar säljaren Erik, beskriver sig själv som en stor fan av brittiska originalserien The office.

- Jag tycker den engelska versionen är briljant. Det var första gången som jag såg den typen av form med en dokumentär känsla.

- Jag tror den svenska versionen är mycket varmare än den engelska. Den ligger nånstans mellan den engelska och den amerikanska i form och känsla. Den är lite mindre dokumentär än den engelska men lite mer än den amerikanska som känns mer sitcom, säger Kim Sulocki.

Kim tycker också att svenska Kontoret är ett välkommet bidrag till en lite vassare form av svensk tv-humor.

- Den humor som har producerats i Sverige har sällan varit den typen av humor som jag tycker om. Men Karatefylla [Kims senaste serie] känns extremt osvensk i sitt upplägg, den ber inte om ursäkt för sig själv och sitt ämnesval, och Kontoret är också en ny typ av humor. Det finns bra humor i sitcomform, men det som görs här är för snällt, det måste dras mycket längre.

Sulockis roll Erik hör tillsammans med Sissela Benns karaktär Therese till seriens mer verklighetstrogna och ”normala” figurer vilket var en liten omställning för Sissela.

- Det var lite svårt att hitta nivån på hur rolig hon skulle vara. Jag är van vid att göra mycket mer uppskruvade karaktärer. Men i det här fallet bygger det på att nån ska reagera på det knäppa som de andra gör. När Ove gör ett övertramp måste man se det hos nån.

Sissela tror att den lite mörkare humorn i Kontoret kommer att tas emot väl av tv-publiken.

- Jag tror att det kommer att gå hem. Jag tror folk kommer att tycka om att följa karaktärerna. Jag tror att man tycker om dem mer och engagerar sig mer om man får se lite mörker också, säger hon.

Henrik Dorsin instämmer:

- Jag tror att tiden har mognat, publiken är mer van vid den här typen av humor. De här elementen med skämskudde när det blir jobbigt finns även i Solsidan. De som hatar Ove Sundberg och mår dåligt av att bara se honom kanske undviker serien men de som inte gör det, de vet ju vad de har att vänta…

Kontoret har premiär i TV4 söndagen den 12 februari klockan 20:00.