Början på sidans innehåll

Prinsessornas klädkrock: ”Blev en riktig snackis”

4 min 24 sek

Kungaparet, Kronprinsessan och Prins Daniel kommer närvara vid det traditionella firandet av riksdagens öppnande i dag. Sara Ericsson, hovreporter, berättar om en rolig klädmiss från 2015 då prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia råkade klä sig nästan identiskt.

Prins Andrew utmanar civildomstol

28 sek

Storbritanniens prins Andrew, Drottninng Elisabeths andre son, har anlitat advokater för försöka få en civil stämning i New York helt nedlagd mot honom. Stämningen ingår i ett större civilrättsligt mål, där en kvinna bland annat anklagar prinsen för sexuella övergrepp vid tre tillfällen när hon var 17 år.

Hundrasen blir poppis tack vare kungahuset – priset pressas upp

42 sek

Intresset för att skaffa hund har ökat under pandemin och vissa populära hundraser har exploderat i pris på grund av den ökade efterfrågan.
Men det är inte vilka hundraser som helst – på Svenska Kennelklubben menar man att det i vissa fall kan handla om en kändiseffekt!

Så var dopet av prins Julian: ”Han ser nöjd ut”

4 min 31 sek

Idag var det dags för dop för prins Julian, prins Carl Philip och prinsessan Sofias yngsta son. Det var inga ledsna miner från prinsens sida när han blev döpt med det öländska källvattnet.
”Han ser nöjd ut, tycker jag”, säger Sara Ericsson, hovreporter.

Dramatiska scener vid prinsdopet – vakt svimmade

51 sek

Idag döptes prinsparet Carl Philip och Sofias tredje son, prins Julian. Utanför Drottningsholms slottskyrka svimmade en medlem ur högvakten. Enligt TV4Nyheternas reporter på plats, Rania Shemoun Olsson, ska vakten må bra.

Efter anklagelserna om sexövergrepp – nu stäms prins Andrew

20 sek

Storbritanniens prins Andrew har blivit stämd för sexövergrepp som han tidigare anklagats offentligt för. Enligt stämningsansökan har en kvinna regelbundet "lånats ut" av finansmannen Jeffrey Epstein till bland annat drottning Elizabeths son.

BBC kan polisutredas efter Diana-intervjun

37 sek

Brittisk polis ska nu undersöka om en utredning bör inledas av BBC:s uppmärksammade intervju med prinsessan Diana 1995. En oberoende utredning som presenterades under torsdagen slog fast att reportern använt sig av lögner och förfalskade dokument.

Kungen fyller 75 år - här är hans viktigaste stunder hittills

7 min 45 sek

Kung Carl den 16:de Gustaf fyller 75 år i dag. Ebba Kleeberg von Sydow, hovexpert, och Claes-Johan Larsson, expertkommentator på kungligt, går igenom betydande ögonblick i hans liv och pratar om vilken roll kungahuset har i Sverige nu. Hur ser förtroendet ut för dem i dag?

Här är kungens liv i löpsedlar – ”Enda pussbilden”

7 min 3 sek

Idag fyller kung Carl den 16:de Gustaf 75 år, och han har firats ordentligt i dag trots att firandet sett annorlunda ut med tanke på pandemin. Anders Nyberg, som driver kontot Historiska löpsedlar på Instagram, visar några klassiska löpsedlar ur kungens liv. En pussbild fick en tidning att sälja rekordmånga tidningar!

Här får kungen gåva från riksdagen på 75-årsdagen

2 min 57 sek

Kung Carl XVI Gustaf uppvaktades på bemärkelsedagen av bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och riksdagens förste vice talman Åsa Lindestam (S), som fick äran att hoppa in eftersom talman Andreas Norlén (M) är förkyld. Se överlämnandet av gåvan här och vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet.

Kungen fyller 75 år – suttit längst i Sveriges historia

7 min 35 sek

Valborgsmässoafton innebär förstås inte bara majbrasor och infirande av våren. Det är ju även ingen mindre än kungens födelsedag. Idag blir Hans Majestät härliga 75 år och faktum är att han suttit på tronen längst i Sveriges historia. Hör hovreportern Sara Ericsson berätta mer om Carl XVI Gustafs liv med kronan.

Hovreportern: Så annorlunda firar kungen sin 75-årsdag

1 min 16 sek

I dag fyller Kungen 75 år! Carl XVI Gustaf som kröntes till kung endast 27 år gammal och som suttit längst på tronen i svensk historia. Årets firande präglas förstås på många plan av pandemin. Hovreportern Sara Ericsson berättar hur planerna ser ut att bli mot kvällen.

Kungen fyller 75 år – gör poddebut: ”Han öppnar upp sig”

4 min 2 sek

Med anledning av sin 75-årsdag har Kung Carl XVI Gustaf valt att bli intervjuad i podd-format för första gången. I podden ”Värvet” intervjuas han av journalisten Kristoffer Triumf och pratar bland annat om sin relation med Prins Carl Philip och vad han gör för att slappna av. Vi pratar med Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

”Kan bana väg för att fler kungligheter gästar”

13 min

Podd-veteranen Kristoffer Triumf har lyckats få en svårbokad gäst till sitt program. Det är första gången någonsin kung Carl XVI Gustaf deltar i en podcast-intervju. ”Ett bra och modernt sätt för kungahuset att närma sig folket.” säger hovexpert Sara Ericsson.

Kungen i historisk podcast-intervju

2 min 40 sek

Kristoffer Triumf har lyckats få till en historisk intervju med Kungen. Det blev ett mycket brett och generöst samtal under närmare en och en halv timme. Hovexperten Sara Ericsson tror att det kan öppna upp för fler intervjuer.

”Drottning Elizabeth II firar 95-årsdagen ute med två nya corgi-valpar”

2 min 41 sek

Världens äldsta monark, drottning Elizabeth, firade sin 95 årsdag för första gången på 73 år utan maken prins Philip, som begravdes för fyra dagar sedan.
Petra Nordlund McGahan rapporterar om hur Drottningen firat sin dag direkt från London och helt ensam blev hon ändå inte.
Claes-Johan Larsson, expertkommentator berättar hur vi är vana att se Drottningens firande och om stämningen inom familjen.

Känslosamma britter sörjer prins Philip – så blir begravningen

1 min 41 sek

Storbritannien har sörjt under helgen efter beskedet om att prins Philip avled i fredags. På lördag ska prins Philip begravas och då endast med 30 personer i den närmaste kretsen, varav en är prins Harry som lämnade sitt hem i Kalifornien och flög till Storbritannien i helgen.

Nya kravaller på Nordirland trots prins Philips bortgång

57 sek

I det brittiska samväldet hedras under lördagen bortgångne prins Philip på många platser. Klockan 12 kommer 41 salutskott att avfyras i London, Edinburgh, Sydney, Gibraltar och en rad andra städer.
Men ceremonierna i Belfast överskuggas av dom våldsamheter som inatt pågick för åttonde dygnet i rad.

Londonbon: "Han var en fantastisk man"

55 sek

Den brittiske Prins Philip har avlidit. Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make dog, 99 år gammal. Nu sörjer britterna den bortgångne.
-Han var lysande och en fantastik man, säger Londonbon Alice Tharme.

Prins Philip död – blev 99 år: ”Har levt ett fantastiskt liv”

5 min 35 sek

Det brittiska kungahuset är i sorg efter att Drottning Elizabeths make, prins Philip avlidit i dag, 99 år gammal. Franska Le Figaro skriver att Prins Philip berörde en hel nation. Italienska La Repubblica skriver: "Drottningens diskreta skugga, men att han vågade säga emot". Och tyska Bild skriver: "Med sin charm och skicklighet vann han folkets kärlek". Claes-Johan Larsson, expert på det brittiska kungahuset, berättar vad prins Philip har betytt för den brittiska monarkin.

Här möter TV4Nyheterna Prins Philip på hans besök till Sverige

2 min 29 sek

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip har avlidit. Han var nära att fylla 100 år men drottningens älskade make gick bort 99 år gammal. För att återuppleva gamla minnen har TV4 grävt fram ett inslag från 30 juli 1996 med reporter Ralf Nygård som visar när den bortgångne prinsen var på besök i Sverige för att dela ut ett WWF-pris till samefamiljen Utsi.

Se prinsens Sverigebesök i klippet ovan.