Kvällsöppet

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Kvällsöppet

Från premiären av På bar gärning.

Debatt i Kvällsöppet om filmen The hunger games

Debatt i Kvällsöppet om filmen The hunger games. Är det lämpligt att den har åldersgräns på 11 år? - Den här filmen tänjer verkligen på gränserna. En film där...

Debatt i Kvällsöppet om filmen The hunger games. Är det lämpligt att den har åldersgräns på 11 år? - Den här filmen tänjer verkligen på gränserna. En film där barn dödar barn har aldrig fått en 11-årsgräns tidigare, sa Helena Lindblad, filmrecent på DN, i säsongsavslutningen av Kvällsöppet.

I säsongsavslutningen av Kvällsöppet debatterades aktuella succéfilmen The Hunger Games – är det lämpligt att ha åldersgränsen 11 år på en film där barn mördas i ett ondsint framtidsevenemang? Bland debattörerna fanns DN:s Helena Lindblad och Aftonbladets Jan-Olov Andersson.

På bar gärning


Dessutom debatt i Kvällsöppet om civilkurage. Kan man kräva att folk ska ingripa om de blir vittne till ett brott? Nya tv-programmet På bar gärning, där folk utsätts för moraliska dilemman på stan, exempelvis när en funktionshindrad trakasseras av sina assistenter. Ingriper någon eller väljer man att inte se? Hur står det egentligen till med svenskarnas civilkurage? Ska vi instifta en civilkuragelag som gör det brottsligt att inte ingripa? Debatt med bland andra Johannes Brost, Caroline Szyber (KD) och Ingemar Gens.


Debatt i Kvällsöppet: Är hundcoachning djurplågeri?

Lär hundcoacher i tv ut misshandel? Och är odlat kött bra för hälsan? De frågorna diskuteras i Kvällsöppet.

Lär hundcoacher i tv ut misshandel? Och är odlat kött bra för hälsan? De frågorna diskuteras i Kvällsöppet.

Det har blossat upp en kraftig konflikt mellan experter inom hundbranschen. Kritikerna menar att hundcoacher i exempelvis TV4 lär ut hårdföra metoder som är att likställa med djurmisshandel. Ska man uppfostra hunden med strypkoppel och fysisk auktoritet eller med kärlek och omtanke? Är hundar bebisar eller vargar som ska tämjas? Behövs körkort för hundägare? I studion finns bland andra hundcoachen Fredrik Steen, artisten Dogge Doggelito, Anders Hallgren och Natasja Ravenklint, som förespråkar kärleksuppfostran.

Är odlat kött bra för hälsan?

I programmet diskuteras också huruvida odlat kött är bra för hälsan. Motbjudande, tycker tv-kocken Niklas Ekstedt medan matprofessorn Carl-Jan Granqvist och veganen Regina Lund tycker annorlunda.

Dessutom blir det mikrodebatt om Sverige ska sälja vapen utomlands.Debatt: Skiljer vi oss för lättvindigt i Sverige?

I veckan meddelades att Fredrik och Filippa Reinfeldt går skilda vägar. Kvällsöppet tar upp skilsmässor och Fredrik och Filippa Reinfeldts separation.

I veckan meddelades att Fredrik och Filippa Reinfeldt går skilda vägar. Kvällsöppet tar upp skilsmässor och Fredrik och Filippa Reinfeldts separation.

Framgångsrika, lyckliga, kära. Så har bilden varit av statsministerparet Reinfeldt, som beskrivits som vårt eget Kennedypar. I veckan meddelades att Fredrik och Filippa går skilda vägar.

Mer än vartannat äktenskap slutar i skilsmässa. Skiljer vi oss för lättvindigt i Sverige? Och varför så ofta? Eller är skilsmässostatistiken ett tecken på jämställdhet och sund inställning till tvåsamhet? Debatt med Unni Drougge, författare, Eva Rusz, relationsexpert, politikerna Ebba Busch (KD) och Anton Abele (M) med flera.

Ska skattebetalarna stå för prinsessan Madeleines lyxliv?

Prinsessan Madeleines uppdrag för hovet minskar. Ska hon ändå ha rätt till en del av apanaget? Se debatten i Kvällsöppet.

Prinsessan Madeleines uppdrag för hovet minskar. Ska hon ändå ha rätt till en del av apanaget? Se debatten i Kvällsöppet.

Prinsessan Madeleine flyttade för snart två år sedan till New York och lever ett liv där tillsammans med sin Chris O'Neill.

Vem betalar för prinsessan Madeleine?

Nu i mars har hon inga officiella uppdrag för Kungahuset och har överlag få uppdrag för hovet numera. Ska skattebetalarna stå för prinsessan Madeleines lyxliv i New York?

Kritiker menar att det är rimligare att hon kliver av och avsäger sig sin kungliga titel och apanage (pengarna staten betalar ut till monarken). Försvarare menar att hon fortfarande representerar Sverige och bör erhålla uppehälle ur Kungens hovstat.

Kungen vill ha mer skattepengar

Nu har kungen ansökt om mer pengar från skattebetalarna, 12 miljoner kronor, bland annat för barnen och ökad säkerhet. Hur mycket bör man jobba för att ha titeln Ers kungliga höghet och apanage?

I studion diskuterade Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare informationschef vid hovet, Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet och Hillevi Larsson (S) riksdagsledamot, med flera.

Medverkade gjorde även hovets informationschef Bertil Ternert.

Dessutom i Kvällsöppet:

Eva, 96, blev rikskändis när hon flyttade till Thailand. Nu förlorar hon sin garantipension - om hon inte flyttar hem. Borde inte Eva kunna få sin pension ändå? Debatt med Ken Olofsson, hantverkare i Karlskrona och Solveig Zander (C) och Pensionsmyndigheten.

Se hela Kvällsöppet i klippet ovan.
Kvällsöppet sänds måndagar 23:00 i TV4.Måste kronprinsessan amma Estelle eller råder det amningshets i landet?

Måste kronprinsessan Victoria amma Estelle? Råder det amningshets i Sverige?

Måste kronprinsessan Victoria amma Estelle? Råder det amningshets i Sverige?

I veckan födde kronprinsessan Victoria och prins Daniel den lilla prinsessan Estelle.

Nu väntar ett bebisliv på Haga slott, bland annat när det gäller amning. "Akta dig för amningsmaffian, Victoria!" Det menar debattörer Rebecca Weidmo Uvell i Aftonbladet.

Martina Ekman upplevde att pressen att amma gjorde henne deprimerad. Rådet det en amningshets i Sverige?

Måste man som mamma amma sin bebis?

Är det sämre för barnet att inte ammas? I Kvällsöppet debatterade Malin Alfvén, föräldrapsykolog, Marit Olanders, Amningshjälpen, Ingela Wiklund, ordförande Barnmorskeförbundet, Dominika Peczynski, Martina Ekman, med flera.


Debatt i Kvällsöppet: Ska man berätta för sitt barn vilket kön det tillhör?

Finns det någon mening i att påpeka barns könstillhörighet eller finns det fördelar med att helt avstå från det?

Finns det någon mening i att påpeka barns könstillhörighet eller finns det fördelar med att helt avstå från det?

I programmet blir det debatt om vilket kön man har är av betydelse. En pappa som uppfostrar könsneutralt berättar varför han valt att göra så.

Är det viktigt att satsa på genus i förskolan? I studion finns bland andra David Eberhard, Katerina Janouch och Rosanna Dinamarca.

Det blir också diskussion om otrohet. Frågan är om det nu har blivit socialt accepterat. Debatterar gör bland andra Dominika Peczynski och Louis Herrey.


Katrin Zytomierska om LCHF för barn

I måndagens Kvällsöppet diskuterades eventuella risker med LCHF-dieten. En av gästerna som pratade för LCHF var Katrin Zytomierska. Hon är inte orolig för...

I måndagens Kvällsöppet diskuterades eventuella risker med LCHF-dieten. En av gästerna som pratade för LCHF var Katrin Zytomierska. Hon är inte orolig för konsekvenserna och ser inga problem med att ge kosten till sina snart tvåriga son. - Jag tror att folk reagerar negativt på LCHF för barn för att det folk ger sina barn till största del är skit, säger Katrin Zytomierska.

Förra veckan drabbades Kvällsöppets sidekick Cissi Wallin av svåra magsmärtor och lades in på sjukhus för gallsten. Hon själv misstänker att hon blivit sjuk efter att hon gått på LCHF-dieten. Det var utgångspunkten i måndagens Kvällsöppet där stämningen snabbt blev hätsk mellan de som är för och mot LCHF-dieten. En av förespråkarna var Katrin Zytomierska som själv gick ner 35 kilo med det omdiskuterade kostvalet.
- Det är en ganska ny diet. Det är nytt för oss. Jag tycker att de som är motståndare nästan alltid är den lite äldre generationen, säger hon och kallar motståndarna för mossiga i programmet.

"Vanvård"


Och diskussionen eldades upp ännu mer när de kom in på huruvida det är rätt eller fel att ge dieten till barn.
- Jag fokuserar mycket mer på protein och grönsaker än mängden kolhydrater på tallriken, men jag ger honom även en potatis då och då, säger Katrin om vilken sorts mat hon ger sin snart tvååriga son.
Något som inte mottogs väl hos forskaren Claude Marcus.
- Jag tycker att det är vanvård att ge barn en sådan här extremkost, säger Claude Marcus.

Se hela diskussionen i klippet ovan.

Cissi Wallin tror hon blev sjuk av LCHF - är dieten farlig?

Cissi Wallin fick föras till sjukhus efter att hon kollapsat. Programledaren och tv-profilen tror själv att hon blev sjuk av LCHF-dieten. Bland andra Katrin...

Cissi Wallin fick föras till sjukhus efter att hon kollapsat. Programledaren och tv-profilen tror själv att hon blev sjuk av LCHF-dieten. Bland andra Katrin Zytomierska och kostdoktorn Andreas Eenfeldt gästar Kvällsöppet och diskuterar eventuella risker med LCHF-dieten.

Kvällsöppets sidekick Cissi Wallin drabbades av svåra magproblem och lades in på sjukhus för gallsten. Hon själv misstänker att hon blev sjuk efter LCHF-bantningen. Kritiska läkare menar att LCHF kan vara hälsofarligt och leder till allvarliga sjukdomar. Debatt i Kvällsöppet om trenddieten LCHF och hälsa med bland andra Katrin Zytomierska, kostdoktorn Andreas Eenfeldt, barnläkaren Claude Marcus och kostrådgivaren Anna Hallén, författare till nya boken "LCHF för familjen".

Mer i programmet:

Finns spöken? Var femte svensk tror på andar och spöken. Vad beror denna vidskeplighet på? Debatt med Christer Sturmark, ordförande Humanisterna, Jörgen Gustafsson, medium, och Sara Duppils, religionspsykolog.

Dessutom: Mikrodebatt om kärnkraft i framtiden - ska den byggas ut?

Kvällsöppet diskuterar mordvågen i Malmö

Hur ska Malmö bli tryggt? Kvällens Kvällsöppet diskuterar den senaste tidens våldsvåg i Malmö och vad vi kan göra åt den.

Hur ska Malmö bli tryggt? Kvällens Kvällsöppet diskuterar den senaste tidens våldsvåg i Malmö och vad vi kan göra åt den.

Dödsskjutningar, sprängattentat mot polisstation, vedergällningar och hämndaktioner. Frågan övriga Sverige ställer sig nu: Vad händer i Malmö?

Malmöbor och anhöriga till dödsoffer vittnar om en krigsliknande situation i delar av Malmö, med bland annat skottlossningar på öppen gata. Oron för framtiden är stor - har Malmö blivit en laglös stad? Hur ska Malmö bli tryggare igen?

I Kvällsöppet måndagen den 6 februari möts malmöbor och lokala politiker. Bland gästerna finns fyrabarnspappan Tony Bengtsson, artisten och debattören Beharang Miri, före detta polisen Magnus Lindgren och det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö Katrin Stjernfelt Jammeh.

Programledare är Thomas Ritter, med bisittaren Cissi Wallin vid sin sida.

Stor debatt om vardagsbrott och polisen i Kvällsöppet

Bryr sig polisen om vardagsbrott? Kriminologen Leif GW Persson har gått ut hårt och kritiserat svensk polis för att inte bry sig om att utreda vardagsbrott.

Bryr sig polisen om vardagsbrott? Kriminologen Leif GW Persson har gått ut hårt och kritiserat svensk polis för att inte bry sig om att utreda vardagsbrott.

Kriminologen Leif GW Persson har de senaste dagarna gått ut hårt och kritiserat svensk polis för att inte bry sig om att utreda vardagsbrott. Han säger att polisens inställning och utredningsarbete när det gäller vardagsbrott brister stort. Omkring 1,1 miljoner vardagsbrott i Sverige anmäls till polisen per år, 16 procent av dem klaras upp. Varför löser inte polisen fler vardagsbrott?

I Kvällsöppet möttes Leif GW Persson, kriminolog och bisittare Veckans brott, Kalle Wallin, vice rikspolischef, brottsoffer, före detta tjuven Martin Johansson, Sven Erik Alhem, ordförande Brottsofferjourernas riksförbund med flera.

Dessutom: Debatt om helgens omtalade överklassafari till Saltsjöbaden – är det rätt att odla sitt klasshat? Och, allt fler skolar inför köttfria måndagar. Bra initiativ eller är det en vegobluff?


Visa fler