Extern länk
Början på sidans innehåll

Lars Vilks

Lars Vilks – en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer – avled söndagen den 3 oktober i en trafikolycka utanför Markaryd. Även två poliser som färdades i bilen dog i kraschen.Lars Vilks – en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer – avled ...

Så kan Nimis bevaras: "Skulle kunna gjutas i brons"

Efter Lars Vilks bortgång är det oklart vad som kommer att hända med Nimis, den stora drivveds-skulpturen i Kullabergs naturreservat. Höganäs kommun vill göra den till byggnadsminne och Vilks vän Fredrik Larsson, minister i mikronationen Ladonien som omsluter Nimis, vill se en förening ta hand om verket.

Insamlingen till polisernas anhöriga uppe i 1,3 miljoner: “Enormt engagemang”

Livvakterna Andreas och David, som färdades tillsammans med Lars Vilks och som dog i bilkraschen i Markaryd, hedras nu av sina kollegor som har startat en insamling. På bara två dygn har de samlat in över 1,3 miljoner kronor till polisernas anhöriga. Vi pratar med en av grundarna till insamlingsstiftelsen ”Blåljus i samverkan”, trafikpolisen Anders Hallqvist.

Fick en fredspresent – en miniatyr av Lars Vilks klassiska verk

Efter Lars Vilks död har hans tidigare konstverk uppmärksammats på olika sätt. Ett hitintills relativt okänt konstverk har sedan många år stått på en innergård till Höganäs stadshus och det är inte vilket konstverk som helst – det är en miniatyr av Vilks klassiska Nimis. Peter Schölander (M), ordförande i kommunstyrelsen i Höganäs berättar mer om historien om konstverket.

Bakgrunden till Vilks död – GW: ”Kommer bli Sveriges mest utredda bilolycka”

Den för sina karikatyrteckningar föreställande Muhammed som rondellhund mycket kontroversielle, och dödshotade, konstnären Lars Vilks omkom i en trafikolycka i Markaryd i Småland på söndagen. Han blev 75 år. Samtidigt omkom två av polisens livvakter i samma bil. Nationella operativa avdelningen, ”Noa” utreder om någon utomstående person kan ligga bakom haveriet, men polisen vägrar svara på frågor om den pågående utredningen. Leif GW Persson säger att man kommer att lyfta på varje sten för att se till att det inte finns utrymme för något annat än att det handlar om en ren olyckshändelse.

Lars Vilks särbos kritik: ”En skam att vi inte kunde få ett drägligt liv”

I söndags avled den kontroversiella konstnären Lars Vilks i en bilolycka tillsammans med sina två livvakter. 2007 fick han en fatwa mot sig från al-Qaida efter att ha publicerat bilder på rondellhundar me dprofetens ansikte. Efter det levde han ett liv utanför etablissemanget med personskydd och även hans livskamrat Maj har tvingats leva med skyddad identitet. Här berättar hon om sorgen efter Lars och hur deras liv sett ut under de senaste åren.